Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συνάντηση Τσίπρα - Conte με οικονομία και μεταναστευτικό στο επίκεντρο - Παρών στη Διάσκεψη για τη Λιβύη ο πρωθυπουργός

Συνάντηση Τσίπρα - Conte με οικονομία και μεταναστευτικό στο επίκεντρο - Παρών στη Διάσκεψη για τη Λιβύη ο πρωθυπουργός
Η Διάσκεψη πραγματοποιείται στο Παλέρμο της Ιταλίας
(upd) Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giuseppe Conte είχε χθες Δευτέρα 12/11 το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Παλέρμο για τη Λιβύη.
Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Τσίπρας και Conte συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα σε σχέση με τους αγωγούς TAP, East Med και Turkish/South Stream.
Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία IGI Poseidon (ΥΦΑ Ποσειδών) άρχισε πρόσφατα νέα φάση μελετών για τον αγωγό EastMed.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Giuseppe Conte συζήτησαν για την προώθηση ιταλικών επενδύσεων στην Ελλάδα, με έμφαση στην ιταλική επένδυση στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του και για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ειδικότερα στο Ιόνιο.
Ο κ.Τσίπρας παρουσίασε στον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης τις ελληνικές θέσεις για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, ενώ οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Παρών στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει το παρών στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, όπου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη και κυρίως η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προώθηση μίας, συναινετικης στο εσωτερικό της χώρας πολιτικής διαδικασίας που οφείλει να οδηγήσει στην άμεση διακοπή των συγκρούσεων, στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών και στην ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας προσκλήθηκε για πρώτη φορά σε Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη γεγονός που αντανακλά τον αυξημένο ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης με αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η κατοχύρωση σταθερών θεσμών με προάσπιση του κράτους δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτελούν προτεραιότητες για την Ελλάδα για την οποία εργάζεται και μέσω της ΕΕ.
Η Ελλάδα θα αναδείξει επίσης την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, στο πλαίσιο μιας νέας πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά στην ασφάλεια, στην μετανάστευση, στην οικονομία και στην ενέργεια. Θα σταθεί δε στην ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας με χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κάτι το οποίο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Μεσογείου και της Ε.Ε. συνολικά.
Παράλληλα θα αναφερθεί στην ανάγκη, να καθιερωθούν στη Λιβύη (σε συνεργασία με ΕΕ και UNHCR) αποτελεσματικές δομές διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών καινα αυξηθούν οι θέσεις επανεγκατάστασης από την Λιβύη στην Ευρώπη.
 
(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 13 Νοεμβρίου 00:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης