Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πακέτο» ανατροπών σε φορολογία και ασφαλιστικό από τον Μητσοτάκη στην ΔΕΘ με στόχο ΑΕΠ 4%

«Πακέτο» ανατροπών σε φορολογία και ασφαλιστικό από τον Μητσοτάκη στην ΔΕΘ με στόχο ΑΕΠ 4%
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να οδηγήσουν την ανάπτυξη στο 4%
«Πακέτο» φορολεφρύνσεων και παροχών υψηλού δημοσιονομικού κόστους, εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ μπαίνοντας δυναμικά στην προεκλογική μάχη.
Το πακέτο θυμίζει έντονα «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης Νο2» καθώς περιλαμβάνει γενναίες μειώσεις φόρων σε εισόδημα, περιουσία, ακίνητα και ασφαλιστικές εισφορές.
Ο νόμος Κατρούγκαλου «ξηλώνεται» στο σύνολο του, ενώ παρέχονται ισχυρά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε κλάδους όπως είναι η βιομηχανία, η μεταποίηση και η οικοδομή που αποτελούσαν κάποτε την λοκομοτίβα της ανάπτυξης.
Ένα «πακέτο» εξαγγελιών με αυτό το μέγεθος σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από τους δανειστές και τις αγορές που αρέσκονται σε πιο «νοικοκυρεμένες» παροχές για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα στην ελληνική οικονομία και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός νέου Μνημονίου.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ανάπτυξη χωρίς μειώσεις φόρων δεν μπορεί να υπάρξει, διότι μόνο με τον τρόπο αυτό και όχι με την θεωρία του «συμπιεσμένου ελατηρίου» θα μπορέσει το ΑΕΠ να «τρέξει» με υψηλότερες ταχύτητες.
Πράγματι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να οδηγήσουν την ανάπτυξη στο 4%,ταχύτητες που η ελληνική οικονομία έπιανε στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής ευμάρειας, δεν διασφαλίζουν όμως ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά ελλείμματα (που είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους η χώρα μπήκε σε Μνημόνια- ο άλλος ήταν το υψηλό δημόσιο χρέος).
Παρά ταύτα το «καλάθι» με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει την «δραστική», όπως την χαρακτήρισε, μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που είναι σήμερα.
Αυτό σημαίνει φόρο μόλις 900 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία από 2.200 ευρώ που πληρώνουν σήμερα (σ.σ. χωρίς την εφαρμογή του αφορολογήτου ορίου).
Πρόκειται για ένα μέτρο με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος για τα δημόσια ταμεία τα οποία θα χάσουν παράλληλα σημαντικά έσοδα και από την μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα.
Όπως εξαγγέλθηκε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24% από 40% σήμερα.
Το καλάθι με τις παροχές συμπληρώνεται από την σταδιακή κατάργηση ως το 2021 του τέλους επιτηδεύματος (650 ευρώ), τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα επόμενα δύο χρόνια και την αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
Τα αγροτικά εταιρικά σχήματα θα φορολογηθούν με συντελεστή μόλις 10%, ενώ οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%.
«Έτσι θα βελτιωθεί το διαθέσιμο εισόδημα για τους μισθωτούς και θα διευκολύνουμε τις προσλήψεις για τους ανέργους» ανάφερε ο αρχηγός της Ν.Δ.
Ο ίδιος δεσμεύτηκε για την πλήρη κατάργηση των capital controls και εμφανίστηκε σίγουρος ότι εταιρικές καταθέσεις ύψους 12 δις. που βρίσκονται στο εξωτερικό θα επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες.
Καινοτομία αποτελεί η εξαγγελία του ότι η εισφορά του 7% που καταβάλλουν σήμερα οι ασφαλισμένοι θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αν τα χρήματα θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης