Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε ποια καλά χαρτιά του χρηματιστηρίου εντοπίζονται αγοραστές παρά το υποτονικό κλίμα

Σε ποια καλά χαρτιά του χρηματιστηρίου εντοπίζονται αγοραστές παρά το υποτονικό κλίμα
Οι τοποθετήσεις σε χαμηλά επίπεδα και σε καλές και ποιοτικές μετοχές εταιρειών περιορίζουν τον κίνδυνο απώλειας κεφαλαίου τονίζουν στελέχη της αγοράς
Τη σύσταση των αναλυτών για επιλεκτικές τοποθετήσεις φαίνεται πως ακολουθούν οι επενδυτές και εκμεταλλεύονται τη χρονική συγκυρία τοποθετώντας εντολές αγοράς.
Το γενικότερο υποτονικό κλίμα κάνει αρκετούς επενδυτές αδιάφορους για τις ελληνικές μετοχές, καθώς εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι είναι πολλοί και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ούτε την πορεία των διεθνών αγορών, ούτε και το πώς θα είναι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, το ταμπλό του ΧΑ δείχνει πως υπάρχουν επιλεκτικές τοποθετήσεις από επενδυτές, οι οποίοι τοποθετούν χαμηλά τις εντολές τους και εκμεταλλεύονται τις ελκυστικές αποτιμήσεις.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι σε πολλές μετοχές παρατηρούνται αγορές και τονίζουν ότι σε κάποιους τίτλους γίνονται πολύ προσεκτικές τοποθετήσεις εντολών με τους υποψήφιους αγοραστές να περιμένουν μία αρνητική συνεδρίαση προκειμένου να εμφανιστούν πωλητές στα χαμηλά μετοχών, ήτοι σε ακόμα καλύτερα επίπεδα.
Για παράδειγμα μετά την υποχώρηση της Ελλάκτωρ λόγω της πρότασης συγχώνευσης με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, και το γύρισμα της μετοχής κάτω από τα 1,20 ευρώ, έχουν παρατηρηθεί μεγάλες εντολές αγοράς στημένες κοντά ή και κάτω από τα 1,21 ευρώ.  
Στην Reds μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν αγοραστές με τη μετοχή να συσσωρεύει μεταξύ 0,75 και 0,80 ευρώ.
Τώρα όμως οι εντολές αγοράς είναι σημαντικές ακόμη και πάνω από τα 0,82 ευρώ.
Στην Μυτιληναίος επίσης υπάρχουν αγοραστές ιδιαίτερα όταν η μετοχή υποχωρεί κάτω από τα 7,50 ευρώ.
Στην Τέρνα Ενεργειακή το γεγονός της αποκοπής της επιστροφής κεφαλαίου δεν πτόησε τους αγοραστές, οι οποίοι «σάρωσαν» την προσφορά που βγήκε από τα 5,38 ευρώ μέχρι και τα 5,55 ευρώ.
Στην Fourlis υπάρχει πωλητής εδώ και καιρό αλλά κοντά στα 4 ευρώ η μετοχή φαίνεται πως έγινε ελκυστικότερη και άρχισε να έχει περισσότερους αγοραστές.
Η αποτίμηση των 212 εκατ. ευρώ με βάση την τρέχουσα κερδοφορία δεν είναι ελκυστική, αλλά αν η χώρα εμφανίσει καλούς ρυθμούς ανάπτυξης τότε τα ΙΚΕΑ και λόγω των ανακαινίσεων διαμερισμάτων από όσους τα εκμεταλλεύονται μέσω Rbnb θα έχουν σημαντική βελτίωση.
Η ΙΑΣΩ λόγω των τιμημάτων που έχουν προσφερθεί σε άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια έχει σημαντική βελτίωση στην αποτίμηση και πλέον κινείται πάνω από τα 1,25 ευρώ.
Από εταιρείες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων αγοραστές εντοπίζονται σε Κλουκίνα-Λάππα με τους βασικούς μετόχους να είναι στην πλευρά των αγοραστών, σε Centric η οποία πριν λίγες συνεδριάσεις ήταν στα 0,11 ευρώ και τώρα είναι στα 0,15 ευρώ, στην Κέκροψ, λόγω προσδοκίας βελτίωσης αποτιμήσεων των ακινήτων της αλλά και στην Δρομέας.
Φυσικά, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, οι αγοραστές θα πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή καθώς οι ελκυστικές αποτιμήσεις μπορεί να παραμείνουν ελκυστικές για αρκετό καιρό λόγω της κατάστασης που επικρατεί συνολικά στις αγορές κεφαλαίου.
Ωστόσο, οι τοποθετήσεις σε χαμηλά επίπεδα σε καλές μετοχές περιορίζουν τους κινδύνους απώλειας κεφαλαίου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης