Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προς νέα αύξηση επιτοκίων η Τουρκία - Οι εκτιμήσεις 4 επενδυτικών οίκων

Προς νέα αύξηση επιτοκίων η Τουρκία - Οι εκτιμήσεις 4 επενδυτικών οίκων
Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει αύριο (13/9/2018) σε νέα αύξηση των επιτοκίων
Σε νέα αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει αύριο (13/9/2018) η τουρκική κεντρική τράπεζα με στόχο την αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσης.
Οι προβλέψεις όμως σχετικά με το εύρος της αύξησης ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό καθώς η τράπεζα προσπαθεί να εξισορροπήσει τις ανησυχίες για την αδυναμία της λίρας με τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική επιβράδυνση.
Ο Phoenix Kalen της Societe Generale προβλέπει ότι το επιτόκιο επαναγοράς ομολόγων (repo rate) θα αυξηθεί σε 20,75% και θα μετατραπεί σε βασικό εργαλείο πολιτικής, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία το επιτόκιο χρηματοδότησης ήταν 19,25%.
«Αν και αυτό το μέγεθος της νομισματικής σύσφιξης ενδέχεται να διαψεύσει τις προσδοκίες της αγοράς και να οδηγήσει σε περαιτέρω αδυναμία της τουρκικής λίρας, η απόφαση θα αντικατοπτρίσει την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των τουρκικών αρχών σχετικά με την ραγδαία επιβράδυνση της οικονομίας» επεσήμανε ο Kalen.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας επιβραδύνθηκε στο 5,2% το δεύτερο τρίμηνο και η οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο δεύτερο εξάμηνο.
Όπως προέκυψε από δημοσκόπηση του Reuters, το repo rate μιας εβδομάδας θα αυξηθεί.
Η μέση πρόβλεψη ήταν 22%, αλλά οι προβλέψεις κυμαίνονταν από μια αύξηση κατά 225 μονάδες βάσης έως 725 μονάδες βάσης.
«Η κεντρική τράπεζα δεν έχει αξιοπιστία» είπε ο Guillaume Tresca της Credit Agricole σχολιάζοντας το μεγάλο εύρος των εκτιμήσεων σχετικά με το επιτόκιο.
«Γνωρίζουμε ότι δεν είναι ανεξάρτητοι.
Έτσι δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα κάνουν.
Αυτό που προσπαθείς να κάνεις είναι να προβλέψεις τι θα κάνει ο Erdogan» πρόσθεσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Muhammet Mercan της ING δήλωσε ότι οι αρχές πρέπει να δράσουν με αξιόπιστα μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Ο ίδιος προβλέπει ότι το repo rate μιας εβδομάδας θα αυξηθεί στο 21% λόγω της αποδυνάμωσης της λίρας κια της επιδείνωσης των πληθωριστικών πιέσεων.
Την ίδια στιγμή, ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, Ercan Erguzel, τόνισε τις ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δήλωσε ότι αναμένεται ότι η κεντρική τράπεζα θα ενισχύσει το repo rate κατά 425 μονάδες βάσης στο 22%.
«Στο μέτωπο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι short θέσεις του ιδιωτικό τομέα στην αγορά συναλλάγματος και ο έμμεσος αντίκτυπος του στην ποιότητα του ενεργητικού στο τραπεζικό σύστημα» επεσήμανε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης