Τελευταία Νέα
Διεθνή

Novak (Ρωσία): Η συνεργασία με τον ΟΠΕΚ θα συνεχιστεί το 2019 - Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου

Novak (Ρωσία): Η συνεργασία με τον ΟΠΕΚ θα συνεχιστεί το 2019 - Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η συνεργασία με τον ΟΠΕΚ θα συνειχτεί «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο»
Στο γεγονός ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΟΠΕΚ θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αναφέρθηκε σήμερα (26/12) ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Aleksander Novak, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Kommersant.
Ειδικότερα, ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι «δε μπορών να προβλέψω την περίοδο ισχύος της συμφωνίας των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ», προσθέτοντας ότι «πρέπει να παρακολουθούμε τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά πετρελαίου».
Η νέα συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή κατά την έναρξη του νέου έτους, με τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή να πραγματοποιούν νέα συνάντηση τον Απρίλιο, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασής της.
«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, καθώς η προηγούμενη συμφωνία απέδειξε την αποτελεσματικότητά της», διευκρίνησε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας.
Χθες (25/12) σε δηλώσεις του που πραγματοποίησε στο ηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24, ο κ. Novak εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2019 θα έχει σημειωθεί σταθεροποίηση στην αγορά πετρελαίου, εν μέσω αύξησης στη ζήτηση.
Παράλληλα, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι περικοπές στην παραγωγή που συμφωνήθηκαν πρόσφατα μαζί με τον ΟΠΕΚ θα συμβάλουν επίσης στη σταθεροποίηση της αγοράς κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με τον κ. Novak, η Ρωσία έχει καταγράψει κέρδη τουλάχιστον 120 δισ. δολ. από την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πριν από δύο χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι αν και η παραγωγή της χώρας θα μειωθεί σταδιακά τον Ιανουάριο, αυτή η στάση ενδέχεται να αλλάξει εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι είναι «δύσκολο» να προβλέψει κανείς την κατεύθυνση της αγοράς «ακόμα για για μερικούς μήνες», φέροντας ως παράδειγμα τις κινήσεις των ΗΠΑ όσον αφορά τις κυρώσεις προς το Ιράν, καθώς και την αστάθεια που επικρατεί στο εσωτερικό της Λιβύης.
Αναφορικά με την παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας, ο κ. Novak δήλωσε ότι τα εγχώρια έξοδα παραγωγής είναι χαμηλά, γεγονός που είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με μία «αρκετά αδύναμη» συναλλαγματική ισοτιμία.
Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία ανάμεσα σε ΟΠΕΚ και Ρωσία προβλέπει τη συνολική μείωση της παραγωγής πετρελαίου των χωρών κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης