Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με εκλογές 10/2019 οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία αυξάνονται κατακόρυφα – Non event η έκδοση 5ετούς

Με εκλογές 10/2019 οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία αυξάνονται κατακόρυφα – Non event η έκδοση 5ετούς
O κίνδυνος να χαθεί το 2019 οικονομικά και επενδυτικά είναι πολύ μεγάλος
Εάν οι εκλογές διεξαχθούν Οκτώβριο του 2019 – που αποτελεί και το πιθανότερο σενάριο σχεδόν 80% και μόλις 20% για τον Μάιο – ο συστημικός κίνδυνος για την Ελλάδα αυξάνεται κατακόρυφα.
Για 9 μήνες η Ελλάδα θα βρίσκεται σε μια προεκλογική περίοδο.
Η οικονομία θα επιβραδυνθεί απόρροια της προεκλογικής περιόδου αλλά και της επιβράδυνσης και στην Ευρώπη.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στο 1,8% από αρχικές εκτιμήσεις 2,5% πριν αναθεωρηθούν χαμηλότερα.
Η επιβράδυνση αυτή θα έχει αντίκτυπο σε όλο τον οικονομικό και επιχειρηματικό ιστό.
Οι έλληνες επιχειρηματίες θα αναμένουν την επόμενη κυβέρνηση, να δουν την νέα οικονομική πολιτική οπότε δεν θα υλοποιήσουν μεγαλόπνοα σχέδια…
Η μάχη για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θα συνεχίσει να καθηλώνει την οικονομία καθώς οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους δεν επιτρέπουν ευελιξία.
Οι διεθνείς επενδυτές ήδη αρχίζουν να γίνονται πιο προσεκτικοί με τις αγορές οπότε σε μια προεκλογική Ελλάδα εύλογα θα αποστασιοποιηθούν.
Στα ομόλογα και στα σχέδια για έκδοση 5ετούς ομολόγου όπου θα συγκεντρωθούν 2 με 2,5 δισεκ. με επιτόκιο 3,7% από 4,95% του 5ετούς του Σαμαρά τον Απρίλιο του 2014…η αγορά θα το αποτιμήσει ως non event.
Non event σημαίνει ένα αδιάφορο γεγονός καθώς είναι προφανές ότι εκδίδεται 5ετές επειδή δεν μπορεί να εκδοθεί 10ετές ομόλογο καθώς το επιτόκιο σήμερα θα ήταν στο 4,60%.
Επίσης οι οίκοι αξιολόγησης και όσοι είχαν σχεδιάσει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου θα καταστούν πιο εγκρατείς.
Αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας αναμένονται αλλά συντηρητικά που δεν θα μεταβάλλουν ουσιωδώς το ρίσκο χώρας (country risk).
Στο ελληνικό χρηματιστήριο ράλι δεν μπορεί να υπάρξει.
Τον Απρίλιο 2019 η αγορά θα παίξει το σενάριο – μήπως ο Τσίπρας αιφνιδιάσει με πρόωρες εκλογές – αλλά εάν ξεκαθαρίσει ότι βουλευτικές  εκλογές θα διεξαχθούν Οκτώβριο 2019 από Αύγουστο ή αρχές Σεπτεμβρίου θα δικαιολογηθεί μια άνοδος ίσως 15% και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές.
Σε γενικές γραμμές και αναλύοντας την μεγάλη εικόνα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα παραμείνει μη επενδύσιμη.
Όλα αυτά συνηγορούν ότι εάν διεξαχθούν εκλογές Οκτώβριο 2019 τότε… απλά το 2019 ως οικονομική και επενδυτική χρονιά θα έχει χαθεί.
Από το 2010 έως το 2019 συνολικά 9 χρόνια χαμένα και το ενδιαφέρον θα στραφεί στο 2020.

Τι θα συμβεί με τις τράπεζες

Ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει προς έγκριση το Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια (τιτλοποίηση 20 δισεκ και εκδόσεις 6-7 δισεκ. ομολόγων με εγγύηση δημοσίου) και το κυπριακό μοντέλο (το δημόσιο θα εγγυάται μέρος της δόσης δανείου που από κόκκινο μετατρέπεται σε ενήμερο) και οι τράπεζες όπως η Eurobank υλοποιούν εμπροσθοβαρή προγράμματα εξυγίανσης…το 2019 θα είναι μια ακόμη θολή χρονιά για τις τράπεζες.
Εάν η προεκλογική περίοδος κρατήσει 9 μήνες – εκλογές 13 Οκτωβρίου 2019 – τότε και οι τράπεζες θα «καθίσουν» ήδη κάποιες τράπεζες δεν βιάζονται να παρουσιάσουν εμπροσθοβαρή πλάνα εξυγίανσης των κόκκινων δανείων τους.
Η Πειραιώς βρίσκεται σε διαδικασία να παρουσιάσει ένα σχέδιο λύση – με Cerberus ή Pimco – αλλά συνολικά οι τράπεζες θα επιβραδύνουν άπαξ και θα επιβραδυνθεί η οικονομία.
Το τραπεζικό πρόβλημα χωρίς κεφάλαια δεν μπορεί να επιλυθεί εμπροσθοβαρώς αυτό έχει πλήρως καταστεί κατανοητό.
Εάν οι τράπεζες – ιδιώτες μέτοχοι ή κράτος – δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν κεφάλαια τότε ουσιαστικές εμπροσθοβαρείς λύσεις στα κόκκινα δάνεια δεν μπορούν να υπάρξουν.
Όχι δεν θα επέλθει καταστροφή αλλά δεν θα υπάρχει και ο ενθουσιασμός να λυθεί τώρα το πρόβλημα.
Και οι τραπεζίτες θα περιμένουν την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Μητσοτάκη να λύσει το τραπεζικό πρόβλημα…
Στο εξωτερικό το πρόβλημα είναι γνωστό μέχρι και η Merkel η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι…οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόβλημα.
Όμως και στις τράπεζες το 2019 δεν θα είναι το τέλος της εξυγίανσης αλλά μια μεταβατική περίοδος όπου οι κινήσεις που θα γίνουν δεν θα τις καταστήσουν επενδύσιμες.

O κίνδυνος να χαθεί το 2019 οικονομικά και επενδυτικά είναι πολύ μεγάλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης