Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κούβα: Οικονομική επιβράδυνση, λόγω μειωμένων εσόδων από εξαγωγές και τουρισμό

Κούβα: Οικονομική επιβράδυνση, λόγω μειωμένων εσόδων από εξαγωγές και τουρισμό
Αναθεωρείται επί τα χείρω η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Κούβα
Με ρυθμό ανάπτυξη 1% θα «τρέξει» τελικά η οικονομία της Κούβας το 2018 έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2%, λόγω της πτώσης των εξαγωγών και των εσόδων από τον τουρισμό, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το ΑΕΠ της Κούβας αυξήθηκε κατά 1,8% το 2017 και 0,5% το 2016.
Ο υπουργός Οικονομίας και Χωροταξίας Alejandro Gil Fernandez ανέφερε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι η μείωση του προβλεπόμενου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για το τρέχον έτος οφείλεται στα «μικρότερα του αναμενομένου έσοδα όπως ο τουρισμός, η συγκομιδή (ζάχαρη) και η εξόρυξη (νικέλιο) βασικές πηγές εσόδων για την Κούβα.
Ο Gil δήλωσε ότι τα μέτρα λιτότητας που ξεκίνησαν το 2016 θα συνεχιστούν μέχρι το 2019. Περιλαμβάνουν περικοπές ενέργειας και καυσίμων στις κρατικές επιχειρήσεις και μείωση των εισαγωγών καταναλωτικών αγαθών.
Η οικονομία της Κούβας είναι αναποτελεσματική και εξαρτάται από τα έσοδα από το εξωτερικό, σύμφωνα με το Reuters.  
 Η κυβέρνηση δαπανά επίσης μεγάλο μέρος των εσόδων της στο δωρεάν σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, την εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση Trump, εν τω μεταξύ έχει επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στην Κούβα, οι οποίες έχουν τεθεί σε ισχύ εδώ και πάνω από μισό αιώνα και οι οποίες χαλάρωσαν λίγο πριν αποχωρήσει ο Obama από την αμερικανική προεδρία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης