Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardia (ΥΠΟΙΚ Βραζιλίας): Εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό η οικονομία θα καταρρεύσει

Guardia (ΥΠΟΙΚ Βραζιλίας): Εάν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό η οικονομία θα καταρρεύσει
Η κατάσταση στην Βραζιλία δεν είναι βιώσιμη ενώ ο κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομία είναι μεγάλος 
Απαισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας της Βραζιλίας εμφανίζεται ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της χώρας Eduardo Guardia λέγοντας ότι «η επόμενη κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Jair Bolsonaro δεν θα έχει χρόνο να ανακόψει την ύφεση».
Σε συνέντευξη του στους Financial Times αναφέρει ότι «η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας θα έχει περιορισμένη ευκαιρία να επιβάλει επείγουσες φορολογικές μεταρρυθμίσεις ή να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο επιστροφής στην ύφεση και την κοινωνική αναταραχή που υπάρχει ήδη».
«Η κατάσταση στην Βραζιλία δεν είναι βιώσιμη», δήλωσε ο Eduardo Guardia λέγοντας ότι «ο δρόμος που θα πρέπει να διαβεί η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ανώμαλος γι αυτό και η διάρκεια της στην εξουσία α είναι μικρή».
Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την υπάρχουσα κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό θα ψηφιστούν έγκαιρα από το Κογκρέσο ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα αναίρεσης τους από τον ακροδεξιό πρόεδρο Jair Bolsonaro που αναλαμβάνει τα καθήκοντα στου την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Πολλές κυβερνήσεις στη Βραζιλία προσπάθησαν να «επαναφέρουν στις ράγες» το συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των συντάξεων που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού που ξεπερνά το 7% του ΑΕΠ.
Η σημερινή κυβέρνηση του Προέδρου Michel Temer, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία από την Αριστερή πρόεδρο Dilma Rousseff, ‘όταν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση τον Αύγουστο του 2016, έχει παρουσιάσει ήδη δύο μεταρρυθμιστικές προτάσεις στο Κοινοβούλιο της χώρας.
Με βάση την πρώτη πρόταση θα μπορούσε να εξοικονομηθούν περίπου 215 δις δολάρια δηλαδή πάνω από 10% του ΑΕΠ στα επόμενα 10 χρόνια.
Η δεύτερη πρόταση, που έχει ήδη εγκριθεί από τις επιτροπές του Κογκρέσου, θα εξοικονομήσει περίπου 180 δις δολάρια την ίδια χρονική περίοδο.
Και οι δύο ωστόσο απαιτούν την ψήφισή τους από τα 3/5 της πλειοψηφίας σε Κογκρέσο και Βουλή για να εγκριθούν και να υπάρξει η απαιτούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Πολλοί υπουργοί Οικονομικών πάντως, βλέποντας δύσκολη την Συνταγματική Αναθεώρηση και στο παρελθόν προσπάθησαν να περάσουν τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις με υπουργικές αποφάσεις κάτι που ενδέχεται να κάνει και ο επόμενος υπουργός Οικονομικών.
Σε αυτή την περίπτωση το κόστος για την οικονομία της Βραζιλίας θα είναι μεγάλο καθώς θα επαναφέρει τη χώρα στην ύφεση του 2015 -2016 σε μια εποχή που η ανάπτυξη κυμαίνετε οριακά στο 1,4% .
Όπως σχολιάζει ο Guardia, ο ακροδεξιός πρόεδρος Bolsonaro δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τις υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις και επιστροφή στην ανάπτυξη έχοντας ήδη 12,5 εκατομμύρια ανέργους, ούτε αυτές που αφορούν τη μείωση της βίας και την επιστροφή της ασφάλειας στους πολίτες γεγονός που θα τον οδηγήσει σύντομα εκτός εξουσίας και τη Βραζιλία στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης