Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Σχέδιο της κυβέρνησης για επαναπατρισμό όσων μετανάστευσαν λόγω κρίσης

Ισπανία: Σχέδιο της κυβέρνησης για επαναπατρισμό όσων μετανάστευσαν λόγω κρίσης
Σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης για επαναπατρισμό όσων μετανάστευσαν λόγω κρίσης
Η ισπανική κυβέρνηση γνωστοποίησε σήμερα (14/11) ότι εργάζεται σε ένα σχέδιο με στόχο να διευκολύνει την επιστροφή διπλωματούχων εργαζομένων που έφυγαν από τη χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης της περιόδου 2008-2013.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Μαδρίτη, ο αριθμός των Ισπανών που εγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά περισσότερο από 940.000 από το 2009, όταν η ανεργία κατέγραφε εκρηκτική άνοδο.
Η πλειονότητα αυτών των οικονομικών μεταναστών ήταν νέοι επιστήμονες, όπως μηχανικοί και γιατροί.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez επιθυμεί να τους βοηθήσει να επιστρέψουν, δήλωσε σε δημοσιογράφους η υφυπουργός για θέματα Μετανάστευσης, Consuleo Rumi.
Το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί στις αρχές του 2019, δεν καθορίζει έναν συγκεκριμένο αριθμητικό στόχο επιστροφών, διευκρίνισε.
Μεταξύ άλλων προβλέπει τη διευκόλυνση της διαδικτυακής επικοινωνίας μεταξύ των εκπατρισμένων και των ισπανικών επιχειρήσεων που αναζητούν εργατικό δυναμικό με προσόντα.
Η κυβέρνηση δεν προβλέπει να καταβάλει κάποια οικονομική βοήθεια για την επιστροφή τους, με εξαίρεση ορισμένα προγράμματα, «για παράδειγμα στον τομέα της έρευνας, που θα ήταν πολύ σημαντικά και θα προσέδιδαν προστιθέμενη αξία» στην Ισπανία.
Η υφυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «αντιστάσεις» εκ μέρους των μεταναστών, καθώς οι συνθήκες εργασίας είναι συχνά λιγότερο ευνοϊκές στην Ισπανία.
Η χώρα καταγράφει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Eυρωζώνη (14,5% τον Σεπτέμβριο) και διατηρεί το ρεκόρ συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου (26,9%), δύο φαινόμενα που έχουν αποτέλεσμα τη μείωση των μισθών.
Εκ των 2,5 εκατομμυρίων Ισπανών που διαμένουν στο εξωτερικό, το 1,5 εκατομμύριο διαμένει στην αμερικανική ήπειρο, ενώ σημαντικός αριθμός εργαζομένων που έφυγε κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει εγκατασταθεί στη Βρετανία και τη Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης