Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο δημοψήφισμα υπόσχεται ο Ισπανός πρωθυπουργός στους Καταλανούς

Νέο δημοψήφισμα υπόσχεται ο Ισπανός πρωθυπουργός στους Καταλανούς
Νέο δημοψήφισμα υπόσχεται ο Pedro Sanchez στους Καταλανούς
Υπόσχεση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για περισσότερη αυτονομία στην περιφέρειά τους, έδωσε σήμερα (3 Σεπτεμβρίου 2018) στους Καταλανούς ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, αποκλείοντας, ωστόσο, εκ νέου το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της.
Ο Pedro Sanchez, ο οποίος έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου 2018 οπότε ανέλαβε την πρωθυπουργία διάλογο με τον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας, Quim Torra, διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο ότι ο διάλογος αυτός θα καταλήξει σε «μια ψηφοφορία για την ενίσχυση της αυτονομίας της Καταλονίας.
Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για την αυτονομία, όχι για την αυτοδιάθεση», πρόσθεσε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα διεξαχθεί αυτό το δημοψήφισμα.
Οι αυτονομιστές, που βρίσκονται στην εξουσία στην Καταλονία, ζητούν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας, κάτι που ο Ισπανός πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά.
Το υπάρχον καθεστώτος στην Καταλονία, βάσει του οποίου οι 7,5 εκατομμύρια κάτοικοι χαίρουν ευρείας αυτονομίας και έχουν τον τίτλο του «έθνους», υιοθετήθηκε το 2006 με το 73% των ψήφων.
Στη συνέχεια ακυρώθηκε εν μέρει το 2010 από το Συνταγματικό Δικαστήριο, γεγονός που ενίσχυσε την άνοδο των αυτονομιστών.
«Η Καταλονία έχει αυτήν τη στιγμή ένα καθεστώς, το οποίο δεν έχει ψηφίσει, οπότε υπάρχει πολιτικό πρόβλημα», διαμήνυσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης