Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγοραστές για ομόλογα 64 δισ. αναζητούν Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία μετά το τέλος του QE

Αγοραστές για ομόλογα 64 δισ. αναζητούν Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία μετά το τέλος του QE
Το τέλος του QE της ΕΚΤ βρίσκει την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία να αναζητούν νέους αγοραστές για ομόλογα έως και 64 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Reuters»
Το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) βρίσκει την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία να αναζητούν νέους αγοραστές για ομόλογα έως και 64 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Reuters», το οποίο βασίζεται σε στοιχεία της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του «Reuters», που βασίστηκαν στα αποθέματα της ΕΚΤ σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης στο τέλος του Δεκεμβρίου, αυτό είναι το ποσό που έχει «υπερ-αγοράσει» (overbought) η ΕΚΤ από το χρέος αυτών των χωρών.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα φέρει αυτές τις τοποθετήσεις σε ομόλογα «σε μια στενότερη ευθυγράμμιση» με το μερίδιο κάθε χώρας στο κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας κατά τα επόμενα χρόνια.
Για να επιτύχει τον στόχο της, η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεπενδύσει τα έσοδα από την ωρίμανση ορισμένων ιταλικών, ισπανικών και γαλλικών τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα χωρών που είναι «underbought».
Συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της οποίας τα ομόλογα δεν αποτέλεσαν μέρος του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, λόγω της χαμηλής αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας, η αναπροσαρμογή θα ανερχόταν στα 89 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα και οι χώρες όπου το απόθεμα χρέους είναι πολύ μικρό αποκλείονται, η Γερμανία και η Πορτογαλία δείχνουν ως οι πιθανοί επωφελούμενοι.
Οι αρχικές αποκλίσεις οφείλονταν στην έλλειψη ομολόγων διαθέσιμων για αγορά σε μικρές χώρες, όπως οι Βαλτικές χώρες, καθώς και σε άλλους περιορισμούς που προέβλεπε το πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, έληξε τον περασμένο μήνα, ωστόσο η κεντρική τράπεζα δεσμεύτηκε να επανεπενδύει τα έσοδά της για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης