Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Με το βλέμμα στην έξοδο προς τις αγορές

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Με το βλέμμα στην έξοδο προς τις αγορές
Συνθήκες ηρεμίας στα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις προς το 4,10%, επιτρέπουν αισιοδοξία για την έξοδο στις αγορές
Δυαδικό σκηνικό έχει εγκατασταθεί στο Χ.Α. τις τελευταίες ημέρες με τις τράπεζες να καταγράφουν διαδοχικές πτωτικές κινήσεις σε αντιδιαστολή με τις λοιπές δεικτοβαρείς μετοχές που διαφοροποιούνται.
Το έργο είναι «πολυπαιγμένο» με αποτέλεσμα να μην προκαλεί έκπληξη παρά μόνο στο βαθμό που αυτή τη φορά συνοδεύεται από ταυτόχρονη καταγραφή ιστορικά χαμηλών επιδόσεων για τους τραπεζικούς δείκτες, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά αν οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είναι δικαιολογημένες (π.χ. Πειραιώς κάτω από 300 εκ. ευρώ).
Παρά τα δεδομένα των κόκκινων δανείων με τη συζήτηση για τον τρόπο διευθέτησης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς, σε συνδυασμό με τις διαβρωτικές για τα ίδια κεφάλαια επιπτώσεις από την εφαρμογή του προτύπου 9, οι αναλυτές αδυνατούν στην παρούσα φάση να αποφανθούν για τον κλάδο καθώς οι πολλές αβεβαιότητες του εξωτερικού περιβάλλοντος καθιστούν το εγχείρημα της αποτίμησης των συστημικών τραπεζών στα όρια της «αδύνατης αποστολής».
Γι’ αυτό άλλωστε και η S&P μετέθεσε χρονικά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας περιοριζόμενη σε διατήρηση του θετικού outlook.
Από την άλλη πλευρά, η διαμόρφωση συνθηκών ηρεμίας για τα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις να κινούνται προς το 4,10%, επιτρέπουν αισιοδοξία για την έξοδο στις αγορές με την έκδοση 5ετούς τίτλου.
Αυτό είναι πιθανό να συμβεί ακόμη και στις επόμενες ημέρες σε συνέχεια ίσως της ψήφισης από τη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών με το πολιτικό βαρόμετρο να έχει αναρριχηθεί ψηλά αναστέλλοντας οποιαδήποτε δράση μεγάλης κλίμακας στην οικονομία  (π.χ. αποκρατικοποιήσεις) και καθώς κορυφώνεται η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στη συνέχεια.
Έτσι, η διαδικασία συσσώρευσης κυριαρχεί στην αγορά, με τη μεταβλητότητα να συνιστά το δομικό χαρακτηριστικό της χωρίς ωστόσο να είναι δυνατή η απεξάρτηση από το στενό εύρος ανάμεσα στις 610 -650 μονάδες ενόσω τα συναλλακτικά δεδομένα δεν διαφοροποιούνται ουσιαστικά.
Παράλληλα, στο διεθνές περιβάλλον συνεχίζεται η διατήρηση συνθηκών αβεβαιότητας με τις πολλαπλές απειλές να παραμένουν.
Η απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη σηματοδοτήσει με ευκρίνεια  ως προς τη νέα στρατηγική της βρετανική κυβέρνησης.
Η σινοαμερικανική αντιπαράθεση για τα εμπορικά ζητήματα παραμένει  και η Ε.Ε. δεν φαίνεται να βρίσκει για την ώρα τον τρόπο που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη με περισσότερη συνεννόηση και περισσότερη συνοχή.
Στο φετινό forum στο Νταβός δεν θα συμμετέχουν οι σημαντικότεροι ηγέτες του πλανήτη και επομένως δεν αναμένεται να προσφέρει πολλά. Ευλόγως λοιπόν το ΔΝΤ ανακοινώνει προβλέψεις με χαμηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης για όλες τις περιοχές της παγκόσμιας οικονομίας και οι διεθνείς αγορές διακρίνονται για τη νευρικότητά τους καθώς οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά μεγέθη των μεγάλων εταιρειών δεν διαφαίνεται ότι είναι ευοίωνες ενόσω το παγκόσμιο εμπόριο και η παγκοσμιοποίηση βάλλεται από παντού…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης