Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική αναλαμπή έως 8,5% που θα ξεθωριάσει, ώθησε το ΧΑ +1,93% στις 638 μον. - Περιορισμένα τα ανοδικά περιθώρια

Τραπεζική αναλαμπή έως 8,5% που θα ξεθωριάσει, ώθησε το ΧΑ +1,93% στις 638 μον. - Περιορισμένα τα ανοδικά περιθώρια
Ισχυρή τραπεζική άνοδος που ωστόσο δεν πείθει, ώθησε την χρηματιστηριακή αγορά στις 638 μονάδες
(upd14) Ισχυρή τραπεζική αναλαμπή που ωστόσο θα ξεθωριάσει γρήγορα, σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο την Εθνική +8,40%, Πειραιώς 6,5%, Alpha bank +4,95% και Eurobank + 3,85%.
Η γενική αίσθηση είναι ότι τα ανοδικά περιθώρια εν μέσω μιας ασαφούς χρονικά προεκλογικής περιόδου είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 638 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση λόγω τραπεζών με σωρευτικά κέρδη +5,13% 

Από την άλλη ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με ισχυρά κέρδη, συμπληρώνοντας σήμερα την τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με σωρευτικά κέρδη + 10,71%.
Ωστόσο η μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα, εάν εξαιρεθούν τα πακέτα που ενίσχυσαν τον τζίρο κατά 14 εκατ. ευρώ, θέτει φραγμούς για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανόδου.

Εν τω μεταξύ, θετικά πρόσημα καταγράφουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης με τον Dax στην Γερμανία +0,70% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο +0,80% με τους επενδυτές να αναμένουν με αισιοδοξία τα αποτελέσματα των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μετά από τρεις ημέρες. 
Από την άλλη, σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε η World Bank (Παγκόσμια Τράπεζα) το 2019 στο 2,90% από 3% ποσοστό μειωμένο κατά 10 μονάδες βάσης (0,1%), επικαλούμενη μεταξύ άλλων την αυξημένη αστάθεια στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τις αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές και τις εμπορικές εντάσεις.
Επίσης σύμφωνα με τη Fitch, πιο κοντά σε μια πιθανή απώλεια της κορυφαίας αξιολόγησης «AAΑ» βρίσκονται ΗΠΑ καθώς εκτιμά ότι το έλλειμμα θα φθάσει στο 5% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έτος 2018-19
κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα εάν δεν εφαρμοστούν ορισμένες μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε δημοσιονομικό επίπεδο.
Στα της αγοράς, το σύνολο των τραπεζών έκλεισε στα υψηλά της ημέρας στις δημοπρασίες συμπληρώνοντας σήμερα την τέταρτη ανοδική συνεδρίαση με σωρευτικά κέρδη +10,71% ενώ μετά από 18 συνεχόμενες συνεδριάσεις επέστρεψε πάνω από τις 469 μονάδες 
Το ζήτημα της κρατικής ενίσχυσης των προβληματικών ελληνικών τραπεζών έχει αποκλειστεί αν και θα μπορούσε υπό όρους να εξεταστεί καθώς για την Ελλάδα φαίνεται ότι ο SSM, η ΕΚΤ και η ΤτΕ στηρίζουν τις τράπεζες, δίνουν χρόνο και κυρίως ελαστικοποιούν παραδοχές ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα.
Η πρόταση ότι μια τράπεζα θέλει να καλύψει ένα ομολογιακό tier 2 με συνδυασμό πώλησης και διαχείρησης NPEs δεν μπορεί να περάσει από τον SSM ενώ σε αντίθεση με την Attica bank πέρασε…γιατί η υπόθεση αξιολογήθηκε από την ΤτΕ ενώ στις συστημικές τράπεζες η κατάσταση είναι διαφορετική.
Ωστόσο το ζήτημα της κρατικής βοήθειας μέσω ομολόγων και άλλων μηχανισμών παροχής ρευστότητας δεν θεωρείται ταμπού στην Ιταλία καθώς η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε με διάταγμα νομοθετικού περιεχομένου το οποίο περιέχει μέτρα για την ενίσχυση της Banca Carige, δίνοντάς της δυνατότητα πρόσβασης σε κρατικές εγγυήσεις.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη άνοδο Sarantis, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Coca Cola, ΟΠΑΠ ενώ πτωτικά έκλεισαν ΟΛΠ, Eλλάκτωρ και Jumbo.
Στο κοινοπρακτικό σχήμα Glencore και Carlyle θα καταλήξει το 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων έναντι 1,31 δισεκ. ευρώ με βάση ορισμένες πληροφορίες από πηγές που είναι πολύ κοντά στην εν εξελίξει διαδικασία.
Στόχος είναι να ανοίξει το data room από τις 14 ή 15 Ιανουαρίου και με στόχο τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο αρχές Μαρτίου 2019 να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές ενώ περί των 1,31 δισεκ. ευρώ αντικατοπτρίζουν πιο δίκαιες αξίες για τον ρόλο και την βαρύτητα των Ελληνικών Πετρελαίων στην ελληνική οικονομία και στον κλάδο ενέργειας.
Μέσα στο δεύτερο 15νθημερο του Ιανουαρίου 2019 αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το εταιρικό ομόλογο 7ετούς διάρκειας της Aegean Airlines.
Το ύψος του κουπονιού ανέρχεται σε 3,6%  και στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Οριακή βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 4,30% ενώ στην Ιταλία το 10ετές βρίσκεται στο 2,90% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 140 μονάδες βάσης..
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 638 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 600-610 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 630 -640 μονάδων

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με οριακή πτώση ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης στο -0,10% ενώ με θετικό πρόσημο ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,12%
Στις δημοπρασίες κορυφώθηκαν οι αγορές στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική και Πειραιώς, με κέρδη έως +8% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε υψηλό ημέρας στο +5,36% δίνοντας ώθηση και στον Γενικό Δείκτη στο +1,93% 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή άνοδο +1,93% στις 638 μονάδες έχοντας υψηλό στις 638,22 μονάδες και χαμηλό στις 625,17 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα εάν εξαιρεθούν τα πακέτα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 14,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 18,8 εκατ. μετοχές να διακινούνται στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 14,3 εκατ. ευρώ και όγκου 4,62 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 1,78 εκατ. τεμάχια αξίας 2,04 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 1,78 εκατ. τεμάχια αξίας 2,08 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,05 εκατ. ευρώ, και ΟΠΑΠ 208 χιλ. τεμάχια αξίας 1,69 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo 222 χιλ. τεμάχια αξίας 2,83 εκατ. ευρώ, η Grivalia 467 χιλ. τεμάχια αξίας 4,10 εκατ. ευρώ και ο Sarantis 67 χιλ. τεμάχια αξίας 473 χιλ. ευρώ. 


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Διεκόπη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί το απόγευμα (στις 16:00 τοπική ώρα-17:00 ώρα Ελλάδας).
Η διακοπή οφείλεται στην παραίτηση που υπέβαλε νωρίτερα σήμερα ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Zoran Zaev , προκειμένου να αναλάβει διευθυντής σε δημόσια επιχείρηση και τον ορισμό του αντικαταστατή του, για τον οποίο θα χρειαστούν μερικές ώρες, ώστε να τηρηθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Κυβερνητικές πηγές της πΓΔΜ ανέφεραν, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η συζήτηση και η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας και του σχετικού εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος θα ολοκληρωθεί κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου και πρόσθεσαν πως η κυβέρνηση Zaev φέρεται να εξασφαλίζει στη Βουλή την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές) για τα δύο παραπάνω θέματα.
Στο εσωτερικό, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων εν αναμονή εξελίξεων στη συγκυβέρνηση.
Από την άλλη, αναβλήθηκε η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εξέλιξη η οποία... βολεύει τον Πάνο Καμμένο, καθώς η συνεδρίαση θα στιγματιζόταν από ηχηρές απουσίες.
Η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ θα συνεδριάσει αύριο ή μεθαύριο μετά την καθοριστική συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2018, εξέλιξη λογική και αναμενόμενη, καθώς στο ραντεβού των κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το μέλλον της συνεργασίας τους. 
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα παραχωρήσει δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στο μεταξύ, μέχρι να γίνει η συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου και να έρθει η «μπάλα» από τα Σκόπια στο ελληνικό έδαφος, σε ότι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει το ενδιαφέρον του στην επικείμενη επίσκεψη της Merkel.
Σε αυτό το σκηνικό, η Γερμανίδα καγκελάριος  Merkel θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου ενώ κατά τις έξι το απόγευμα θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.
Μετά το τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα ακολουθήσουν δηλώσεις ενώ αναμένεται η Merkel να εξαγγείλει και γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ η Αθήνα περιμένει και θετικά λόγια για την πρωθυπουργία Τσίπρα και την «μεταμνημονιακή» Ελλάδα.
Για συνέχιση των συνομιλιών με Ευρωπαίους ηγέτες, με στόχο την εξασφάλιση διαβεβαιώσεων και την υποχώρηση των ανησυχιών για τη συμφωνία του Brexit, δήλωσε σήμερα (9/1/2019) ότι πιέζει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, εντείνοντας την προειδοποίησή της ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αν το κοινοβούλιο την καταψηφίσει.
Επίσης την ελπίδα ότι η συμφωνία του Brexit θα επικυρωθεί εγκαίρως για την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο, εξέφρασε σήμερα (9/1/2019) ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, αλλά τόνισε ότι μέχρι τότε είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι προετοιμασίες για το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία.

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +1,06%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο +0,71% στις 2.544,34 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με ισχυρά κέρδη +2,26% στις 26460,50 μονάδες

Με θετικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές. 
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,70%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με άνοδο +0,80%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,32% και ο FTSE 100 με κέρδη +0,70%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά στο +0,20%, ο S&P 500 κινείται με οριακή άνοδο στο +0,03%, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +0,32% ενώ το ETF GREC καταγράφει άνοδο +2,08% ( 7,37 δολ. ).

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες - Στο επίκεντρο Εθνική +8,40% και Πειραιώς +6,56%
 
Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι τράπεζες για τέταρτη συνεδρίαση με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα .
Με την μεγαλύτερη άνοδο Εθνική και Πειραιώς και ακολούθησαν Alpha Bank και Eurobank
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,20 ευρώ με άνοδο +8,40% με όγκο 7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στα 0,93 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 28/11/2018 στα 0,92 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2090 ευρώ με άνοδο +4,95% με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 31/12/2018 στο 1,0160 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,8285 ευρώ με άνοδο +6,46% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 362 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 07/01/2019 στα 0,74 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 21/12/2018 στα 0,7230 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5525 ευρώ με άνοδο +3,85% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,44 ευρώ με πτώση -3,10% και κεφαλαιοποίηση 643 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1204 ευρώ με άνοδο +2,21%, με όγκο 192 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 56 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,25 ευρώ με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 243 εκατ. ευρώ

Με κέρδη οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με κέρδη έκλεισε η πλειοψηφία στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Sarantis, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Coca Cola
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΟΛΠ, Eλλάκτωρ, Jumbo.
H Coca Cola έκλεισε στα 27,76 ευρώ με άνοδο +1,87% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,3 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,80 ευρώ με άνοδο +2,37% και αποτίμηση 5,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε τα 1,38 ευρώ με άνοδο +0,51% και αποτίμηση 320 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,57 ευρώ με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση 364 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,20 ευρώ με άνοδο +1,86% και αποτίμηση 2,62 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,98 με άνοδο +0,71% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,54 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,66 ευρώ με άνοδο +0,92% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,30 ευρώ με άνοδο +1,67% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,87 ευρώ με άνοδο +2,08% και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,78 ευρώ με πτώση -0,16% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,82 ευρώ με άνοδο +0,92% και κεφαλαιοποίηση 893 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,20 ευρώ με άνοδο +0,84% και με την κεφαλαιοποίηση στα 217 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0725 ευρώ με άνοδο +0,55% με την κεφαλαιοποίηση 68 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ομόλογα, με το ελληνικό 10ετές στο 4,30%, ενώ στην Ιταλία 2,90% με διαφορά spread 140 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό να βρίσκεται στην ζώνη του 4,30% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,90%.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,7% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,03 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,80%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,09 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,14% με απόδοση αγοράς 3,15% και απόδοση πώλησης 3,13%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,08 μονάδες βάσης και απόδοση 3,21%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,16 μονάδες βάσης και απόδοση 3,92% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 95,87 μονάδες βάσης και απόδοση 4,29% με απόδοση αγοράς 4,30% και απόδοση πώλησης 4,27%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,50 μονάδες βάσης και απόδοση 4,75%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 88,50 μονάδες βάσης και απόδοση 4,98%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 88,44 μονάδες βάσης και απόδοση 5,06%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 409 μονάδες βάσης από 420 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,90% με υψηλό ημέρας 2,99%

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,90% μετά το πρόσφατο ράλι.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/1/2019 στο 0,21% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,90% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,78% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,49% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,90% με υψηλό 2,99% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης