Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Καμπάνα» Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε Ελλάδα: Πρόστιμο 10 συν 7 εκατ. ευρώ για κρατικές ενισχύσεις στα ναυπηγεία

«Καμπάνα» Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε Ελλάδα: Πρόστιμο 10 συν 7 εκατ. ευρώ για κρατικές ενισχύσεις στα ναυπηγεία
Η Ελλάδα καλείται να καταβάλλει πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ και 7 εκατ. ευρώ ανά 6μηνο καθυστέρησης στην Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις σε ναυπηγεία
Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ και 7 εκατ. ευρώ 6μηνο καθυστέρησης επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις στα ναυπηγεία.
«Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο διαπιστώνει, αφενός, ότι, κατά την ημερομηνία λήξεως της προθεσμίας που έταξε η Επιτροπή με την προειδοποιητική επιστολή του 2014 (ήτοι την 27η Ιανουαρίου 2015), η Ελλάδα δεν είχε συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα μέτρα που συνεπαγόταν η εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου του 2012 και, αφετέρου, ότι η παράβαση αυτή εξακολουθούσε να υφίσταται έως την εξέταση των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης από το Δικαστήριο.
Συνεπώς, το Δικαστήριο κρίνει αναγκαίο να επιβληθούν στην Ελλάδα χρηματικές κυρώσεις υπό τη μορφή, αφενός, εξαμηνιαίας χρηματικής ποινής προκειμένου να διασφαλιστεί η εκτέλεση της απόφασης του 2012 και να δοθεί στην Επιτροπή η δυνατότητα να εκτιμήσει την πρόοδο των μέτρων εκτέλεσης της απόφασης του 2012 και, αφετέρου, κατ’ αποκοπήν ποσού ως αποτρεπτικού μέτρου» αναφέρεται στην απόφαση.
Μάλιστα, γίνεται αναφορά στην επαναλαμβανόμενη παραβατική συμπεριφορά της χώρας, με το Δικαστήριο της ΕΕ να σημειώνει: «Όσον αφορά τη σοβαρότητα της παράβασης, το Δικαστήριο επισημαίνει τον θεμελιώδη χαρακτήρα των διατάξεων της Συνθήκης στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων, καθώς και το αξιοσημείωτο ύψος του ποσού της ενισχύσεως που δεν έχει ανακτηθεί και το γεγονός ότι η αγορά του ναυπηγικού κλάδου είναι διασυνοριακή. Το Δικαστήριο διαπιστώνει επίσης την επαναλαμβανόμενη παραβατική συμπεριφορά της Ελλάδας στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης