Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εκεί που απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή στην ανάκαμψη των τραπεζών, των μετοχών και ομολόγων μπορεί να πετύχει η ΝΔ; - Μειώστε τις προσδοκίες σας

Εκεί που απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή στην ανάκαμψη των τραπεζών, των μετοχών και ομολόγων μπορεί να πετύχει η ΝΔ; - Μειώστε τις προσδοκίες σας
Eνώ η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδος αυτό δεν είναι αρκετό για να πειστούν οι διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Εκεί που απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή στην ανάκαμψη των τραπεζών, των μετοχών και ομολόγων μπορεί να πετύχει η ΝΔ;
Το ερώτημα αυτό ετέθη, σε τραπεζίτες, στελέχη της αγοράς, εκπροσώπους ξένων οίκων και η απάντηση που δίδεται δεν είναι πειστική.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδος αυτό δεν είναι αρκετό για να πειστούν οι διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεθνής διόρθωση στις αγορές, ωστόσο η ελληνική αγορά ουδέποτε έδειξε σημάδια σοβαρής ανάκαμψης.
Η μόνη σοβαρή τιμολόγηση του ελληνικού κινδύνου σημειώθηκαν όταν οι επενδυτές πίστεψαν ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, δεν θα βγει από το ευρώ και ότι θα εφαρμόσει τελικά τα μνημόνια.
Έκτοτε οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είναι στάσιμες στο 4,30% με 4,40%, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει βυθιστεί λόγω τραπεζών και απουσίας ενδιαφέροντος στις 600 μονάδες και οι τραπεζικές μετοχές έχουν βυθιστεί στην απαξίωση.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρα απέτυχε να μεταφράσει την εφαρμογή των μνημονιακών όρων, την εφαρμογή των προαπαιτούμενων σε κλίμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Οι ξένοι επενδυτές ξεκάθαρα αμφισβητούν ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια επενδύσιμη αγορά.
Οπότε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός θα μείνει στην ιστορία ως αυτός που εφάρμοσε το μνημόνιο αλλά απέτυχε να καρπωθεί τους καρπούς όλης αυτής της μεγάλης αλλαγής που σημειώθηκε στην οικονομία.
Υπερφορολόγησε τις επιχειρήσεις, αποδεκάτισε την μεσαία αστική τάξη και άφησε τους δημοσίους υπαλλήλους την λιγότερο παραγωγική τάξη της χώρας σχεδόν αλώβητη.
Έτσι λοιπόν τα μνημόνια τελείωσαν αλλά οι επενδυτές δεν ήρθαν και αυτό αποτελεί αποτυχία της προσπάθειας των αριστερών στην Ελλάδα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών.
Νομοτελειακά λοιπόν το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών αλλά και των ελλήνων επιχειρηματιών – όχι κάποιων λίγων που κάνουν χρυσές δουλειές εφόσον τρυπώσουν στους μηχανισμούς της εκάστοτε κυβέρνησης – στρέφεται στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ είναι πιο φιλικός προς τις αγορές, έχει πιο φιλικό πρόγραμμα προς τις αγορές και γεννάται η προσδοκία ότι θα τα πάει καλύτερα.
Όμως θα συμβεί αυτό ή απλά θα παραμείνει προσδοκία;
Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα γιατί οι παθογένειες στην οικονομία είναι ριζωμένες και μέχρι να αντιμετωπιστούν θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια διετία εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.
Στα ομόλογα δεν μπορεί μια κυβέρνηση να βγει στις αγορές μόνο με το επιχείρημα, ελάτε στην Ελλάδα, αγοράστε ομόλογα, τα εγγυώμαστε.
Η Ελλάδα για να μπορέσει να δανειστεί ξανά με αξιώσεις ακόμη και εάν δεν έχει αναβαθμιστεί σε investment grade δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- και υψηλότερα θα πρέπει να πείσει ότι τα ελληνικά assets είναι επενδύσιμα.
Θα πρέπει η κυβέρνηση της ΝΔ να αποδείξει ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει άλμα, σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και αφού μέχρι το 2022 δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα να αποδείξει στους επενδυτές ότι μπορεί να δημιουργήσει εσωτερικό κεφάλαιο μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές.
Όλα αυτά θέλουν χρόνο.
Το μεγάλο στοίχημα για την ΝΔ, εκεί που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ολοκληρωτικά θα είναι οι τράπεζες.
Χωρίς να έχει επιλυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και των 84 δισεκ. NPEs και χωρίς ποσοτική χαλάρωση, η κεντρική ιδέα είναι κανείς να μην βάλει νέα λεφτά και όλα θα πάνε τέλεια αλλά με λογιστικά τρικ θα βρεθούν λύσεις.
Εάν μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ δεν δημιουργήσει τις συνθήκες οι τράπεζες να βρουν κεφάλαια για να επιλύσουν ριζικά όλα τα προβλήματα τους, που αφορούν το παρελθόν εξυγίανση και αφορούν και το μέλλον ανάπτυξη….είναι ξεκάθαρο ότι θα παιδευθεί στην αναζήτηση λύσεων μακράς διάρκειας και θα αποτύχει.
Στο μεσοδιάστημα ο Τσίπρας που δεν θα έχει πολιτικά αποδεκατιστεί πολιτικά θα ανακτάει δυνάμεις ειδικά μάλιστα εάν ακολουθήσει τις παλαιές γνώριμες και σίγουρα θλιβερές πρακτικές των απεργιακών κινητοποιήσεων, των διαδηλώσεων.
Είναι πιθανό ο Τσίπρας να πειραματιστεί στην αντιπολίτευση με τις διαδηλώσεις αλλά είναι επίσης πιθανό ότι θα του γυρίσουν μπούμερανγκ, η κοινωνία έχει κατανοήσει ότι οι διαδηλώσεις είναι κατευθυνόμενες και ανούσιες ότι δεν εξυπηρετούν εθνικό σκοπό.
Εάν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν υιοθετήσει την λύση των νέων κεφαλαίων τότε θα εγκλωβιστεί σε μια δαπανηρή χρονικά περίοδο επίλυσης και θα χάσει ζωτικό χρόνο ενώ και οι τραπεζικές μετοχές αλλά και το χρηματιστήριο δεν θα ανακάμψουν.
Το συμπέρασμα είναι ότι ενώ οι προσδοκίες για την κυβέρνηση της ΝΔ στα θέματα αγορών, επενδυτών, χρηματιστηρίου είναι μεγάλες μετά την αποτυχία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…ίσως τελικώς αυτές οι προσδοκίες να διαψευστούν.
Οπότε οι επενδυτές και με την ΝΔ κρατείστε μικρό καλάθι, σίγουρα μεγαλύτερο από ότι κρατούσατε επί ΣΥΡΙΖΑ…αλλά μόνο αυτό μετά από 9 χρόνια καταστροφής δεν φθάνει.

Υποσημείωση

Σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης και διόρθωσης των αγορών η προσπάθεια της νέας ελληνικής κυβέρνησης θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολη και περίπλοκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης