Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Το ευρώ διαφύλαξε την ενότητα της Ευρωζώνης – Σημαντικές οι νέες προκλήσεις

tags :
Draghi: Το ευρώ διαφύλαξε την ενότητα της Ευρωζώνης – Σημαντικές οι νέες προκλήσεις
«Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε πριν από δύο 10ετίες», τόνισε ο κ. Draghi
Η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει, έχοντας, όμως, πληθώρα δυνατοτήτων, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων του κοινού νομίσματος.
Όπως υποστήριξε το ευρώ είναι «η πιο απτή εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης την οποία συναντούν οι πολίτες μας σε καθημερινή βάση.
Με τα χρόνια, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι και οι ηγέτες εδώ και σε άλλα κοινοβούλια έχουν δικαίως αναγνωρίσει ότι η εξασφάλιση οικονομικής ευημερίας και σταθερότητας μακροπρόθεσμα είναι μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζει καλύτερα συλλογικά.
Είμαστε ισχυρότεροι μαζί.
Με την Ενιαία Αγορά, έχουμε έναν ισχυρό κινητήρα βιώσιμης ανάπτυξης για να στηρίξουμε το βιοτικό μας επίπεδο.
Το ευρώ διαφύλαξε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς.
Σήμερα, οι οικονομίες μας ενσωματώνονται σε ένα σημείο που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς όταν σχεδιάστηκε το ευρώ.
Οι εξαγωγές εντός της ΕΕ αυξήθηκαν από 13% του ΑΕΠ της ΕΕ το 1992 σε 20% σήμερα και οι αλυσίδες αξίας είναι παντού στη ζώνη του ευρώ.
Το ευρώ παρήγαγε δύο δεκαετίες σταθερότητας τιμών και σε χώρες όπου αυτή ήταν μια μακρά χαμένη μνήμη.
Οι σταθερές τιμές έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην αξία των αποταμιεύσεών τους, η οποία αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις ευημερίας.
Με βάση αυτή την εμπιστοσύνη, οι επιχειρήσεις επενδύουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Σήμερα οι περισσότερες προκλήσεις είναι παγκόσμιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί.
Είναι αυτή η «συνύπαρξη» που μεγεθύνει την ικανότητα των μεμονωμένων χωρών να διατηρούν την κυριαρχία επί των σχετικών θεμάτων, την κυριαρχία που διαφορετικά θα χάνονταν σε αυτόν τον παγκόσμιο κόσμο.
Ακριβώς με αυτή την έννοια το ενιαίο νόμισμα έχει δώσει σε όλα τα μέλη της ζώνης του ευρώ την κυριαρχία της νομισματικής πολιτικής τους, σε σύγκριση με τις προϋπάρχουσες νομισματικές ρυθμίσεις.
Είναι από κοινού ότι έχουμε μια φωνή στη ρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. μια φωνή, η οποία ήταν θεμελιώδης για την αναμόρφωση του παγκόσμιου δημοσιονομικού κανονισμού μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως όλα τα οφέλη του ευρώ.
Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο είναι απαραίτητες και θα ήταν έτσι κάτω από οποιοδήποτε νομισματικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη. εν μέρει, επειδή η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) παραμένει ελλιπής.
Από την κρίση επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά χρειάζεται ακόμη να γίνουν περισσότερα. και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για ένα μέλλον στο οποίο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να καταστήσουμε την ΟΝΕ μας ακόμη πιο ισχυρή μηχανή ευημερίας για όλα τα κράτη μέλη της.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην καθοδήγηση και το σχεδιασμό του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος.
Στο παρελθόν, μαζί με τους ηγέτες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε τις θεμελιώδεις αποφάσεις για τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς, και μετά το ευρώ.
Σήμερα όλοι αποκομίζουμε τα οφέλη της δέσμευσής μας και θέλουμε οι μελλοντικές γενιές των Ευρωπαίων να επωφεληθούν εξίσου από τη δέσμευσή μας.
Σήμερα, το καθήκον μας είναι να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης