Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Νέα εποχή για τις ισπανικές τράπεζες, σημαντική βελτίωση στα περιουσιακά στοιχεία

DBRS: Νέα εποχή για τις ισπανικές τράπεζες, σημαντική βελτίωση στα περιουσιακά στοιχεία
Νέα εποχή για τις ισπανικές τράπεζες, σχολιάζει η DBRS Ratings 
Για μία «νέα εποχή» σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων για τις ισπανικές τράπεζες, κάνει λόγο η DBRS Ratings, εκτιμώντας πως οι κίνδυνοι για τον κλάδο έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του καναδικού οίκου, οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στον στόχο που έχουν θέσει, δηλαδή να επαναφέρουν τον όγκο των προβληματικών δανείων σε προ-κρίσης επίπεδα.
Βέβαια, επί του παρόντος ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί, σημειώνεται,
«Το σημερινό απόθεμα προβληματικών περιουσιακών στοιχείων δεν δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο για τις τράπεζες, καθώς εξακολουθούν να μειώνονται.
Οι τράπεζες θα επωφεληθούν από τις τρέχουσες υγιείς οικονομικές προοπτικές στην Ισπανία και, ειδικότερα, το θετικό περιβάλλον στην αγορά ακινήτων.
Επιπλέον, οι Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell και Liberbank ανακοίνωσαν ή ολοκλήρωσαν συναλλαγές με θεσμικούς επενδυτές», σχολιάζεται.
Συνολικά, οι μεγάλες ισπανικές τράπεζες μείωσαν σε μόλις 16,9 δισεκ. ευρώ τα FAs (Foreclosed assets) έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2018, από 53,3 δισεκ. στα τέλη του 2017, 79 δισεκ. το 2016 και 83 δισεκ. το 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα εγχώρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 75 δισεκ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2018, από 232 δισεκ. ευρώ το 2013, όταν και είχαν εκτοξευθεί σε ποσό ρεκόρ, επισημαίνεται.
Οι δείκτες NPLs των μεγάλων ισπανικών τραπεζών πλησιάζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 3,8%, ενώ η DBRS θεωρεί επαρκή τα επίπεδα κάλυψης των ισπανικών τραπεζικών δανείων, που κυμαίνονται από 52,3% έως 66,5%.
Αναλυτικά:






Διαβάστε: DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η Ισπανία, σταθερό το trend

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης