Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Βόμβα» 10 δισ. στον προϋπολογισμό από τις δικαστικές αποφάσεις για τις μνημονιακές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα

«Βόμβα» 10 δισ. στον προϋπολογισμό από τις δικαστικές αποφάσεις για τις μνημονιακές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα
Τα κέντρα των αποφάσεων στην βελγική πρωτεύουσα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις με τις δικαστικές αποφάσεις στην Αθήνα
Με νάρκη στα θεμέλια του προϋπολογισμού συνιστούν οι οφειλές ύψους 10 δισ. ευρώ που διεκδικούν στα δικαστήρια της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι για τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν στην διάρκεια των μνημονιακών νόμων.
Ο λογαριασμός από το μεγάλο ψαλίδι που εφαρμόστηκε στις αποδοχές, τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και στα επιδόματα αδείας έρχεται αναδρομικά για την κυβέρνηση που έχει ήδη θορυβηθεί από το κολοσσιαίο κύμα των προσφυγών.
Ανησυχία υπάρχει και στις Βρυξέλλες, και μάλιστα έντονη.
Τα κέντρα των αποφάσεων στην βελγική πρωτεύουσα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις με τις δικαστικές αποφάσεις στην Αθήνα που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους μεταπρογραμματικούς στόχους για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που έχουν σφυρηλατηθεί και δεν πρόκειται να αλλάξουν πριν από το 2022.
Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το μπαράζ των προσφυγών και των αποφάσεων από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που συνέταξε για την χώρα μας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να παρακολουθούν τα δημοσιονομικά ρίσκα και καλούνται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα εφόσον χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι».
Ίδιας λογικής, και το καμπανάκι της ελληνικής έκθεσης από το Γραφείο Προϋπολογισμού της βουλής για τον κύκλο των δικαστικών αποφάσεων καταβολής αναδρομικών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους του δημοσίου που έχει ανοίξει και παραμένει άγνωστο το πότε θα κλείσει.
Όπως και να έχει, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό καθότι αν δικαιωθούν όλοι όσοι προσφεύγουν στα δικαστήρια  τότε το κόστος όχι μόνο για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τον προϋπολογισμό θα είναι τεράστιο.
Αναλυτικότερα οι δικαστικές αποφάσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον  προϋπολογισμό είναι οι εξής:

1. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2015 και έκρινε  αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 σε δώρα και συντάξεις, αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Δηλαδή όσοι  δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη πριν την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ δεν μπορούν να ζητήσουν αναδρομικά για την περίοδο από το 20120 μέχρι και τον  Ιούνιο του  2015.
Οπως αναφέρει η Κομισιόν, το κόστος αυτών των αναδρομικών δεν έχει υπολογιστεί ακόμα ενώ διευρύνεται συνεχώς το κύμα των αιτήσεων διακοπής παραγραφής που υποβάλλονται από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Οι σημερινές αγωγές αφορούν τα έτη μετά τον Ιούνιο του 2015.

2. Η απόφαση για την αποκατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης και των περικοπών στις αποδοχές των συνταξιούχων που έγιναν το 2012.
Η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης δικαίωσε συνταξιούχο, ο οποίος είχε προσφύγει δικαστικά πριν από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ του Ιουνίου του 2015.
Ο συνταξιούχος ζήτησε αναδρομικά ποσά από το 2012 λόγω των περικοπών σε δώρα και συντάξεις.
Το δικαστήριο τον δικαίωσε βασιζόμενο στις αποφάσεις του ΣτΕ, κατακυρώνοντας στον συνταξιούχο αναδρομικά από το 2013 έως το 2015.
Πιο συγκεκριμένα, με την υπ΄  αριθμ. 3037/2018 απόφαση, το δικαστήριο θεώρησε ότι παρανόμως κόπηκαν τα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης του Νόμου 4093/12, καθώς και η περικοπή στη σύνταξη του Νόμου 4093/12 και του 4051/12, και όρισε ότι ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ οφείλουν να επιστρέψουν στον συνταξιούχο αποζημίωση ύψους 6.689 ευρώ ο ΕΦΚΑ και 4.495 ευρώ το ΕΤΕΑΕΠ (σύνολο 11.184,57 ευρώ).

3. Δικαστικές αποφάσεις για δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους που κρίνουν παράνομες τις περικοπές του 13ου και 14ου μισθού.
Πλήθος πρωτόδικων αποφάσεων, που χαρακτηρίζουν παράνομες τις επίμαχες διατάξεις του 2012 έχουν εκδοθεί ενώ στις προθέσεις της ΑΔΕΔΥ είναι να κυνηγήσει με μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη την κατάργηση αυτών των διατάξεων.
Το πιο πιθανό ενδεχόμενο για άμεση εφαρμογή τέτοιων αποφάσεων εντοπίζεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα το κόστος από την επαναφορά των δώρων.
Σε συνάντηση που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ είχε υποστηρίξει ότι το ετήσιο κόστος για εν ενεργεία και συνταξιούχους αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

4. Η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του Νόμου Κατρούγκαλου αναφορικά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και κυρίως τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τον νόμο αυτό εφαρμόζεται η απόφαση του ΣτΕ του 2015 για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών του 2012 και γι" αυτό όσοι δικαιώνονται τελεσίδικα έκτοτε δικαιούνται αναδρομικά ώς το 2016, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου.
Η απόφαση αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης