Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα δεν έχει βγει ουσιαστικά από τα μνημόνια – Το πρόγραμμα απέτυχε

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα δεν έχει βγει ουσιαστικά από τα μνημόνια – Το πρόγραμμα απέτυχε
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μη περικοπή των συντάξεων που μόνη της ψήφισε τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ
Η Ελλάδα δεν έχει βγει ουσιαστικά από τα μνημόνια υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος υποστήριξε ότι το πρόγραμμα απέτυχε.
«Οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν σταθερά υψηλοί για πολλά χρόνια, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα και η χώρα έχει ενταχθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, πρωτόγνωρα αυστηρό για τα διαχρονικά δεδομένα» είπε μιλώντας στο 3ο Thessaloniki Forum ο κ.Σταϊκούρας , αναφέροντας ότι οι τελευταίες αποφάσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τελούν υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα επαναξιολογηθεί το 2032.
«Το πρόγραμμα απέτυχε.
Αν υπήρχε μερική σοβαρότητα και υπευθυνότητα και είχε υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και είχαν ληφθεί έγκαιρα πιο γενναίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους, αν είχαν αρθεί πλήρως οι κεφαλαιακοί περιορισμοί του 2015 και η χώρα συμμετείχε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τότε σήμερα το κόστος δανεισμού θα ήταν χαμηλότερο και λιγότερο ευμετάβλητο» τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους των πανηγυρισμών της κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων.
«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει που δεν θα περικοπούν συντάξεις, πρόβλεψη που μόνη της ψήφισε και δεν περιλαμβανόταν στο τρίτο πρόγραμμα.
Πανηγυρίζει ακόμη γιατί θα μειωθούν κάποιες ασφαλιστικές εισφορές, για κάποιους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, αφού πρώτα μόνη της τις αύξησε.
Όλα αυτά δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο θριαμβολογίας, ειδικά για μια κυβέρνηση η οποία αποσπασματικά, με μεγάλη καθυστέρηση, κάνει κάποιες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αφού προηγουμένως έχει αυξήσει 29 φόρους, έχει περικόψει δραστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχει κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών.
Οι φαύλοι κύκλοι δεν έχουν σπάσει, η οικονομία δεν έχει εισέλθει σε ανοδικό σπιράλ και δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για επίτευξη ισχυρής και διατήρησης ανάπτυξης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» υποστήριξε ο κ.Σταϊκούρας.
Ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι για να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης απαιτείται ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με απλοποίηση και σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και μείωση συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τέταρτον την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης