Οικονομία

Μίχαλος: Απαραίτητο ένα βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον - Περισσότερες από 50.000 εταιρείες «χτίζουν» αίτηση για τον εξωδικαστικό

Μίχαλος: Απαραίτητο ένα βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον - Περισσότερες από 50.000 εταιρείες «χτίζουν» αίτηση για τον εξωδικαστικό
Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος υποστήριξε ότι η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δυσεπίλυτα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση
Την ανάγκη για ένα βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Όπως ανέφερε στην παρέμβασή του ο κ. Μίχαλος, «η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δυσεπίλυτα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση.
Ένα πρόβλημα που είναι αποκλειστικά σχεδόν, δημιούργημα της ύφεσης και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης στη χώρα.
Τα χρέη συσσωρεύονται γιατί οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, πολύ απλά δεν έχουν να πληρώσουν.
Και δεν έχουν, όχι εξαιτίας κακών πρακτικών, αλλά γιατί παλεύουν να επιβιώσουν σε μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 25% τα τελευταία χρόνια.
Αγωνίζονται απέναντι σε μια πρωτοφανή ύφεση.
Απέναντι στη δραματική μείωση της ζήτησης, στην ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας.
Αλλά και στην εξοντωτική αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών».
Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος «ένας ελεύθερος επαγγελματίας, για να μη βρεθεί στη θέση του οφειλέτη, θα πρέπει να δουλεύει αποκλειστικά σχεδόν για το κράτος και για τα ασφαλιστικά ταμεία!
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αποτέλεσε ζωτική ανάγκη η δημιουργία ενός πλαισίου ρύθμισης οφειλών, με τρόπο δίκαιο, ρεαλιστικό, βιώσιμο και αξιοπρεπή.
Ενός πλαισίου που θα δώσει στους ελεύθερους επαγγελματίες τη δυνατότητα να πάρουν ανάσα.
Θα δώσει σε βιώσιμες κατά τα άλλα επιχειρήσεις τη δυνατότητα να γλιτώσουν την πτώχευση.
Να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους, να συνεχίσουν να παρέχουν θέσεις εργασίας και να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία.
Η δημιουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών ήταν ένα σημαντικό, θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».
Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, σήμερα πάνω από 50.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν ξεκινήσει να «χτίζουν» την αίτησή τους και περισσότεροι από 1.000 έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία.
Βεβαίως, ο αριθμός αυτός παραμένει χαμηλός, σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.
«Ωστόσο, για αυτόν ακριβώς το λόγο, έχει νόημα και είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί περαιτέρω αυτή η διαδικασία.
Θα ήταν, επίσης, σημαντικό να δούμε μια πιο ενεργή και θετική ανταπόκριση και από την πλευρά των τραπεζών, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να αξιοποιήσουν αυτό το μηχανισμό» επεσήμανε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης