Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ): Ξηλώνουμε τον καμβά της αξιοπιστίας της χώρας

Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ): Ξηλώνουμε τον καμβά της αξιοπιστίας της χώρας
Πολιτική προτεραιότητα η μη περικοπή των συντάξεων και λιγότερο της οικονομίας
Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας για τις προτεραιότητες που θέτουν όλα τα κόμματα της Βουλής για τη μη περικοπή των συντάξεων, λέγοντας ότι είναι δίκαιο μέτρο η μη περικοπή  αλλά διευκρίνισε ότι είναι ζητήματα πολιτικών προτεραιοτήτων και λιγότερο της οικονομίας.
Ο κ. Νίκος Βέττας δεν προσδοκά στην περαιτέρω ενίσχυση της κατανάλωσης από τη μη περικοπή των συντάξεων καθώς  εξισορροπείται από άλλα μέτρα και είπε ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει μια συζήτηση που θα περιλαμβάνει όλους τους συνταξιούχους με την προοπτική αύξησης των συντάξεων τα επόμενα χρόνια.
Τόνισε ότι η μη περικοπή τους δημιουργεί αδικίες έναντι των παλιών και νέων  συνταξιούχων οι οποίοι στην πράξη θα οδηγήσει την κατηγορία που αδικείται να διεκδικήσει πολιτικά ή νομικά τη δικαίωση τους.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ εκτιμά ότι θα ήταν πιο χρήσιμο για την οικονομία να υπήρχε προτεραιότητα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και πακέτο στήριξης της εργασίας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για παρεμβάσεις  με αναπτυξιακό χαρακτήρα ενώ για τους συνταξιούχους που θα προχωρούσε η θεσμοθετημένη μείωση θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί με κάποιες άλλες  μορφές οικονομικής στήριξης.
Ωστόσο ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ έθεσε το θέμα εξόδου της χώρας στις αγορές και κάνει λόγο για ξήλωμα του καμβά της αξιοπιστίας μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια  δίνοντας μήνυμα στους ξένους ότι η … ελευθερία που αποκτήσαμε μας οδηγεί στην ανατροπή σιγά  - σιγά των  συμφωνηθέντων.
Αναφερόμενος στο κατώτατο  μισθό είπε ότι υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες  και πρέπει να συμβαδίζει με την παραγωγικότητα  και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας Σημείωσε ότι το 50% των νέων  θέσεων εργασίας αφορούν εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος συνέβαλε στην αύξηση της απασχόλησης και στην ενίσχυση των εισοδημάτων.
Το ΙΟΒΕ προβλέπει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθουν στο 2,4% το 2019.
Εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση μπορεί να ενισχυθεί κατά 1,4% και θα είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στον κατώτατο μισθό και με το εάν εφαρμοσθεί η περικοπή των συντάξεων.
Η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να σημειώσει άνοδο 1,5%.
Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το ποσοστό της ανεργίας θα κινηθεί ελαφρώς χαμηλότερα από 18% το 2019  με  διεύρυνση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews     
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης