Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η καμπύλη αποδόσεων δεν αποτελεί προπομπό για ύφεση στις ΗΠΑ

Fitch: Η καμπύλη αποδόσεων δεν αποτελεί προπομπό για ύφεση στις ΗΠΑ
Η καμπύλη αποδόσεων δεν αποτελεί προπομπό για ύφεση στις ΗΠΑ, υπογραμμίζει η Fitch Ratings
Η πιο επίπεδη (ή αντεστραμμένη) καμπύλη αποδόσεων μεταξύ 10ετούς και 2ετούς κρατικού ομολόγου δεν αποτελεί προπομπό για μία ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Ο οίκος «απαντά» σε όσους έχουν επικαλεστεί την καμπύλη, μία σύγκριση βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού, για να προβλέψουν μία ύφεση στην αμερικανική οικονομία από το επόμενο ή μεθεπόμενο έτος.
Στο παρελθόν, η αντιστροφή της καμπύλης (το βραχυπρόθεσμο κόστος είναι υψηλότερο του μακροπρόθεσμου) έχει προηγηθεί μίας οικονομικής κρίσης, σε εννέα περιπτώσεις.
«Η πιθανότητα ύφεσης παραμένει χαμηλή.
Η πιο επίπεδη καμπύλη αποδόσεων υπογραμμίζει ότι ο οικονομικός κύκλος των ΗΠΑ βρίσκεται σε μεταγενέστερο στάδιο επέκτασης», ξεκαθαρίζει η Fitch.
Η Fitch αποδίδει την επίπεδη καμπύλη αποδόσεων στις στρεβλώσεις που προκάλεσαν στις αγορές οι πολύ χαλαρές νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών.
Τα κέρδη των τραπεζών θεωρείται, επίσης, ότι συμβάλλουν στην εξήγηση της προγνωστικής ισχύος της καμπύλης αποδόσεων.
«Μια αντιστροφή θα περιορίσει την ικανότητα των τραπεζών να αυξήσουν περαιτέρω τα καθαρά έσοδα από τόκους, αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για το γεγονός ότι έχουν συμβεί μέχρι στιγμής».
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι το 10ετές κρατικό ομόλογο θα κλείσει το 2018 στο 3,1%, από 2,85% επί του παρόντος, με τα επιτόκια της Fed στο 2,25%-2,5%.
Μάλιστα, αμφότερα τα παραπάνω θα αυξηθούν το 2019, εκτιμάται.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία των ΗΠΑ, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σε μόλις 2% το 2020, από 2,9% το τρέχον έτος.

Image  Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης