Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην Πειραιώς η «καυτή πατάτα» της ΕΒΖ - Κουρεύει τα δάνεια και παίρνει τα assets

Στην Πειραιώς η «καυτή πατάτα» της ΕΒΖ - Κουρεύει τα δάνεια και παίρνει τα assets
Η Τρ. Πειραιώς θα διαγράψει δάνεια και θα πάρει περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ που δύσκολα αξίζουν πάνω από 80 εκατ. ευρώ
Η Τράπεζα Πειραιώς θα κληθεί να πληρώσει το «μάρμαρο» των κυβερνητικών πειραματισμών για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, οι οποίοι όχι μόνο δεν οδήγησαν στην εξυγίανση ή έστω την πώληση περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας, αλλά «φόρτωσαν» με επιπρόσθετες ζημιές την τράπεζα και το Δημόσιο.
Μετά το «φιάσκο» της Innovation Brain, που αποδείχθηκε ότι δεν είχε την πραγματική διάθεση ή τα κεφάλαια για να αποκτήσει, μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, τα βασικά στοιχεία ενεργητικού της ΕΒΖ, η Πειραιώς καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Ειδικότερα, όπως διαρρέουν κυβερνητικά στελέχη η τράπεζα συμφώνησε να καλύψει την ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα χρειαστεί η ΕΒΖ ως ότου κατατεθεί και εγκριθεί από το δικαστήριο η προσυμφωνημένη με τους πιστωτές αίτηση εξυγίανσης.
Το σχέδιο προβλέπει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 δ του πτωχευτικού κώδικα με την εξής όμως ιδιαιτερότητα: ελλείψει στρατηγικού επενδυτή τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ θα περιέλθουν στην τράπεζα, μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού.
Ως αντάλλαγμα η τράπεζα θα διαγράψει μέρος των απαιτήσεών της, που ξεπερνούν σήμερα τα 164 εκατ. ευρώ.
Η ζημιά για την τράπεζα θα είναι υπολογίσιμη καθώς το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ δεν αποτιμώνται πάνω από 80 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι προ σχεδόν διετίας έτρεξε διαγωνισμός πώλησης των σερβικών θυγατρικών, με την  καλύτερη προσφορά να φθάνει στα 60 εκατ. ευρώ, η οποία, όμως, εν συνεχεία αποσύρθηκε λόγω της βουτιάς στη τιμή της ζάχαρης.
Όσο για τα βιομηχανοστάσια της ΕΒΖ στην Ελλάδα, οι τιμές που μπορεί να πιάσουν εκτιμάται ότι είναι χαμηλές καθώς ακόμη και ως οικόπεδα βρίσκονται εκτός αστικού ιστού ή στις παρυφές πόλεων ( μονάδα των Σερρών).
Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς Real Estate είχε βγάλει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό στο τέλος του 2016 τα κλειστά εργοστάσια Λάρισας και Ξάνθης, ορίζοντας ως ελάχιστη τιμή τα 8 και 7,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, χωρίς να εμφανιστεί ενδιαφερόμενος.
Το ίδιο έγινε και με τα γραφεία- εργαστήρια στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, που βγήκαν στον ίδιο πλειοδοτικό με ελάχιστη τιμή τα 3 εκατ. ευρώ.
Η ζημιά για την Πειραιώς θα διευρυνθεί, εφόσον αναγκαστεί να καλύψει με νέα χρηματοδότηση προς την ΕΒΖ το κόστος πρόωρης συνταξιοδότησης για όσους από τους εργαζόμενους της εταιρείας είναι άνω των 55 ετών και επιλέξουν να κάνουν χρήση της σχετικής δυνατότητας, που παρέχει η πρόσφατη τροπολογία που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία.
Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα μεταταχθούν στο Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι αν η Πειραιώς αρνηθεί την παροχή νέας χρηματοδότησης το βάρος θα πέσει στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ, που αποτελεί το βασικό μέτοχο της ΕΒΖ και υποχρεώθηκε, επί υπουργίας Λαφαζάνη, να βάλει 30 εκατ. ευρώ έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου στην Ζάχαρη τα οποία είναι ήδη χαμένα.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για κίνηση που δεν συνάδει με τη φύση και το αντικείμενο μιας υπό εκκαθάριση εταιρείας δύσκολα η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ θα συναινέσει στην παροχή νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Για ένα σημαντικό μέρος των παραπάνω απαιτήσεων από την ΕΒΖ η Πειραιώς έχει σχηματίσει προβλέψεις, χωρίς όμως να είναι γνωστό το ύψος τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης