Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann: Η ΕΚΤ θα χρειαστεί χρόνια για να επαναφέρει την πολιτική της στα κανονικά της επίπεδα

tags :
Weidmann: Η ΕΚΤ θα χρειαστεί χρόνια για να επαναφέρει την πολιτική της στα κανονικά της επίπεδα
Η ΕΚΤ θα χρειαστεί «αρκετά χρόνια» για να εξομαλύνει την πολιτική της, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χρειαστεί «αρκετά χρόνια» για να εξομαλύνει την πολιτική της και η ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 2,6 τρισ. δολ. τον επόμενο μήνα είναι μόνο το πρώτο βήμα, δήλωσε σήμερα (20/11/2018) ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Jens Weidmann.
Η ΕΚΤ σκοπεύει να τερματίσει τις αγορές ομολόγων στο τέλος του έτους, αλλά έχει επισημάνει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στα χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το προσεχές καλοκαίρι, υποδηλώνοντας ότι θα προβεί σε σύσφιξη της πολιτικής της μόνο με μικρότερες προσαυξήσεις.
«Το αναμενόμενο τέλος των αγορών καθαρών περιουσιακών στοιχείων σηματοδοτεί μόνο την αρχή της εξόδου από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Weidmann, ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Είναι το πρώτο βήμα σε έναν δρόμο ομαλοποίησης που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», δήλωσε.
Ωστόσο, ο Weidmann υποστήριξε ότι η τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να συσφίγγει την πολιτική της, καθώς τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα.
«Σε μια ύφεση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ανταποκρίνονται σθεναρά. αλλά σε μια ανοδική πορεία, όταν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα μπορούν να αρχίσουν να αυξάνονται, πρέπει επίσης να είναι σε θέση να σφίξουν τα λουριά και πάλι, όπως χρειάζεται», είπε ο Weidmann. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης