Διεθνή

Η ανακωχή Ρώμης - Βρυξελλών δεν έλυσε το μεγαλύτερο πρόβλημα: Το υπέρογκο χρέος

Η ανακωχή Ρώμης - Βρυξελλών δεν έλυσε το μεγαλύτερο πρόβλημα: Το υπέρογκο χρέος
O συμβιβασμός κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα, ώστε να αποφευχθεί μια πολιτική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο οι αναλυτές ανησυχούν
H ανακωχή Ρώμης - Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019, δεν λύνει το βασικό πρόβλημα της Ιταλίας, που δεν είναι άλλο από το υπέρογκο δημόσιο χρέος.
Όπως σημειώνουν οι Financial Times, ο συμβιβασμός κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα, ώστε να αποφευχθεί μια πολιτική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο οι αναλυτές ανησυχούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία.
Η Ρώμη συμφώνησε να μειώσει τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 στο 2,04% από 2,4% του ΑΕΠ, καθυστερώντας την εφαρμογή κάποιων επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων.
Το εισόδημα των πολιτών, το οποίο αποτέλεσε τη «σημαία» του κόμματος των Πέντε Αστέρων δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, ενώ θα καθυστερήσει και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Εν τω μεταξύ ο συμβιβασμός προβλέπει ρήτρα αύξησης του ΦΠΑ σε περίπτωση επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ιταλία το 2020 και το 2021.
Επίσης, η Ρώμη δεσμεύθηκε για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και μείωση δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ το 2019.
Ωστόσο, η καθυστέρηση εφαρμογής των «ακριβών» μέτρων, δεν αντιμετωπίζει τις δομικές αδυναμίες της ιταλικής οικονομίας, οι οποίες άλλωστε προκάλεσαν την απόρριψη του αρχικού προσχεδίου του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 από την Κομισιόν.
Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το οποίο ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά της Ελλάδας, παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα.
Η απώλεια της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην οικονομική σταθερότητα της Ιταλίας, ενδεχομένως να ρισκάρει την πρόσβαση στις αγορές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν πρόκειται για μια πολυετή ειρήνη, αλλά για μια αναβολή των εχθροπραξιών, σημειώνουν οι FT.
Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της PolicySonar, Fransesco Galietti, ο ελέφαντας βρίσκεται ακόμη στο δωμάτιο και δεν είναι άλλος από το ιταλικό χρέος.
Η ανακωχή για τον προϋπολογισμό στέλνει μήνυμα στους αναλυτές ότι η κυβέρνηση των λαϊκιστών στην Ιταλία μπορεί να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.
Salvini και Di Maio επέμεναν ότι δεν θα δεχθούν αλλαγές στον προϋπολογισμό, ωστόσο άλλαξαν στάση μόλις η απειλή της επιβολής κυρώσεων έγινε πραγματική.
«Η εμπειρία του τελευταίου 6μήνου καταδεικνύει ότι η ιταλική κυβέρνηση κατανοεί τις συνέπειες της αντιευρωπαϊκής ρητορικής», σχολιάζει ο Fabio Fois της Barclays.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν απέφυγε μία σύγκρουση με την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, εν όψει του Brexit και των ευρωεκλογών. ΄
Επίσης, η συμφωνία βελτίωση την εικόνα του πρωθυπουργού Giuseppe Conte στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης