Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Κύπρος σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-, ποσοτική χαλάρωση για 4-4,5 δισ και waiver – Η Ελλάδα απούσα ακολουθεί με υστέρηση 30 μηνών

Η Κύπρος σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-, ποσοτική χαλάρωση για 4-4,5 δισ και waiver – Η Ελλάδα απούσα ακολουθεί με υστέρηση 30 μηνών
Η Ελλάδα με βάση την περίπτωση της Κύπρου…έχει ακόμη δρόμο και χρόνο για να διανύσει ώστε να αποκτήσει το εισιτήριο της αξιοπιστίας που συνεπάγεται η βαθμολογία investment grade.
Χαοτικές είναι οι διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου.
Η Κύπρος μετά την αναβάθμιση της στην κλίμακα ΒΒΒ- δηλαδή θεωρείται ότι διαθέτει επενδυτική βαθμίδα – investment grade – εντάσσεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θα αγοράσει σε σύνολο ομολόγων 18 δισεκ. περίπου 4 ή 4,5 δισεκ.
Ταυτόχρονα διαθέτει waiver και θεωρείται από τους επενδυτές αξιόπιστη αγορά.  
Η Κύπρος ως γνωστό πρόσφατα απέκτησε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- από την Standard and Poor’s και έσπευσε να το εκμεταλλευτεί επιτυγχάνοντας επιτόκιο στην 10ετία στο 2,40%.
Άντλησε 1,5 δισεκ. ευρώ με τις προσφορές να φθάνουν στα 5,8 δισεκ. ευρώ.
Η Κύπρος έδειξε συνέπεια στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
Οι τράπεζες προβαίνουν σε σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης ειδικά στα NPEs αν και ακόμη υπάρχουν προβλήματα.
Όμως η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και το 2,40% επιτόκιο δείχνει ότι βρίσκεται σε λίγο χειρότερη θέση από την Πορτογαλία με όρους αποτίμησης κρατικού κινδύνου.
Η Κύπρος εμφανίζει 19,2 δισεκ. ΑΕΠ, συνολικό χρέος μαζί με το ενδοκυβερνητικό 26,8 δισεκ. συνολικές καταθέσεις 47 δισεκ. και πληθωρισμό στο α΄6μηνο 0,32% ή 2,32% τον Ιούνιο 2018.  
Η Ιταλία βρίσκεται σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά λόγω της κρίσης στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες οι αγορές έχουν ανακρούσει πρύμναν.
Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση.
Με επιτόκια στην 10ετία στο 4,03% σημαίνει ότι εάν επιχειρούσε έκδοση 10ετούς θα είχε επιτόκιο 4,35% με 4,40%.
Οπότε με αυτά τα επιτόκια θα κριθεί ως αποτυχημένη η έκδοση.
Το ελληνικό δημόσιο είτε θα αναμένει, είτε θα επιχειρήσει έκδοση στα 3 ή 5 ή 7 χρόνια μέσω νέας έκδοσης ή re- opening.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι ενώ όλες οι χώρες βελτιώθηκαν η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί τον ασθενή που προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα.
Οι βασικές αιτίες που η Ελλάδα δεν τα έχει ακόμη καταφέρει σε σχέση με την Κύπρο είναι
1)Η χαμηλή αξιοπιστία της Ελλάδος στις αγορές, είναι η μόνη που χρειάστηκε 3 μνημόνια και 8 χρόνια για να ορθοποδήσει
2)Η Ελλάδα παραμένει μη επενδύσιμη γιατί η υπερφορολόγηση είναι η αιτία των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων όχι η ανάπτυξη.
3)Οι τράπεζες παραμένουν ακόμη ασθενείς
4)Υπάρχει ακόμη αμφιβολία για την ικανότητα εξυπηρέτησης του μη βιώσιμου χρέους και έτσι εξηγείται γιατί δυσκολεύεται να εκδώσει 10ετές ομόλογο.
5)Φαίνεται ότι η Ελλάδα εμφανίζει μια χρονική υστέρηση 30 μηνών σε σχέση με την Κύπρο.

Πότε η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα investment grade

Η επενδυτική βαθμίδα (στα αγγλικά investment grade) ή βαθμολογίες τύπου ΒΒΒ- και υψηλότερα είναι η σφραγίδα που αποδεικνύει την αξιοπιστία των ομολόγων μιας χώρας.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία junk bond υψηλής κερδοσκοπίας ομόλογα.
Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι για τα σκουπίδια αφού ονομάζονται junk bond και η ΕΚΤ δεν τα θεωρεί επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Πολλά funds ώριμων αγορών δεν τα αγοράζουν και γενικώς συγκεντρώνουν επενδυτές τύπου hedge funds δηλαδή κερδοσκοπικά funds που μπορούν οποτεδήποτε να πουλήσουν.
Όταν μια χώρα θεωρείται ότι διαθέτει επενδυτική βαθμίδα που σημαίνει ότι βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s και DBRs στην κατηγορία ΒΒΒ- και υψηλότερα σημαίνει ότι θεωρείται ότι διαθέτει ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, η χώρα θεωρείται πιο αξιόπιστη, προσελκύει πιο σοβαρούς επενδυτές και η ΕΚΤ κάνει αποδεκτά τα ομόλογα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Π.χ. η ΕΚΤ εάν μια χώρα έχει βαθμολογία ΒΒΒ- και υψηλότερα θα ενέτασσε τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ ήταν και είναι για καιρό ο μοναδικός μεγάλος αγοραστής των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Η Κύπρος στις 31 Μαρτίου του 2016 βγήκε από τα μνημόνια όπως και η Ελλάδα στις 20 Αυγούστου του 2018.
Η Κύπρος ήδη βαθμολογείται με επενδυτική βαθμίδα έχει βαθμολογία δηλαδή ΒΒΒ- .
Πρακτικά λοιπόν η Κύπρος μετά την έξοδο της από τα μνημόνια χρειάστηκε 29 μήνες για να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Με βάση λοιπόν την περίπτωση της Κύπρου η οποία βαθμολογείται με ΒΒΒ- από την Standard and Poor’s, ΒΒ από την Fitch και Ba2 από την Moody’s…η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 2,5-3 χρόνια ώστε να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
Κοινώς προς τα τέλη του 2020 η Ελλάδα σε ένα ευνοϊκό σενάριο θα αναβαθμιστεί σε BBB- και υψηλότερα.
Οπότε με βάση την περίπτωση της Κύπρου…έχει ακόμη δρόμο και χρόνο για να διανύσει ώστε να αποκτήσει το εισιτήριο της αξιοπιστίας που συνεπάγεται η βαθμολογία investment grade.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης