Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φάμελλος: Η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τη μείωση επικίνδυνων αερίων

Φάμελλος: Η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τη μείωση επικίνδυνων αερίων
Η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τη μείωση επικίνδυνων αερίων, σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο
"Θετική στιγμή για το ελληνικό κοινοβούλιο" χαρακτήρισε την κύρωση δύο τροποποιήσεων διεθνών συμβάσεων για το περιβάλλον, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Πρόκειται για την κύρωση τροποποίησης στη σύμβαση Espoo (αφορά ζητήματα των διασυνοριακών περιβαλλοντικών επιπτώσεων), και την κύρωση τροποποίησης του Κιγκάλι στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ (αφορά θέματα του όζοντος, συνεπώς την κλιματική αλλαγή).
Οι δύο τροποποιήσεις υπερψηφίστηκαν με ευρεία πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής.
Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, σημείωσε πως "τα παγκόσμια θέματα του περιβάλλοντος είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα και συνδέονται αναπόσπαστα και με την επιβίωση του πλανήτη και των πολιτών, αλλά και με τα θέματα ανάπτυξης και οικονομίας" σημείωσε ο αν. υπουργός και πρόσθεσε: "Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, αλλά και η Συμφωνία των Παρισίων, αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο σημαντικά προοδευτικά πολιτικά κείμενα, ενώ ταυτόχρονα είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας.
Και σε επίπεδο περιβαλλοντικής διπλωματίας, αλλά και στην άσκηση της ελληνικής περιβαλλοντικής πολιτικής, σαφέστατα θέλουμε να ανήκουμε σ' αυτές τις παγκόσμιες συμμαχίες".
O κ. Φάμελλος είπε ακόμη, ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αφορά την εργασία, την πρόσβαση στην υγεία, στην πρόνοια και στην παιδεία, την εξάλειψη της φτώχειας κλπ..
Οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030, "δημιουργούν ένα νέο πολιτικό επίπεδο συνεργασιών στην Ευρώπη και παγκόσμια, και αποτελούν την κατάλληλη απάντηση στις λανθασμένες και περιορισμένης πολιτικής οπτικής μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες ασχολούνταν μόνο με τους αριθμούς, αλλά ταυτόχρονα μεγάλωναν το χάσμα όσον αφορά τη φτώχεια, την εργασία, το δικαίωμα στην υγεία ή στην παιδεία.
Από την άλλη μεριά, υπάρχει από το σύνολο της επιστημονικής, αλλά και της παγκόσμιας πολιτικής κοινότητας, μια συμφωνία για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.
Θεωρώ απολύτως αντιεπιστημονικό και ουσιαστικά απάνθρωπο να ακούγεται εντός της ελληνικής Βουλής, ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της".
"Η τροποποίηση της Σύμβασης του Espoo, που δίνει τη δυνατότητα στην κοινωνία των πολιτών να συμμετέχει σε αυτήν τη διαβούλευση, και όχι μόνο στα κράτη, είναι ένα ακόμη πιο προοδευτικό βήμα και επίτευγμα της παγκόσμιας πολιτικής κοινότητας και γι' αυτό το υποστηρίζουμε και σε πολιτικό επίπεδο" εξήγησε ο κ. Φάμελλος.
"Δίνει τη δυνατότητα, και τα κράτη να συμμετέχουν σε μια παγκόσμια συζήτηση, διασυνοριακή, για τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και η κοινωνία των πολιτών να έχει έναν ενισχυμένο ρόλο.
Ως κυβέρνηση, επικροτούμε αυτήν την επιλογή της κοινωνίας των πολιτών να έχει αυτόν τον ισχυρό ρόλο, διότι δίνεται η δυνατότητα και σε ανεξάρτητες, αυτόνομες κινηματικές φωνές, να διατυπώνουν λόγο και να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι".
Ο κ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι ο περιορισμός της δυνατότητας πρόσβασης των κοινωνικών ομάδων στην πληροφορία, στη διατύπωση γνώμης, στην πολιτική και περιβαλλοντική ενασχόληση, περιορίζει τη δημοκρατία, ενώ "επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η συνεργασία των λαών και παράλληλα η πρόοδος, προφανώς με περιβαλλοντική ισορροπία και με βιώσιμη ανάπτυξη".
Επίσης, ότι σε πολιτικό επίπεδο είναι σημαντικό το ότι η Ελλάδα προχωρεί στην κύρωση σε επίπεδο Κοινοβουλίου, διότι δηλώνει στους γείτονές της ότι και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής πρέπει να προχωρήσουν στην κύρωση της σύμβασης, κάτι που, παραδείγματος χάριν, δεν έχει κάνει η Τουρκία.
"Σε αυτή την 'οικογένεια' του ελέγχου, της συνεννόησης, της βιώσιμης ανάπτυξης, εμείς θέλουμε να είναι όλοι οι γείτονές μας.
Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, μοιραζόμαστε την ίδια ατμόσφαιρα, μοιραζόμαστε την ίδια ζωή" σημείωσε αν. υπουργός.
Όσον για την τροποποίηση της συμφωνίας του Κιγκάλι, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε τη σημασία της στην παγκόσμια μάχη για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.
Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τη μείωση των επικίνδυνων αερίων, τα οποία έχουν ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Για τον λόγο αυτόν, η πρόκληση σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και παραγωγικές υποχρεώσεις της χώρας είναι μεγάλη.
Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία προετοιμάζει τις κατάλληλες αλλαγές και εργαλεία για την αρτιότερη εφαρμογή, τόσο του διεθνούς όσο και του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο αν. υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, τι επαγγέλματα, τι δραστηριότητες, τι επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν στην Ελλάδα, ώστε να υπάρχουν επενδύσεις στην "πράσινη ανάπτυξη", σε μία οικονομία που θα προλαμβάνει τις εκπομπές, θα προλαμβάνει τους ρύπους, θα προλαμβάνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
"Αυτό δίνει δύο σημαντικά χαρακτηριστικά προόδου:
Πρώτον, θα αυξήσει την εργασία με βιώσιμα χαρακτηριστικά, άρα θα έχουμε μακροπρόθεσμη εργασία με μακροπρόθεσμο προϊόν, κάτι που είναι προοδευτικό για την Ελλάδα.
Η έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει μακροπρόθεσμη, βιώσιμη εργασία για όλους.
Δεύτερον, θα εξασφαλίσει ποιότητα ζωής και πρόσβαση στα βασικά αγαθά της υγείας και της προόδου, επίσης για όλους τους πολίτες.
Αυτό είναι ένα επίσης προοδευτικό αγαθό, που δεν δινόταν στην προηγούμενη περίοδο και δεν εξασφαλιζόταν για όλους τους πολίτες.
Από αυτή την άποψη, με μία διεσταλμένη, βέβαια, ερμηνεία, αυτές οι δύο συνθήκες μπορούν να συμβάλουν και σε αυτήν την κατεύθυνση" τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης