Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η Merkel απορρίπτει την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης

Γερμανία: Η Merkel απορρίπτει την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης
Η Angela Merkel απορρίπτει την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης
Η Γερμανίδα Καγκελάριος απέρριψε την ιδέα να θεσπιστεί εκ νέου η υποχρεωτική στράτευση ή η προσφορά κοινωφελούς εργασίας στη Γερμανία, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που παραχώρησε την Κυριακή, επιμένοντας στην πάγια θέση της εντός των ορίων του διαλόγου που διεξάγεται για το ζήτημα αυτό στο κόμμα της καγκελαρίου, την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
«Δεν θέλω να θεσπιστεί εκ νέου η (υποχρεωτική) στράτευση σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε η Angela Merkel στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, το ARD, επτά χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας κατάργησής της κατά φάσεις.
Η αναπάντεχη ιδέα εκφράστηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα από την γραμματέα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer, η οποία μίλησε στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine».
Βέβαια, ξεκαθάρισε πως δεν τάσσεται απαραίτητα υπέρ της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
Ένας έτερος ανώτατος αξιωματούχος του κυβερνόντος κόμματος, ο Michael Kretschmer, πρότεινε δημοψήφισμα για το επίμαχο ζήτημα.
Ωστόσο, σε αντίθετο κλίμα, ο Hans-Peter Bartels, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας για το γερμανικό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε -μιλώντας στη Deutsche Welle- ότι η υποχρεωτική θητεία στον στρατό αντιτίθεται με τους νόμους περί καταναγκαστικής εργασίας.
«Δεν είναι και ό,τι καλύτερο 700.000 νέοι άνθρωποι να εκτελούν καταναγκαστικά έργα»…
Να σημειωθεί ότι, τον Μάρτιο του 2017, η κυβέρνηση μίας άλλης βόρειας χώρας, της Σουηδίας, αποφάσισε ότι περίπου 13.000 νέοι Σουηδοί θα κληθούν να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία από την 1η Ιουλίου.
Η εξέλιξη ήταν σίγουρα πρωτοφανής για μία χώρα που δεν υποχρεώνει τους πολίτες της να θητεύσουν στο στρατό, με τη αιτία να είναι η γειτονική Ρωσία.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Σουηδίας έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η Ρωσία πραγματοποιεί εκτεταμένη κατασκοπεία κατά της χώρας.
Επίσης, η έντονη στρατιωτική δραστηριοποίηση της Μόσχας στη Βαλτική Θάλασσα έχει προκαλέσει την ανησυχία και τις αντιδράσεις των σκανδιναβικών αλλά και των πρώην σοβιετικών χωρών.
Αυτός είναι και ο λόγος που το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει ραγδαία τις δυνάμεις του στην περιοχή από το 2016, ειδικά στην Πολωνία.
Στα της Σουηδίας, από τους νέους που θα κληθούν, με ημερομηνία γέννησης από το 1999 και μετά, θα επιλεγούν για υποχρεωτική θητεία στο στρατό από το 2018 τουλάχιστον 4.000.
Το 2010, η χώρα, η οποία δεν έχει γνωρίσει ένοπλη σύγκρουση στο έδαφός της εδώ και πάνω από δύο αιώνες, είχε καταργήσει την υποχρεωτική θητεία που είχε θεσπισθεί για πρώτη φορά το 1901.

Διαβάστε: Ιταλία: Την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας σχεδιάζει και προωθεί ο Salvini

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης