Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
Στο κενό πέφτει και η πρόταση Innovation Brain η οποία επιδίωξε την απόκτηση της ΕΒΖ καταβάλλοντας τίμημα 30 εκατ. ευρώ το οποίο  όμως δεν ικανοποίησε τον πωλητή
Στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς περνά το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρη αφού οι υποψήφιοι αγοραστές δεν έφθασαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για την πώληση της εταιρείας.
Στο κενό πέφτει και η πρόταση Innovation Brain η οποία επιδίωξε την απόκτηση της ΕΒΖ καταβάλλοντας τίμημα 30 εκατ. ευρώ το οποίο όμως δεν ικανοποίησε τον πωλητή.
Το σενάριο «σωτηρίας» της ΕΒΖ περνά υποχρεωτικά από την Τράπεζα Πειραιώς καθώς είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της εταιρείας και είναι σε θέση να εκπονήσει σχέδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας της με σκοπό την αποπληρωμή των χρεών.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει έτοιμο σχέδιο μεταβίβασης του ενεργητικού μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα και των άρθρων 106 β και δ, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία εταιρείας SPV και την ένταξη του ενεργητικού της ΕΒΖ όπως είναι τα εργοστάσια ζάχαρης, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα ακίνητα, οι μετοχές θυγατρικών, το ενεχυριασμένο απόθεμα, οι διοικητικές άδειες που έχει όπως και τα εμπορικά  σήματα.
Με βάση το σχέδιο η Τράπεζα Πειραιώς ανακτά την πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων ενώ δεν θα μεταβιβαστούν οι υποχρεώσεις.
Ακόμη προβλέπει την έναρξη παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα το 2020 μέσω του εργοστασίου στο Πλατύ με την αξιοποίηση στελεχών των Σερβικών θυγατρικών της.
Η Τράπεζα Πειραιώς δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ διότι η βίαιη πώληση των ακινήτων της εταιρείας δεν θα έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την τράπεζα, το οποίο αποτιμάται μόλις σε 8,2 εκτ  ευρώ.
Με βάση την αποτίμηση της ΕΒΖ στις 31 Οκτωβρίου το σύνολο του ενεργητικού διαμορφώνεται σε 113.366.000 ευρώ με βάση το σχέδιο ανάκτησης σε τιμές αγοράς τα περιουσιακά στοιχεία αποτιμώνται σε 98,2 εκατ. ευρώ.
Στο σενάριο βίαιης ρευστοποίησης τα ΕΒΖ αναμένεται να εισπραχθούν κεφάλαια ύψους 56,2 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα  Πειραιώς να λαμβάνει τα 8,2 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ενεργητικό της εταιρείας θα μείνει στην ΕΒΖ η οποία θα πτωχεύσει και περιλαμβάνει ενεχυριασμένο απόθεμα στη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.
Τα βήματα διάσωσης της ΕΒΖ προβλέπουν την κατάθεση αίτησης στο άρθρο 106 β και δ, τον Δεκέμβριο του 2018  στη  συνέχεια τον Ιούνιο του 2019 αναμένεται η επικύρωση της συμφωνίας ενώ για το προσωπικό προβλέπονται μετατάξεις σε κρατικές υπηρεσίες και την πρόωρη συνταξιοδότηση εργαζομένων.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα επιδιώξει την εύρεση αγοραστή καθώς είναι ο μόνος τρόπος οι πιστωτές να πάρουν πίσω ένα μέρος των χρημάτων που έδωσαν από την ΕΒΖ.
Η προοπτική πτώχευσης της εταιρείας δεν εξυπηρετεί κανέναν πιστωτή καθώς θα χαθεί κάθε ελπίδα είσπραξης των οφειλών από την Ελληνική  Βιομηχανία Ζάχαρης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης