Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δύσκολη εποχή για τους επενδυτές – Ποιες μετοχές επιλέγουν τα στελέχη της αγοράς για το 2019

Δύσκολη εποχή για τους επενδυτές – Ποιες μετοχές επιλέγουν τα στελέχη της αγοράς για το 2019
Οι τράπεζες μπορεί να αποτελέσουν τη δυσάρεστη ή και την ευχάριστη έκπληξη της χρονιά – Μετοχές με καλά θεμελιώδη συστήνουν οι επαγγελματίες της αγοράς
Οι κίνδυνοι που εντοπίζουν τα στελέχη της αγοράς από το εξωτερικό και το εσωτερικό κάνει εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια ανεύρεσης μετοχών που θα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών του 2019.
Ωστόσο, θεωρούν πως μετοχές με καλά θεμελιώδη που πρωταγωνιστούν στον κλάδο τους προσφέρουν ασφάλεια ακόμα και σε ένα δύσκολο περιβάλλον όπως αναμένεται να είναι το 2019.
Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές στη χώρα και αν το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει τους επενδυτές.
Αν γίνουν σύντομα τότε οι εκτιμήσεις για μετοχές και πορεία του ΧΑ δύναται να αλλάξει, αλλά αν γίνουν στο τέλος της τετραετίας τότε το ΧΑ θα συνεχίσει να ακολουθεί την πορεία των διεθνών αγορών.
Ο πονοκέφαλος που ακούει στο όνομα ελληνικές τράπεζες είναι επίσης ένας παράγοντας που θα συνεχίσει να επηρεάζει.
Πολλά στελέχη της αγοράς δεν έχουν προτείνει τράπεζες στο Bankingnews καθώς περιμένουν επιτάχυνσης της επίλυσης του θέματος των κόκκινων δανείων.
Επίσης η ανάγκη ενίσχυσης κεφαλαίων στέκεται τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδυτών.
Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου, από τη Fast Finance οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου και από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις η Κλουκίνας-Λάππας είναι στις κορυφαίες του επιλογές για το 2019.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης, επιλέγει Μυτιληναίο, Jumbo, Aegean, ΕΛΠΕ ως στοίχημα αποκρατικοποίησης και από τράπεζες επειδή όπως σημειώνει πρέπει να τις παρακολουθούμε επιλέγει Alpha Bank  
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ν.Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, Νίκος Χρυσοχοΐδης, επιλέγει την
Coca Cola γιατί δεν έχει ρίσκο χώρας άρα μπορεί να διαφοροποιηθεί και να αντέξει, την Aegean λόγω τουρισμού που αναμένεται να πάει καλά και το νέο έτος, την Μυτιληναίος , την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αφού είναι ο μεγάλος παίκτης στον κλάδο και τις ΟΠΑΠ και ΟΤΕ που είναι πάγια επιλογή αξίας και τα δύο χαρτιά για τον κ.Χρυσοχοϊδη.
Τέλος σημειώνει πως αν ολοκληρωθεί ομαλά η δημόσια πρόταση του Τιτάνα και να γίνει η διπλή διαπραγμάτευση αποκτά τα χαρακτηριστικά της Coca Cola και άρα μπαίνει στις επιλογές του.
Ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ, Κωνσταντίνος Φέγγος σημειώνει πως θα επέλεγε τράπεζες αν αλλάξει η κατάσταση και λυθεί το θέμα με τα κόκκινα δάνεια και ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίο και Τιτάν.
Ο διευθύνων σύμβουλος της WhiteTip ΑΕΠΕΥ, Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος.
Αναφέρει πως για το 2019 οι τράπεζες μπορεί να αποτελέσουν δυσάρεστη ή ευχάριστη έκπληξη ενώ παραμένουμε θετικοί για τον Μυτιληναίο, τα ΕΛΠΕ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.
Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας αναφέρει πως το stock picking του 2018 έδειξε ότι 30 εταιρείες αυτονομήθηκαν και είχαν απόδοση από 30%.
Άρα υπάρχει κοινό που παρακολουθεί τις καλές εταιρείες και τις ανταμείβει.
«Καλούμαστε να βρούμε τέτοιες εταιρείες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά» σημειώνει ο κ.Τζάνας και επιλέγει Viohalco, Cenergy, ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, Aegean και Μυτιληναίο.
Σε μικρότερα ίσως η Ιντρακόμ Κατασκευές με την είσοδο του κ.Κούτρα κάνει τη διαφορά, ή η Ελλάκτωρ σαν turnaround story και η εισηγμένη Μύλοι Λούλη.
Μετοχικοί τίτλοι  οι οποίοι θα μπορούσαν να τραβήξουν ανοδική ρότα ρίχνοντας πόρτα στους “Sellers” του 2019 είναι ο Μυτιληναίος, η Λάμδα, η ΕΥΔΑΠ, το Κρί Κρί, η Profile, η ΕΛΧΑ και η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τον υπεύθυνο τεχνικής ανάλυσης της Aenaon Markets, Απόστολο Μάνθο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης