Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ψευδαίσθηση ότι θα φέρει η ΝΔ άνοδο στο χρηματιστήριο - Η Ελλάδα είναι αγορά χαμηλών δυνατοτήτων και μη επενδύσιμη

Ψευδαίσθηση ότι θα φέρει η ΝΔ άνοδο στο χρηματιστήριο - Η Ελλάδα είναι αγορά χαμηλών δυνατοτήτων και μη επενδύσιμη
Η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ θεωρητικά θα είναι πιο φιλική προς τις αγορές και πρακτικά πιο συμπαθής από τους επενδυτές δεν θα καταφέρει πολλά.
Έχει καλλιεργηθεί μια πλασματική προσδοκία ότι η ΝΔ ως κόμμα της αγοράς, πιο κοντά στους επενδυτές και πιο φιλική στην οικονομία και στις επενδύσεις θα πυροδοτήσει ράλι στο χρηματιστήριο.
Όμως αυτό αποτελεί μια ψευδαίσθηση και θα αποδειχθεί στην πράξη ότι η άνοδος του χρηματιστηρίου δεν έχει να κάνει με τις προθέσεις της ΝΔ αλλά με τις βασικές αδυναμίες της Ελλάδος, της αγοράς που παραμένει χαμηλών δυνατοτήτων και μη επενδύσιμη.
Βέβαια η κυβέρνηση της ΝΔ σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο φιλική προς τις αγορές και σίγουρα θα περνάει πιο σαφή μηνύματα σε σχέση με την αλλοπρόσαλλη αριστερή διακυβέρνηση…
Όμως εσχάτως και η αριστερή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει, συνομιλεί με επενδυτές στο Λονδίνο, στην Νέα Υόρκη, συνομιλεί με την J P Morgan – ναι με όλα αυτά τα όργανα του καπιταλισμού – ενώ θυμίζουμε η Rothschild είναι ο σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου για ζητήματα χρέους και όχι μόνο.
Πρακτικά λοιπόν οι επενδυτές σχεδόν αδιαφορούν εάν στην Ελλάδα πρωθυπουργός είναι ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας.
Το βασικό ζήτημα είναι το εξής ο Μητσοτάκης ο οποίος θα τηρήσει το μνημόνιο που ψήφισε ο Τσίπρας και θα κλείνει τις αξιολογήσεις πιο γρήγορα από τον Τσίπρα θα φέρει την χρηματιστηριακή άνοιξη;
Η απάντηση είναι πως όχι.
Το ελληνικό χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές δεν θα ανακάμψουν πέραν μιας ισχυρής προεκλογικής αναλαμπής γιατί οι βασικοί λόγοι που απαξίωσαν το χρηματιστήριο δεν έχουν να κάνουν με τον Τσίπρα πλην των capital controls που ήταν εγκληματικό λάθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…αλλά βόλεψε τις ελληνικές τράπεζες για να μην υπάρξει bank run στις καταθέσεις.
Το 2013 υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά το ελληνικό χρηματιστήριο από τον MSCI και το 2016 από τον οίκο FTSE οπότε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ίδια ευθύνη για το μαύροι χάλι της χρηματιστηριακής αγοράς.
Οι βασικοί λόγοι που απαξίωσαν το ελληνικό χρηματιστήριο είναι οι εξής
1)Κατεστραμμένος, αναξιόπιστος, χαμηλής ποιότητας και βεληνεκούς τραπεζικός κλάδος.
Όταν οι τράπεζες διαθέτουν 84 δισεκ. NPEs και 27,7 δισεκ. κεφάλαια από τα οποία τα 21,2 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογία και η χρηματιστηριακή αξία είναι μόλις 4 δισεκ. δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά ευχάριστα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αντελήφθηκε έγκαιρα την διάσταση του τραπεζικού προβλήματος, πίστεψε ότι με πολιτικά καθοδηγούμενα stress tests στις 5 Μαΐου 2018 θα έκρυβε το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
Δυστυχώς όμως το πρόβλημα ήταν τόσο έντονο που μετέτρεψε το χαλί σε χάλι.
Το 2015 χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για πλήρη εμπροσθοβαρή και ριζική εξυγίανση των τραπεζών.
Οι προτεινόμενες λύσεις σήμερα τύπου Ιταλικού Μοντέλου ή η πρόταση της ΤτΕ που απέρριψε ο SSM είναι προσπάθεια επούλωσης των τραυμάτων όχι θεραπεία.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν καταρρεύσει και οι μετοχές των μη τραπεζικών μετοχών βρίσκονται σε ακραία υπερτιμημένα επίπεδα.
2)Η περίπτωση της Folli Follie αυτής της εταιρίας απάτη έπληξε την αξιοπιστία της χρηματιστηριακής αγοράς
3)Τα περιθώρια κέρδους, απόδοσης κεφαλαίων και μερισμάτων είναι υπερβολικά χαμηλά στην Ελλάδα με τέτοιας κλίμακας φορολογική επιδρομή.
4)Η ελληνική αγορά κινδυνεύει τώρα που προσπαθεί να ανακάμψει – μιλάμε σε ορίζοντα 8-10 μηνών – να πέσει πάνω στην αναστροφή της διεθνούς τάσης.
Διεθνώς έχει συμβεί το εξής προκλητικό μετά τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών και των 4,5 τρισεκ. δολαρίων που έπεσαν στο διεθνές σύστημα…η σύσφιξη η αντιστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης με σταδιακή απόσυρση της ρευστότητας 4,5 τρισεκ. δολαρίων έχει κόψει την φόρα των επενδυτών.
Έχουν συμβεί τα εξής παράδοξα διεθνώς δημιουργώντας μια απίστευτη φούσκα, πλασματικών αποτιμήσεων.
Στις ΗΠΑ οι επαναγορές ιδίων μετοχών έχουν ξεπεράσει το 1 τρισεκ. δολάρια δηλαδή οι εταιρίες χρησιμοποίησαν 1 τρισεκ. δολάρια για να στηρίξουν τις μετοχές τους.
Μετά ο Trump ο αμερικανός πρόεδρος διερωτάται που πήγε η ποσοτική χαλάρωση, πήγε στις επαναγορές μετοχών από την Wall Street.
Οι κεντρικές τράπεζες όπως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό Ταμείο της Ιαπωνίας αναζητώντας αποδόσεις στράφηκαν στις μετοχές στην Wall και π.χ. η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα αγόραζε συστηματικά μετοχές Apple.
Κάποια στιγμή η φούσκα θα έσκαγε και ήδη από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου του 2018 η Wall Street υποχώρησε πάνω από 20%.
Η Ελλάδα δεν κέρδισε τίποτε από την ποσοτική χαλάρωση αλλά θα υποστεί τις συνέπειες της αντιστροφής της στρατηγικής των κεντρικών τραπεζών.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μη επενδύσιμο και ως αναδυόμενη αγορά δεν μπορεί να τύχει σοβαρής αντιμετώπισης από τις αγορές.
Οι αναδυόμενες αγορές επλήγησαν το 2018 λόγω Τουρκίας, Αργεντινής αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ανακάμψουν το 2019 σοβαρά.

Το συμπέρασμα

Η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ θεωρητικά θα είναι πιο φιλική προς τις αγορές και πρακτικά πιο συμπαθής από τους επενδυτές δεν θα καταφέρει πολλά.
Η εμπροσθοβαρής εξυγίανση των τραπεζών θα δώσει μια ώθηση αλλά θα είναι προσωρινή.
Πρέπει όσοι επενδύουν να σκεφθούν το εξής.
Γιατί ένας επενδυτής να επενδύσει σε μια ελληνική τράπεζα που έχει 100 εκατ κέρδη και 44% NPEs και να μην στρέψει το ενδιαφέρον του σε μια άλλη τράπεζα στην Ευρώπη που έχει NPEs 2,8% και 3,8 δισεκ. ευρώ κέρδη.
Όταν απαντηθεί το ερώτημα αυτό πειστικά ίσως αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ελληνικής αποτυχίας και στο βάθος αρχίσει να φαίνεται λίγο φως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης