Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καλογήρου: Πολιτικοί και δικαστές να συνεργήσουμε στην αποκατάσταση των θεσμικών σχέσεων

Καλογήρου: Πολιτικοί και δικαστές να συνεργήσουμε στην αποκατάσταση των θεσμικών σχέσεων
O M. Καλογήρου εκτιμά ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος
«Οι εντάσεις στον δημόσιο χώρο είναι αναμενόμενες, καθώς η κρίση που πέρασε η χώρα έπληξε με σφοδρότητα το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, τόσο την οικονομία όσο και τον τρόπο που αντιδρά και οργανώνεται η κοινωνική βούληση για τη λειτουργία των πολιτικών και δικαστικών θεσμών», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου.
«Βασικά, όμως, αποδυναμώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς», σημειώνει απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις κυβέρνησης - Δικαιοσύνης.
Κατά τον ίδιο, η «δημιουργία ηθικών πανικών περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη με αφορμή κάθε κριτικό λόγο» επιτείνει τις συνέπειες της κρίσης των θεσμών.
Ο υπουργός καλεί πολιτικούς και δικαστές να συνεργήσουν «στην αποκατάσταση των θεσμικών σχέσεων», ενώ σημειώνει πως η έξοδος από τα μνημόνια ανοίγει τον δρόμο για «την κατασίγαση των κοινωνικών και θεσμικών εντάσεων».
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις δικαστικές αποφάσεις για τα δώρα και άλλα ζητήματα, αναφέρει ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και γι’ αυτό απαιτείται νηφαλιότητα, μιλά για «συνταγματολογούντες» των τηλεπαραθύρων και υπογραμμίζει «πόσο σπουδαίο είναι μία και μόνο δικαστική απόφαση να μπορεί κατ΄ αποτέλεσμα να συνεπάγεται δαπάνη δεκάδων δισ. ευρώ, που δεν έχει προϋπολογιστεί».
Σχετικά με την υπόθεση Novartis, επισημαίνει ότι «όποιος την εμφανίζει ως "σχέδιο πολιτικής εξόντωσης" ουσιαστικά προσβάλλει το κύρος της δικαστικής λειτουργίας». Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «για την κυβέρνηση αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο, χωρίς ασφαλώς να είναι η ίδια που θα αποδώσει τις ποινικές ευθύνες.
Η πολιτική ευθύνη, όμως, αποδίδεται και δεν πρόκειται να παραγραφεί από τη συλλογική συνείδηση».
Υπογραμμίζει δε, πως στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα αξιολογήσουν το «ποιος την ώρα που η κοινωνία επιβαρυνόταν με βαριά μέτρα λιτότητας [...] άφηνε τη διαφθορά να στέκει αγέρωχη πάνω και πέρα από τα μνημόνια».
Επιπλέον, ο κ. Καλογήρου εκτιμά ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ποινικών ευθυνών των υπουργών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης