Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Επί ποδός 89.000 αστυνομικοί στη Γαλλία για τις νέες διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» - 34 συλλήψεις

Le Monde: Επί ποδός 89.000 αστυνομικοί στη Γαλλία για τις νέες διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» - 34 συλλήψεις
Πραγματικό φρούριο το Παρίσι - Κλειστά τα μουσεία, τα θέατρα και τα ιστορικά μνημεία
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας έθεσε το ίδιο επίπεδο επιφυλακής με την 1η Δεκεμβρίου, ειδικά στο Παρίσι και για τη σημερινή διαδήλωση που θα κάνουν τα "κίτρινα γιλέκα", όπως αναφέρει η Le Monde στη live ενημέρωση που έχει για το θέμα.
Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει ακροαριστερά και ακροδεξιά στοιχεία που καλούν για βία μέσω των social media.
Για τη διαφύλαξη της τάξης θα κινητοποιηθούν 89 χιλιάδες αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 8.000 θα βρίσκονται στο Παρίσι.
Σε πολλά διαμερίσματα της γαλλικής πρωτεύουσας έγιναν προληπτικές έφοδοι και 34 προσαγωγές για να αποφευχθεί η κατασκευή αυτοσχέδιων εμπρηστικών και εκρηκτικών μηχανισμών.
Αυτή τη φορά η κύρια πορεία θα γίνει στα ανατολικά και στα νότια της γαλλικής πρωτεύουσας.
Στο Παρίσι τα περισσότερα μουσεία και άλλα πολιτιστικά κτίρια και κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.
Το ίδιο ισχύει και για τα ιστορικά μνημεία, ενώ ακυρώθηκαν και οι παραστάσεις σε όλα τα μεγάλα θέατρα.
Το βράδυ της Παρασκευής 7/12 ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εdouard Philippe συναντήθηκε με έξι εκπροσώπους από τα κίτρινα γιλέκα, λέγοντάς τους ότι θεωρεί μέρος του κινήματός του παράνομο.
Εκείνοι του είπαν ότι περιμένουν από τον Emmanuel Macron να λάβει σοβαρά υπ' όψιν του τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους και ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.
 
Τι αναφέρει ο Γαλλικός Τύπος

Mία «αποφασιστική στιγμή», αλλά και «σημείο καμπής» για το μέλλον των κίτρινων γιλέκων  θα αποτελέσει το σημερινό, τέταρτο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, αλλά και για το πεπρωμένο  του γάλλου προέδρου E. Macron, όπως αναφέρει  ο Γαλλικός Τύπος.
«Εάν η σημερινή διαδήλωση καταλήξει σε ένα δεύτερο ‘μαύρο Σάββατο’, αντί για μία ειρηνική και αποφασισμένη πορεία, του μόνου νόμιμου όπλου για τον λαό μέσα σε ένα κράτος δικαίου, αυτό ουσιαστικά θα έχει απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές ελπίδες του λαϊκού αυτού κινήματος», γράφει στο άρθρο του ο Laurent Joffrin στην εφημερίδα Liberation.
Η Liberation,που κυκλοφορεί  με τίτλο "Κίτρινος συναγερμός", παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη σημερινή διαδήλωση, εκφράζοντας το ερώτημα «θα καεί το Παρίσι;».
Η Le Monde, που κυκλοφορεί με ένα ειδικό αφιέρωμα στη σημερινή ημέρα, με τίτλο «οι οργές και τα ρήγματα της Γαλλιας,», εκτιμά ότι η «Ε’ Δημοκρατία έχει εισέλθει από την 1η Δεκεμβρίου σε μία από τις πιο χαοτικές περιόδους της ιστορίας της» και μάλιστα ο αρθρογράφος Jérôme Fenoglio γράφει ότι «τα γεγονότα του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου θα αποδείξουν εάν θα είναι επίσης και η πλέον επικίνδυνη περίοδος».
Ο αρθρογράφος Jérôme Fenoglio παρατηρεί πως «το Μέγαρο των Ηλυσίων και η κυβέρνηση επέλεξαν να δραματοποιήσουν τους κινδύνους από την έκρηξη της εξελισσόμενης εξέγερσης, ευελπιστώντας πως έτσι θα κατευνάσουν την ορμητικότητά της και τις πολιτικές της συνέπειες».
Για τη Figaro , η 4η Πράξη των κινητοποιήσεων των "κίτρινων γιλέκων" θα φέρει τον Macron «αντιμέτωπο με μία κρίσιμη καμπή της πενταετίας του», ενώ για τον Pascal Coquis της Dernieres Nouvelles d’ Alsace «το σημερινό Σάββατο θα είναι μέρα κλειδί και αναμφίβολα καθοριστική μέρα στην ήδη μακρά και χαοτική εξέγερση που αντιπροσωπεύουν τα "κίτρινα γιλέκα"»,  «θα είναι κατ’ ουσίαν η ημέρα που θα σημάνει εάν το κίνημα έχει τελειωτικά εκτροχιασθεί προς την πλευρά της βίας και της αναρχίας, ή απλώς έχει κορυφωθεί έως του σημείου που θα αρχίσει να διαφαίνεται μία πιθανή έξοδος από την κρίση».
Στην εφημερίδα Republicain Lorrain ο Xavier Bruaue  νουθετεί τα "κίτρινα γιλέκα" να “ξεκαθαρίσουν αυτό που θέλουν να δείξουν με την εξέγερσή τους”, ενώ στην Nice Matin η Μισέλ Κοτά στην Nice Matin τονίζει ότι «κατά μίαν έννοια, τα "κίτρινα γιλέκα" έχουν ήδη κερδίσει» και ο Λοράν Μποντέν στην Dernieres Nouvelles d’ Alsace σημειώνει πως « ό,τι και αν συμβεί, η κυβέρνηση θα θεωρηθεί υπεύθυνη για τα γεγονότα της ημέρας.
Ένεκα αυτού ο Ε. Macron δεν έχει την πολυτέλεια του λάθους στην απάντηση που πρέπει ν’ αντιτάξει σε αυτήν την κρίση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης