Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχεται τρίμηνο φωτιά για την κυβέρνηση με πέντε γεγονότα - σταθμούς για την οικονομία - Στις 27/2 η έκθεση προόδου χωρίς εκπλήξεις

Έρχεται τρίμηνο φωτιά για την κυβέρνηση με πέντε γεγονότα - σταθμούς για την οικονομία  - Στις 27/2 η έκθεση προόδου χωρίς εκπλήξεις
Για το 2019 ο στόχος για το πλεόνασμα έχει τεθεί στο 3,6% του ΑΕΠ οριακά υψηλότερος από το 3,5% του ΑΕΠ που έχουν σφυρηλατήσει οι δανειστές.
Για ένα τρίμηνο φωτιά, ώς το τέλος Μαρτίου 2019 που θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσπάθεια εξόδου στις διεθνείς αγορές, έχει αρχίσει να προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την άμεση ολοκλήρωση της 2ης µεταµνηµονιακής αξιολόγησης ώστε να µπουν τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Πρώτος σταθμός στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι η συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) στις 10 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αποτιμηθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018 μαζί με τις εκκρεμότητες που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.
Με τις τροπολογίες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών (πήρε παράταση ως το τέλος του 2019) και το νόμο Κατσέλη ( θα βρίσκεται σε ισχύ ως το τέλος Φεβρουαρίου 2019) που κατατέθηκαν μέσα στα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση περιόρισε τα μέτωπα ελέγχου της νέας αξιολόγησης.

Η κάθοδος του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου, μετά το πρώτο Eurogroup του 2019, είναι ο δεύτερος σημαντικός σταθμός για την φετινή χρονιά.
Οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής θα είναι ολιγοήμερες και μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στα κόκκινα δάνεια, στις αλλαγές στο δημόσιο, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους και στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς μέρος αυτών των εισπράξεων θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων που έχει φέτος η Ελλάδα.
Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων αναμένεται να διανθιστεί και με το «πακέτο» των παροχών που νομοθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ενώ μεγάλη είναι ανησυχία στις Βρυξέλλες για τα αναδρομικά των 10 δισ. ευρώ που διεκδικούν στα δικαστήρια της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι για τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν στη διάρκεια των μνημονιακών νόμων.
Τα συμπεράσματα από την 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα αποτυπωθούν στην έκθεση που θα δοθεί 27 Φεβρουαρίου 2019 στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί στην σύνοδο της ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου όπου η χώρα θα έχει κεντρική θέση σε αυτή την ατζέντα.
Το συγκεκριμένο Eurogroup είναι ο τρίτος μεγάλος  σταθμός του πρώτου φετινού τριμήνου.
Θεωρείται κομβικό διότι σε αυτό θα κριθεί η η εκταμίευση ή όχι των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Τα πρώτα κέρδη, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για τη χώρα μας βέβαια θα «ξεκλειδώσει» ο βαθμός που θα βάλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στη έκθεση προόδου που θα συντάξουν για την χώρα μας.
Στην παρούσα φάση, οι κινήσεις όλων στην πλατεία Συντάγματος ευθυγραμμίζονται µε την προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας της ελληνικής οικονομίας που καταβάλλεται.
Ότι  δηλαδή η χώρα επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας μετά την απαγκίστρωση από τα μνημόνια  ενώ ταυτόχρονα δεν παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Τα υπερπλεονάσματα που παράγονται πρέπει να αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα για υπόλοιπα κράτη - μέλη της ευρωζώνης που μπήκαν και βγήκαν σε παρόμοια προγράμματα.
Για το 2019 ο στόχος για το πλεόνασμα έχει τεθεί στο 3,6% του ΑΕΠ οριακά υψηλότερος από το 3,5% του ΑΕΠ που έχουν σφυρηλατήσει οι δανειστές.
Ήδη το δημόσιο έχει ανακοινώσει το ετήσιο δανειακό πρόγραμμά του για το 2019 - το πρώτο που ανακοινώθηκε μετά την έναρξη της κρίσης το 2009, όταν η ελληνική αγορά ομολόγων διαλύθηκε.  Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τους σχεδιασμούς για δανεισμό έως 7 δισ. ευρώ µέσω νέων ομολόγων το 2019, ενώ καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή ρευστότητα και διαθέσιμα, της τάξης των 26,5 δισ. ευρώ, έχοντας την πολυτέλεια να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για συμφέρουσες εκδόσεις.
Εκτιμάται ότι το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου η κίνηση εξόδου στις αγορές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, η οποία θα σφραγίσει το πέμπτο και πιο κορυφαίο γεγονός αυτής της χρονιάς που είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τις κεφαλαιαγορές.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης