Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος αποδοκιμάζεται, παρασύροντας τράπεζες -5% και ΧΑ -0,92% στις 629 μον.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος αποδοκιμάζεται, παρασύροντας τράπεζες -5% και ΧΑ -0,92% στις 629 μον.
To ενδιαφέρον στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις που θα καθορίσουν την πορεία της χρηματιστηριακή αγοράς - Οι επενδυτές βλέπουν αύξηση ρίσκου
(upd16)Ισχυρές απώλειες σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, με πιέσεις στις τράπεζες έως -5% με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές καθώς η διαφαινόμενη πολύμηνη προεκλογική περίοδος αντιμετωπίζεται αρνητικά από τις αγορές.
Aπο την άλλη, στις δημοπρασίες περιορίστηκαν οι απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 ενώ τα κέρδη των δεικτοβαρών  Coca Cola +1,06% και του ΟΤΕ +0,93% μετρίασαν τις αρχικές απώλειες του Γενικού Δείκτη  ο οποίος ενδοσυνεδριακά κατέγραψε πτώση -1,90%.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 629 μονάδες με στήριξη στην ζώνη των 600-615 μονάδων ενώ οι πολιτικές εξελίξεις μειώνουν τις πιθανότητες να διασπάσει την ζώνη των 640-650 μονάδων. 

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις, με την αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση μετά το σκηνοθετημένο «διαζύγιο» με στόχο τόσο την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και την χειραγώγηση της κοινωνίας κερδίζοντας χρόνο μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019 ελπίζοντας να κλείσει η  ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ.
Η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα πέσει αφού από ότι φαίνεται έχει εξασφαλίσει και την ψήφο εμπιστοσύνης με 151 ή 152 βουλευτές, αλλά και την συμφωνία των Πρεσπών με 153 αλλά θα ανοίξει μια 9μηνη προεκλογική περίοδο η οποία θα απονευρώσει την οικονομία και την αγορά.
Αν και κάποιες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί όπως π.χ. η έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο 22 Ιανουαρίου ή 5 με 12 Μαρτίου 2019…, Ιταλικό και κυπριακό μοντέλο στα κόκκινα δάνεια, ωστόσο η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα είναι αρνητική εξέλιξη.
Επίσης, στην κρίσιμη ψηφοφορία εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, αναφέρεται η Morgan Stanley, η οποία όμως θεωρεί ότι σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το ρίσκο των επενδυτών ανεβαίνει (risk event) ενώ αναφέρει ότι η οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης, αλλά αυτό που είναι σημαντικό για τους επενδυτές είναι εάν αυτή η τάση είναι βιώσιμη.
Στα της αγοράς, με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση Εθνική -5,26% και Πειραιώς -5,26% και ακολούθησαν Alpha Bank -3,86% και Eurobank στο -3,70%. 
Αξιοσημείωτη ήταν η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στις τράπεζες με εξαίρεση την μετοχή της Eurobank η οποία  κάλυψε το 70% του συνολικού όγκου των τραπεζών.

Στις 24 Ιανουαρίου 2019 σε συνέδριο για τα κόκκινα δάνεια της PWC θα παραβρεθούν ο επικεφαλής του SSM Α. Enria αλλά και οι έλληνες τραπεζίτες
Τέλη Μαρτίου του 2019 θα οριστούν από τις τράπεζες οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs που θα αφορούν ομίλους και όχι μόνο μητρικές.
Εν τω μεταξύ τα τεχνικά κλίμακα των δανειστών που έρχονται στην Αθήνα θα εστιάσουν με τους έλληνες τραπεζίτες σε θέματα τόσο της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και της πορείας των κόκκινων δανείων NPL’s και NPE’s όσο και τους στόχους κερδοφορίας τους και του επιχειρηματικού μοντέλου που θα ακολουθηθεί.
Tα σχέδια των τραπεζών για την μείωση των NPEs θα επικεντρωθούν στο ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια καθώς περιλαμβάνει τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια με έκδοση τραπεζικών ομολόγων 6-7 δισεκ. που θα φέρουν την εγγύηση του κράτους χωρίς να θεωρείται κρατική βοήθεια.
Από την άλλη το κυπριακό μοντέλο θα επιτρέπει στους δανειολήπτες που έχουν κόκκινο δάνειο να αρχίσουν να το εξυπηρετούν με την επιδότηση δόσης από το κράτος σε όσους δανειολήπτες καθιστούν ξανά ενήμερα τα προβληματικά τους δάνεια.
Με το Ιταλικό μοντέλο θα στηρίξει τις τράπεζες περνώντας μήνυμα στις αγορές και με το κυπριακό θέλει να αναδείξει μια κοινωνική πολιτική.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη πτώση Ελλάκτωρ, Grivalia, Μυτιληναίος και Sarantis ενώ ανοδικά έκλεισαν Jumbo,  Coca Cola, Jumbo, Τιτάν, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ.
Οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο και η αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει στον χρόνο των εκλογών φαίνεται πως φρενάρουν τα σχέδια εξόδου στις αγορές που έχει κάνει ο ΟΔΔΗΧ.
Μολονότι πως όλα είναι έτοιμα για την έκδοση του πρώτου μεταμνημονιακού ομολόγου, διάρκειας 5 ετών με στόχο την άντληση 2 δισ. ευρώ με  επιτόκιο 3,70% από 4,95% όταν είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά, τα γεγονότα στο πολιτικό σκηνικό ίσως να αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να κάνει δεύτερες σκέψεις για το χρόνο εξόδου στις αγορές και είναι πιθανόν το σχέδιο να πάρει μικρή αναβολή.
Από την άλλη, σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους  με μεγαλύτερες πιθανότητες το οίκο αξιολόγησης Moody’s όπου θα μπορούσε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα την 1η Μαρτίου 2019 .
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 4,29% ενώ το ιταλικό 10ετές βελτιώνεται στο 2,83% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 146 μονάδες βάσης..


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην οποία εισέρχεται η χώρα παρέσυραν σε πτωτική πορεία τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ειδικότερα στο ανοιγμά του, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες -0,58% ενώ λίγο μετά τις 11:30 καταγράφηκε το χαμηλό της ημέρας στο -1,90%.
Από την άλλη, μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε στο άνοιγμά του ο Τραπεζικός Δείκτης στο -1,80% με τις πιέσεις να ασκούνται σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ενώ λίγο μετά τις 16:30 καταγράφηκε το χαμηλό ημέρας στο -4,88%
Στις δημοπρασίες, αγοραστικές παρεμβάσεις στα μη τραπεζικά blue chips είχαν ως αποτέλεσμα να περιορίσουν τις αρχικές απώλειες και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 629 μονάδες. 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,92% στις 629 μονάδες έχοντας υψηλό στις 632,03 μονάδες και χαμηλό στις 623,63 μονάδες.
Περιορισμένος ήταν ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 25,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 1,62 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 18,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 13,8 εκατ.μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,6 εκατ. ευρώ και όγκου 3,1 εκατ. τεμάχια διακίνησε η Eurobank

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα, οι οποίοι αυτήν εβδομάδα στέλνουν τα τεχνικά κλιμάκια για να ξεσκονίσουν τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα ενώ την επόμενη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου αφικνούνται  στην χώρα μας και οι επικεφαλής.
Οι τελευταίοι, μάλιστα, θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν από πρώτο χέρι για το «πολιτικό διαζύγιο» Τσίπρα - Καμμένου, αφού ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς, Declan Costello εκτός από τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο μεταμνημοναικό έλεγχο θα έχει παράλληλα σειρά επαφών και τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πλήθος εκκρεμοτήτων από τον χώρο της οικονομίας που για να εφαρμοστούν απαιτείται η έκδοση νέων διατάξεων αλλά και υπουργικών αποφάσεων.
Οι ανοκλήρωτες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα εξετάσουν οι θεσμοί κατά την άφιξή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, με την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα αλλά και με την ακύρωση του επιτοκιακού πέναλτι  σε μέρος των δανείων που έλαβε η χώρα με το 2ο Μνημόνιο (συνολικό ετήσιο όφελος 1,5 δισ. Ευρώ).
Η Κομισιόν είχε καλέσει  στην πρώτη αξιολόγηση, την Ελλάδα να  συμμορφωθεί με το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων και να τις ολοκληρώσει μέχρι το Φεβρουάριο του 2019.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η επένδυση του Ελληνικού, μετά το πράσινο φως που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη γεωλογική μελέτη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.
Η έγκριση της γεωλογικής μελέτης αποτελεί το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση της περιοχής και, εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν οι πολεοδομικές μελέτες.
Με τη νέα αυτή εξέλιξη εκτιμάται ότι η διαδικασία θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι μπουλντόζες θα μπουν στο Ελληνικό τον Απρίλιο.
Κοινή επιστολή προς τη βρετανική κυβέρνηση, που παρέχει «διαβεβαιώσεις» σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit, εν όψει της αυριανής (15/1) κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, απέστειλαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
Στόχος είναι να δοθούν επαρκείς εγγυήσεις που θα αλλάξουν τη γνώμη των Βρετανών βουλευτών, οι οποίοι αναμένεται να καταψηφίσουν την συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.
Η επιστολή των Tusk και Juncker δεν περιλαμβάνει κάτι καινούργιο, απλώς αναφέρεται αναλυτικότερα στις διαβεβαιώσεις για το «backstop» -δηλαδή τη δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή «σκληρών» συνόρων στην Ιρλανδία- και την εφαρμογή του.
Σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι εάν επιτεθούν κατά των Κούρδων της Συρίας, οι ΗΠΑ θα την καταστρέψουν οικονομικά απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, βάζοντας στο στόχαστρο και τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους η Άγκυρα τους θεωρεί τρομοκράτες.

Με αρνητικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Πτωτικές τάσεις κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε πτωτικά στο -0,71% στις 2.535,77 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -1,58% στις 26246,50 μονάδες ενώ το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία είναι κλειστό λόγω αργίας.

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει οριακή πτώση -0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,25%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,55%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,65% και ο FTSE 100 με απώλειες -0,75%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται πτωτικά στο -0,40%, ο S&P 500 κινείται με πτώση -0,50%, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες -0,65% ενώ το ETF GREC καταγράφει πτώση -0,27% ( 7,26 δολ. ).

 Ισχυρές απώλειες στις τράπεζες έως -5% - Οι επενδυτές αποδοκιμάζουν την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο
 
Απώλειες κατέγραψε το σύνολο των τραπεζών με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα .
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Eθνική και Πειραιώς και ακολούθησαν Alpha Bank και Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,08 ευρώ με πτώση -5,26% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 988 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 27/11/2018 στα 0,93 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 28/11/2018 στα 0,92 ευρω
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,12 ευρώ με πτώση -3,86% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 31/12/2018 στο 1,0160 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7475 ευρώ με πτώση -5,26% με όγκο 930 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 326 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 07/01/2019 στα 0,74 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό σημειώθηκε στις 21/12/2018 στα 0,7230 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,52 ευρώ με πτώση -3,70% με όγκο 9,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4860 ευρώ, με άνοδο με ένοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 660 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1124 ευρώ με πτώση -4,10%, με όγκο 50 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 52 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 12,35 ευρώ με πτώση -1,20% και κεφαλαιοποίηση 245 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Απώλειες κατέγραψε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Grivalia, Mυτιληναίος, Sarantis και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Jumbo, Coca Cola, Τιτάν, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 28,52 ευρώ με άνοδο +1,06% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,60 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,90 ευρώ με άνοδο +0,93% και αποτίμηση 5,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,35 ευρώ με πτώση -0,95% και αποτίμηση 313 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5360 ευρώ με πτώση -1,03% και κεφαλαιοποίηση 356 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,92 ευρώ με πτώση -0,63% και αποτίμηση 2,53 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,60 με άνοδο +0,98% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,59 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,61 ευρώ με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,50 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,50 ευρώ με πτώση -2,60% και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,80 ευρώ με άνοδο +1,32% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,59 ευρώ με πτώση -2,61% και κεφαλαιοποίηση 870 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,99 ευρώ με πτώση -1,48% και με την κεφαλαιοποίηση στα 206 εκατ. ευρώ.
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0676 ευρώ με πτώση -2,31% με την κεφαλαιοποίηση 64 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,29%, οριακή βελτίωση στην Ιταλία 2,83% με διαφορά spread 146 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,30% ενώ βελτιώνεται το Ιταλικό 10ετές στο 2,83%.
Παρά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν καταγράφεται επιδείνωση αλλά και τα περιθώρια βελτίωσης είναι ελάχιστα.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,7% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,96 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,75%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,-4 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,13% με απόδοση αγοράς 3,15% και απόδοση πώλησης 3,1%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,95 μονάδες βάσης και απόδοση 3,23%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 96,70 μονάδες βάσης και απόδοση 3,99% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 96 μονάδες βάσης και απόδοση 4,28% με απόδοση αγοράς 4,29% και απόδοση πώλησης 4,27%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,42 μονάδες βάσης και απόδοση 4,73%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 88,40 μονάδες βάσης και απόδοση 4,98%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 88,20 μονάδες βάσης και απόδοση 5,06%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 407 μονάδες βάσης από 409 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,04% ή 404 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,89%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,83%.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/1/2019 στο 0,22% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,84% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,67% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,42 με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,83% με υψηλό 2,90% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης