Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμετακίνητη η Ρώμη, δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός για το 2019 - Σήμερα 22/10 η επιστολή στην Κομισιόν - Αύριο 23/10 η απόρριψη των Βρυξελλών

Αμετακίνητη η Ρώμη, δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός για το 2019 - Σήμερα 22/10 η επιστολή στην Κομισιόν - Αύριο 23/10 η απόρριψη των Βρυξελλών
Η ΕΕ θα ζητήσει να τροποποιήσει μέρος του προυπολογισμού ή θα ζητήσει από την Ιταλία να υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.... στις 23 Οκτωβρίου
(upd6) Έως τις 12:00 το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα 22/10 αναμένεται να στείλει στις Βρυξέλλες την επιστολή της η ιταλική κυβέρνηση σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει με τον προϋπολογισμό του 2019 ύστερα από τις εξηγήσεις και τις διορθώσεις που ζήτησε η Κομισιόν, η οποία τον χαρακτήρισε ως μια άνευ προηγουμένου απόκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση Conte θα καθιστά σαφές με την επιστολή της στην Κομισιόν ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τους αριθμούς και τους στόχους που έχει θέσει ήδη στον προϋπολογισμό της, βάσει του οποίου το έλλειμμα παραμένει στο 2,4% και παρά την παρότρυνση του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria, το έλλειμμα να μειωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ρώμη θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι αύριο Τρίτη 23/10 οι Βρυξέλλες θα απορρίψουν τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, κάτι που δεν έχει προηγούμενο και που αναμφίβολα θα ανοίξει ένα νέο γύρο σκληρής σύγκρουσης μεταξύ της ΕΕ και της Ιταλίας.
Εκτιμάται ότι η ΕΕ θα ζητήσει από την Ιταλία να τροποποιήσει μέρος του προυπολογισμού ή θα ζητήσει από την Ιταλία να υποβάλει νέο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019
Πάντως, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα επιχειρήσει εκ νέου σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στους ξένους ανταποκριτές να στείλει ένα νέο μήνυμα καθησυχασμού τόσο στην ΕΕ όσο και στις αγορές πως ο προϋπολογισμός του 2019 δεν είναι μια κίνηση απερισκεψίας και πως είναι πρόθυμος να έχει εποικοδομητικό διάλογο με τις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος και υπ. Εργασίας, Luigi Di Maio υποστήριξε ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι αυτή που θα φέρει την ισορροπία και την αλλαγή στην Ευρώπη εντός του 2019, αναφέροντας πως στο εξής δεν θα ακούμε κάθε μέρα για το spread και τα ελλείμματα.
«Η επιστολή θα εξηγεί γιατί υποβάλλουμε αυτό τον προϋπολογισμό.
Επιπλέον, θα αναφέρει  ότι λόγω του χρέους που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και της χαμηλότερης ανάπτυξης, θα αρχίζαμε με ένα έλλειμμα της τάξης του 2%, άρα μιλάμε για μια υπέρβαση της τάξης του 0,4%» ανέφερε ο Di Maio
Και ενώ μαίνεται η σύγκρουση Ρώμης - Βρυξελλών, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της "αναμέτρησης" αυτής θα έχει ο ρόλος και ο λόγος των οίκων αξιολόγησης.
Ήδη η Moody's υποβάθμισε την Ιταλία κατά 1 κλίμακα σε Baa3 από Baa2, η Standard and Poor's θα υποβαθμίσει την Ιταλία σε ΒΒΒ- στις 26 Οκτωβρίου ενώ στα ομόλογα το κλίμα παραμένει τεταμένο με το 10ετές στο 3,57% από 3,78% υψηλό στις 19 Οκτωβρίου.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει στις 23/10 εάν θα απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 ή θα ζητήσει να υποβληθεί νέο σχέδιο.
Ένας εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι η Επιτροπή εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» του σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού στις ιταλικές αρχές ζητώντας περαιτέρω λεπτομέρειες για να διευκολυνθεί η αξιολόγηση.
Εν τω μεταξύ την ώρα που η Ιταλική κυβέρνηση επιμένει στους δημοσιονομικούς στόχους της για το 2019 και κυρίως αυτόν που αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, ο υφυπουργός Προεδρίας Giancarlo Giorgetti κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά από την κυβέρνηση να μην αγνοεί τα προβλήματα στην οικονομία.
«Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν θα πρέπει να αγνοήσει τα προβλήματα που προκαλούν οι αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ιταλικές τράπεζες» δήλωσε σήμερα (21/10) ο υφυπουργός Προεδρίας και βουλευτής της Lega σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.
Υπογράμμισε πως αν και «το έλλειμμα του προϋπολογισμού του επόμενου έτους μπορεί να αποδειχθεί χαμηλότερο από το προτεινόμενο 2,4% του ΑΕΠ» η κακή εικόνα θα συνοδεύει τις ιταλικές τράπεζες για καιρό.
Όπως αναφέρει η Il Messaggero οι συγκρούσεις της λαϊκίστικης ιταλικής κυβέρνησης με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να χάσουν 67 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιταλικά κρατικά ομόλογα από το Μάιο μέχρι σήμερα, στέλνοντας το ασφάλιστρο απόδοσης που καταβάλλει η Ιταλία, κατά 3 μονάδες πάνω από το αντίστοιχο της Γερμανίας.
"Η αύξηση του επιτοκίου των ομολόγων, το ύψος του δημόσιου χρέους που βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών και οι νέοι τραπεζικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσαν τη βιομηχανία υπό πίεση και μπορεί να δημιουργήσουν την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των πιο εύθραυστων τραπεζών», δήλωσε ο Giorgetti.
Οι ιταλικές τράπεζες είχαν συγκεντρώσει κεφάλαια τα τελευταία χρόνια για να αναδιαρθρωθούν μετά από τη βαθιά ύφεση.
«Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτα και να αγνοούμε τα προβλήματα στην οικονομία μας» τόνισε ο Giancarlo Giorgetti.

Παρά την υποβάθμιση η Ιταλία παραμένει αμετακίνητη


Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις τόσο από τις αγορές όσο και από την Κομισιόν η ιταλική κυβέρνηση παραμένει σταθερή και χωρίς υπαναχωρήσεις σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και κυρίως αυτόν που αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ.
Ακόμη και η υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s σε Baa3 από Baa2 δεν φαίνεται να ανησυχεί τη Ρώμη, πιθανώς γιατί ήταν απόλυτα αναμενόμενη και ταυτόχρονα στην έκθεση του οίκου υπάρχει και σωρεία θετικών σχολίων για την ιταλική οικονομία και τις προοπτικές της.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ, τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού κατέληξαν σε συμφωνία αναφορικά με ορισμένα φορολογικά μέτρα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει τον στόχο του ελλείμματος στο 2,1% από 2,4% του ΑΕΠ, ενώ εμφανίστηκε σχεδόν… αδιάφορος για την υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας.
Η αρχική εκτίμηση ότι υπάρχει ρήγμα στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης διαψεύσθηκε, με τον έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και επικεφαλής της Lega Nord, Matteo Salvini, να ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού παραμένει ενωμένη, στοχεύοντας πάνω απ’ όλα «να αλλάξει την Ιταλία προς το καλύτερο».
Ανάλογου τύπου δηλώσεις πραγματοποίησε και ο επικεφαλής της Lega Nord, Matteo Salvini, υπογραμμίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας η κυβέρνηση να παραμείνει ενωμένη.

Conte: Σημαντικό να εξηγήσουμε τον προϋπολογισμό στους ευρωπαίους συνομιλητές μας -  Salvini – Di Maio: Καμία πρόθεση η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ

Ο κυβερνών συνασπισμός της Ιταλίας έχει ξεπεράσει διαφωνίες σε σχέση με μια φορολογική αμνηστία που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte.
Ο Giuseppe Conte μίλησε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε ένα τροποποιημένο σύνολο φορολογικών μέτρων,  μετά τη διαφωνία μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων του συνασπισμού σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της αμνηστίας.
Μάλιστα, η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εξηγήσει τον προϋπολογισμό της για το 2019, που επικρίθηκε  από τις Βρυξέλλες, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη.
Όπως ανέφερε ο Conte στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου «το πιο σημαντικό είναι να εξηγήσουμε τον προϋπολογισμό στους ευρωπαίους συνομιλητές μας».
Μάλιστα, ο ίδιος σημείωσε πως στην απαντητική επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ερχόμενη Δευτέρα, η Ιταλία θα αναφέρει ότι «η Ρώμη θα καθίσει στο τραπέζι με στόχο έναν εποικοδομητικό και ήρεμο διάλογο».
Παράλληλά, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Matteo Salvini και ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S),  Luigi Di Mail, ξεκαθάρισαν ότι ουδεμία πρόθεση έχουν η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ.
 «Δεν θα βγούμε ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ούτε από το ευρώ, αλλά θέλουμε να αλλάξουμε τους κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Matteo Salvini.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «με την Γαλλία υπάρχει ένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, αλλά αυτό θα λυθεί σε επίπεδο αστυνομιών».
 Από την πλευρά του, ο  Luigi Di Mail δήλωσε ότι  «όσο θα είμαι επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, εγγυώμαι ότι δεν θα βγούμε ούτε από την Ευρώπη, αλλά ούτε και από το ευρώ».
Συμπλήρωσε πως «οι επόμενοι επτά με οκτώ μήνες, ενόψει και των ευρωεκλογών, θα είναι σημαντικοί για όλους τους λαούς, σε ό,τι αφορά το αίτημα για αλλαγή των κανόνων στην Ευρώπη».

Salvini – Di Maio: Δεν υπάρχουν ρωγμές στην κυβέρνηση – Συνεχίζουμε την προσπάθεια

Καθησυχαστικοί αναφορικά με την ύπαρξη ρήξη στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης εμφανίστηκαν τόσο ο επικεφαλής της Lega Nord, Matteo Salvini όσο και του Μ5S, Luigi Di Mail.
Οι δύο ηγέτες και αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης είχαν σήμερα (20/10) συνάντηση με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, προκειμένου να εξετάσουν ορισμένα θέματα αλλά και να συμφωνήσουν τις βασικές γραμμές της απάντησης που θα στείλει η Ιταλία στην επιστολή της Κομισιόν, αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2019.
Τόσο ο Salvini όσο και ο Di Maio τόνισαν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον στόχο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019, ενώ το βασικό θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου αφορούσε τη φορολογική μεταρρύθμιση και τον τρόπο κατανομής ορισμένων δημοσίων δαπανών.
«Συνεχίζουμε κανονικά.
Παράλληλα θα υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών θα «απαντήσει» στις ανησυχίες της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι ο Conte έχει ανακοινώσει ότι η Ιταλία θα στείλει την απάντησή της στην Επιτροπή τη Δευτέρα 22/10
«Lega Nord και Μ5S είναι δύο φίλοι που χάθηκαν για λίγο αλλά βρέθηκαν ξανά μαζί», υποστήριξε ο Di Maio προσερχόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, με τον Salvini να τονίζει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά».

Salvini: Δεν αλλάζει ο στόχος για το έλλειμμα – Η κυβέρνηση θα παραμείνει ενωμένη

Απόλυτα ξεκάθαρος ότι η ιταλική κυβέρνηση ούτε θα αλλάξει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει ούτε θα διαλυθεί εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρός της και επικεφαλής της Lega Nord, Matteo Salvini, προσερχόμενο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.
«Θα πω τόσο στον Di Maio όσο και στον Conte, τους οποίους εκτιμώ, ότι έχουμε τόσους εχθρούς εκτός της Ιταλίας που θέλουν μία αδύναμη Ιταλία, ώστε θα πρέπει να είμαστε εμείς ενωμένοι.
Δεν ζητώ ειδικές προϋποθέσεις, αλλά να τηρηθούν αυτά που έχουμε συμφωνήσει», υποστήριξε ο Salvini.
Πάντως φρόντισε να προσθέσει ότι βασική του επιθυμία είναι αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων να είναι απόλυτα ξεκάθαρα και να μην υπάρχουν «ασαφή» σημεία.
«Υπήρξε, όντως, μία παρεξήγηση.
Ως εκ τούτου καλό θα ήταν ό,τι συμφωνηθεί να υπάρχει και γραπτά και να έχουμε τόσο εγώ όσο και οι Conte, Di Maio από ένα αντίγραφο, ώστε να μην υπάρχουν νέα προβλήματα», κατέληξε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Di Maio: Η κυβέρνηση δεν εξετάζει μείωση του στόχου για το έλλειμμα

Σε διάψευση δημοσιευμάτων που θέλουν την ιταλική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το στόχο για το έλλειμμα προϋπολογισμού, στο 2,1% του ΑΕΠ από 2,4%.
«Εκ μέρους της κυβέρνησης αρνούμαι ότι υπάρχουν σκέψεις για μείωση του ελλείμματος, ο στόχος του οποίου παραμένει στο 2,4%», υπογράμμισε ο Di Maio, διαψεύδοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Il Foglio.
Αναφερόμενος στην υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s υποστήριξε ότι «υποδεχόμαστε την υποβάθμιση με ένα πλατύ χαμόγελο».

Savona: Διαχειρίσιμο το ιταλικό χρέος – Στόχος η επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης

Ως διαχειρίσιμο χαρακτήρισε το ιταλικό χρέος – το οποίο φθάνει στο 130% του ΑΕΠ- ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona.
Σύμφωνα με τον Paolo Savona ο βασικός στόχος της ιταλικής οικονομικής πολιτικής είναι να υπάρξει αύξηση των επενδύσεων, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη ανάπτυξης του ΑΕΠ μεταξύ 2% και 3%.
«Το ιταλικό χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα.
Η Ιταλία δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.
Η πραγματική πρόκληση είναι να ενεργοποιηθούν εκ νέου οι επενδύσεις, κάτι που θα βοηθήσει ώστε η ανάπτυξη να διαμορφωθεί μεταξύ 2% και 3%», υπογράμμισε.

Moody's: Στο Baa3 υποβαθμίζεται η αξιολόγηση - Σταθερές οι προοπτικές

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά 1 κλίμακα στο Baa3 από Baa2, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, με τις προοπτικές (outlook) να είναι σταθερές.
Όπως ήταν αναμενόμενο βασική αιτία της υποβάθμισης είναι η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού στο οποίο η κυβέρνηση της Ιταλίας θέτει ως στόχο για το έλλειμμα το 2,4%, γεγονός που κατά τον οίκο θα διατηρήσει στο τρέχον υψηλό επίπεδο του 130% του ΑΕΠ το χρέος της χώρας.
Η Moody's αναφέρει ότι το χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς η οικονομία της Ιταλίας θα συνεχίσει να ακολουθεί αδύναμη πορεία.
Ως δεύτερη αιτία ο οίκος αναφέρει τις αρνητικές επιπτώσεις στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη από τη διακοπή των διαρθρωτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.
Σύμφωνα με την Moody's, τα δημοσιονομικά και οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνουν μια συνεκτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα μπορέσουν να στηρίξουν τις προοπτικές ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμη βάση.
Μετά από μια προσωρινή άνοδο στην ανάπτυξη λόγω της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, ο οίκος αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιταλίας θα  υποχωρήσει περίπου στο 1%.
Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τον γενικά ισορροπημένο κίνδυνο στο επίπεδο αξιολόγησης Baa3.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης