Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (VERSAL): Η πολιτική αβεβαιότητα φοβίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Φέγγος (VERSAL): Η πολιτική αβεβαιότητα φοβίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών
Κάθε πρόβλεψη στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά επισφαλής
No news is bad news, για την Ελλάδα.
Αφού ο Γενικός Δείκτης κράτησε τις 600 μονάδες, τώρα επιχειρεί να δείξει ότι μπορεί να προσφέρει ένα αξιοπρεπές January Effect.
Πρώτη αντίσταση οι 637 μονάδες που ήδη φαίνεται να δυσκολεύουν την άνοδο και στόχος οι 670 μονάδες.  
Ο στόχος φυσικά δεν σημαίνει ότι θα επιτευχθεί.
Όμως εκεί περίπου κρίνεται αν μπορούμε να ξαναέχουμε προσδοκίες για το 2019.  
Προσωρινά προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις 637 μονάδες, και οι ειδήσεις που βγαίνουν προσωρινά δεν βοηθούν.
Στο εξωτερικό επίσης η κατάσταση σταθεροποιείται και εκεί υπάρχουν καλύτερες προσδοκίες για ένα January Effect.
Η Αμερική εξάλλου δήλωσε ότι επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων ενώ η Ευρώπη καταλαβαίνει ότι μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, πρέπει να περιμένει να δει πως θα αντιδράσουν οι αγορές και μετά να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Στη Ελλάδα τώρα, το πολιτικό σκηνικό έχει πιάσει φωτιά, κυρίως με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, αλλά και με την αβεβαιότητα που επικρατεί για το πόσο συμπαγής είναι η εύθραυστη πλειοψηφία της κυβέρνησης.
Σύντομα έρχονται και τα κλιμάκια των δανειστών που θα δώσουν νέα, για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.
Κάθε πρόβλεψη στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά επισφαλής και αυτό αποτυπώνεται και στη διάθεση των Ελλήνων και ξένων να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ακόμα και στον τομέα των κόκκινων δανείων οι εξελίξεις επιβραδύνονται, μετά την παράταση της ισχύος του νόμου Κατσέλη.
Η στασιμότητα και αβεβαιότητα, είναι καταστροφικές για μια οικονομία σαν την Ελληνική, που προσπαθεί να βγει από μια εξαιρετικά μακροχρόνια κρίση.  
Η οικονομία μας θα έπρεπε να εκπλήξει και να προσελκύσει επενδύσεις.
Υπάρχει φυσικά το μαξιλαράκι ρευστότητας, αλλά αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη χωρίς την έγκριση των δανειστών.
Μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το Σκοπιανό και την εκλογολογία, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα θέματα που εκκρεμούν και συνεχώς αναβάλλονται.
Τα κυριότερα που αφορούν την ανάπτυξη, είναι ο αναπτυξιακός νόμος, οι αποκρατικοποιήσεις και η επίλυση των κόκκινων δανείων με ότι επιπτώσεις έχει αυτό στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Μέχρι να αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με τα σημαντικά, παρατηρούμε τις εξελίξεις στα ξένα χρηματιστήρια που είναι ενδιαφέρουσες και επίσης θα κρίνουν την πορεία του 2019.
Στην Ελλάδα, η νιρβάνα που δημιουργεί το μαξιλαράκι ρευστότητας, σιγά- σιγά γίνεται κατανοητό ότι θα δημιουργήσει νέα προβλήματα και στο παρασκήνιο φαίνεται να γίνονται κινήσεις που θα επιταχύνουν τα πράγματα.
Άμεσος στόχος για τον Γενικό Δείκτη, είναι να διατηρηθεί πάνω από τα επίπεδα των 600 μονάδων και να συνεχίσει την προσπάθεια για μια ανοδική κίνηση.
Στήριξη δημιουργείται στις 612 μονάδες και οι 637 μονάδες είναι σημαντική αντίσταση.

Κων. Β. Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης