Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς συμβιβασμό Ιταλίας και ΕΕ, με μείωση του ελλείμματος από 2,4% σε 2,1%; - Ο Salvini αποτρέπει το ρήγμα - Υποβάθμιση σε Βaa3 από Moody's

Προς συμβιβασμό Ιταλίας και ΕΕ, με μείωση του ελλείμματος από 2,4% σε 2,1%; - Ο Salvini αποτρέπει το ρήγμα - Υποβάθμιση σε Βaa3 από Moody's
Σε υποβάθιμση της ιταλικής οικονομίας στο Baa3 προχώρησε ο οίκος Moody's, με προειδοποιήσεις για το υψηλό χρέος της χώρας
(upd4) Διαθέσεις συμβιβασμού με την Ευρωζώνη φαίνεται ότι υπάρχουν στην ιταλική κυβέρνηση, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 να μειωθεί στο 2,1% από το 2,4% που αναφέρεται στο προυπολογισμό που έχει κατατεθεί. 
Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το 10ετές Ιταλικό ομόλογο από 3,78% να υποχωρήσει στο 3,56%.
Όμως σαφώς αρνητική επίπτωση στην πορεία των ομολόγων θα έχει η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ιταλικής οικονομίας από τον οίκο Moody's σε Baa3 από Baa2.
Με βάση την ιταλική εφημερίδα Il Foglio, ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες της κυβέρνησης πιέζουν τους Matteo Salvini και Luigi Di Maio να δεχθούν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 2,4% σε 2,1%.
Η διαφαινόμενη «στροφή» καταφθάνει μία μόλις ημέρα μετά την αποστολή επιστολής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία η Κομισιόν, υποστηρίζει ότι η Ιταλία προχωρά σε μία «πρωτοφανή παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων» της Ευρωζώνης.
Το όλο θέμα το πιθανότερο είναι ότι θα ξεκαθαριστεί στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 20 Οκτωβρίου 2018, στο οποίο πέραν των δημοσιονομικών θεμάτων θα συζητηθούν και ζητήματα τα οποία αφορούν τη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ιταλία.
Η διάθεση, πάντως, να πέσουν οι τόνοι φάνηκε ξεκάθαρα και στην κοινή συνέντευξη Τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Pier Moscovici, σήμερα 19/10 στη Ρώμη.
Σημειώνεται ότι ο κ. Moscovici ήταν ο… γραμματοκομιστής της Κομισιόν, ενώ στις δηλώσεις του φρόντισε να υποστηρίξει ότι η Επιτροπή δεν έχει καμία πρόθεση να επιβάλλει την οικονομική πολιτική που θα ασκήσει η ιταλική κυβέρνηση.



Moody's: Στο Baa3 υποβαθμίζεται η αξιολόγηση - Σταθερές οι προοπτικές

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά 1 κλίμακα στο Baa3 από Baa2, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, με τις προοπτικές (outlook) να είναι σταθερές.
Όπως ήταν αναμενόμενο βασική αιτία της υποβάθμισης είναι η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού στο οποίο η κυβέρνηση της Ιταλίας θέτει ως στόχο για το έλλειμμα το 2,4%, γεγονός που κατά τον οίκο θα διατηρήσει στο τρέχον υψηλό επίπεδο του 130% του ΑΕΠ το χρέος της χώρας.
Η Moody's αναφέρει ότι το χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς η οικονομία της Ιταλίας θα συνεχίσει να ακολουθεί αδύναμη πορεία.
Ως δεύτερη αιτία ο οίκος αναφέρει τις αρνητικές επιπτώσεις στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη από τη διακοπή των διαρθρωτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.
Σύμφωνα με την Moody's, τα δημοσιονομικά και οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνουν μια συνεκτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα μπορέσουν να στηρίξουν τις προοπτικές ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμη βάση.
Μετά από μια προσωρινή άνοδο στην ανάπτυξη λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, ο οίκος αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιταλίας θα  υποχωρήσει περίπου στο 1%.
Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τον γενικά ισορροπημένο κίνδυνο στο επίπεδο αξιολόγησης Baa3.

Moscovici: Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές με τον διάλογο


«Κατά τις επαφές μου στην Ιταλία, είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να παραμείνουν στην καρδιά της Ευρώπης» δήλωσε o Moscovici και πρόσθεσε ότι «οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον προϋπολογισμό μπορούν να ξεπεραστούν με διάλογο».
Παράλληλα, ο Moscovici επεσήμανε ότι «η ΕΕ δεν θα παρέμβει στις οικονομικές πολιτικές της Ιταλίας.
Καταλαβαίνουμε τις προτεραιότητες της ιταλικής κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομία».
Από την πλευρά του, ο Conte τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές στον προϋπολογισμό» και πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα (22/10/2018) θα απαντήσουν στην επιστολή της Κομισιόν.
Τέλος επεσήμανε απευθυνόμενος στον Moscovici ότι η υπέρβαση στον προϋπολογισμό δεν είναι τόσο άσχημη όσο υποστηρίζει η Κομισιόν.

Παρεμβάσεις Salvini για αποφυγή της κυβερνητικής κρίσης

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini, εξέφρασε την πρόθεση του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποφυγή της κρίσης με τον κυβερνητικό του εταίρο και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (Μ5S), Luigi Di Maio, με αφορμή το νόμο για τη φορολογική αμνηστία.
«Είμαστε έτοιμοι να αφαιρέσουμε από το φορολογικό νόμο κομμάτια για οποία έχει ενστάσεις το Κίνημα των Πέντε Αστέρων» τόνισε αν και σχολίασε ότι κάποιοι βουλευτές του Κινήματος λειτουργούν σαν να είναι στην αντιπολίτευση.
Πάντως, ο Salvini επανέλαβε την άποψη του ότι η ιταλική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την 5ετή θητεία της.
Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για αύριο Σάββατο 20 Οκτωβρίου, εκεί όπου αναμένεται να συζητηθούν τόσο ο προϋπολογισμός όσο και η πολιτική αντιπαράθεση των κυβερνητικών εταίρων.
Σημειώνεται πως αν και ο Salvini αρχικά υποστήριξε ότι δεν θα παραστεί, στη συνέχεια άλλαξε γνώμη, αναφέροντας πως θα είναι παρών προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Παράλληλα κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η Ρώμη θα εκπληρώσει την υποχρέωσή της και θα απαντήσει στην Κομισιόν αναφορικά με τον πληθωρισμό έως το μεσημέρι της Δευτέρας 22/10.
Επίσης αναφέρουν ότι η Ιταλία επιθυμεί να έχει έναν «εποικοδομητικό διάλογο με την Κομισιόν» και ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις απομόνωσης της χώρας στους κόλπους της Ευρωζώνης».

Σημαντική βελτίωση στα ομόλογα μετά τα υψηλά 4,5 ετών

Στο οικονομικό «μέτωπο», οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων «εκτοξεύθηκαν» μετά την επιστολή της Κομισιόν, ωστόσο μετά τις δηλώσεις Moscovici καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση των πιέσεων.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς «εκτοξεύθηκε» στο υψηλό 4,5 ετών του 3,78%, ωστόσο αργότερα κατέγραψε σημαντική βελτίωση, στο 3,57%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης