Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με FTSE 25 άτονα ανοδικά το ΧΑ +0,18% στις 631 μον. – Η πτώση στις τράπεζες δεν τελείωσε - Έξοδος στις αγορές με 5ετές στις 29/1 στο 3,5%

Με FTSE 25 άτονα ανοδικά το ΧΑ +0,18% στις 631 μον. – Η πτώση στις τράπεζες δεν τελείωσε - Έξοδος στις αγορές με 5ετές στις 29/1 στο 3,5%
Στο επίκεντρο οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 ενώ επέστρεψαν οι πιέσεις στις τράπεζες μετά την χθεσινή αναλαμπή.
(upd16)Άτονη άνοδος σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με στηρίξεις από τα μη τραπεζικά blue chips όπως Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ με κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης την ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Από την άλλη, επέστρεψαν οι τραπεζικές πιέσεις μετά την χθεσινή αναλαμπή, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Alpha bank -2,22% και Πειραιώς -1,90%, με οριακή πτώση η Εθνική -0,16% ενώ ανοδικά έκλεισε μόνο η Eurobank στο +1,22% παρά την αύξηση των short θέσεων ενώ διακίνησε το 60% του συνολικού όγκου των τραπεζών.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι η πτώση στις ελληνικές τράπεζες δεν έχει ολοκληρωθεί, το επόμενο και ίσως τελευταίο κύμα πτώσης θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 631 μονάδες καθώς κινήθηκε σε ένα περιορισμένο εύρος, με στήριξη την ζώνη των 605-615 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 580 - 590 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 635-650 μονάδων.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στη Βουλή καθώς εξελίσσεται η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών η οποία σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές «συγκρούσεις» των τελευταίων ετών, αλλά και στα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και θεσμών με κύριο θέμα την επίλυση των προβληματικών δανείων των τραπεζών
Σε έκδοση 5ετους ελληνικού ομόλογου θα προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ ευρώ με εκτιμώμενο επιτόκιο 3,50% με 3,60% και με πιθανή ημερομηνία την 29 Ιανουαρίου 2019
Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα, στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 4,17%  - με χαμηλό ημέρας 4,11% -  και το ιταλικό 10ετές στο 2,77% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 140 μονάδες βάσης...
Παρά το γεγονός ότι η έκδοση ομολόγου με ικανοποιητικούς όρους από ένα κράτος θεωρείται θετική εξέλιξη, στην Ελλάδα η έκδοση 5ετούς θεωρείται non event δηλαδή ως μη γενόμενο συμβάν καθώς φανερώνει την αδυναμία έκδοσης 10ετούς ομολόγου αναφοράς με το υφιστάμενο επιτόκιο να είναι απαγορευτικό.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισεκ ευρώ και είτε θα αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά που λήγει Απρίλιο 2019 είτε θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το 5ετές ομόλογο μαζί με τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA (ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες) και με περίπου 3 δισεκ. να αποπληρωθεί μέρος των δανείων του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 9,8 δισεκ. ευρώ.
Νευρικότητα επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές με έκδηλη την αβεβαιότητα των επενδυτών για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας και το Brexit, με τον Dax στην Γερμανία -0,20% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο +0,25%.
Είναι κατανοητό πλέον, ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να εξυγιανθούν χωρίς να δαπανήσουν κεφάλαια και για να εξυγιανθούν τα κεφάλαια που έχουν δεν φθάνουν, οπότε είτε από ιδιώτες, είτε από το κράτος θα πάρουν νέα κεφάλαια και αυτό σημαίνει ακραίο dilution των παλαιών μετόχων.
Αυτή είναι η βασική αιτία που έχουν διατηρηθεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα short θέσεις των hedge funds στις ελληνικές τράπεζες.
Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα, παρατηρώντας τις κινήσεις των short η Eurobank βρίσκεται στο επίκεντρο παρά το γεγονός ότι υλοποιεί εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των NPEs, απορροφά την Grivalia και έχει την στήριξη του βασικού μετόχου του Fairfax.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank είναι η  μόνη που υποχωρεί περίπου 50% σε σχέση με τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και εμφανίζει την πιο σταθερή χρηματιστηριακή συμπεριφορά..
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υποτίμησαν την διάσταση και τους κινδύνους με σοβαρό κίνδυνο να  οδηγήσει σε τραπεζικό ατύχημα το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε μείζον πολιτικό πρόβλημα εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές,την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ ενώ πτωτικά έκλεισαν Aegean, Μυτιληναίος και Motor Oil

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε ο Γενικός Δείκτης στο -0,17% ενώ με οριακά κέρδη ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,11%.
Με ελεγχόμενες τραπεζικές πιέσεις ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης το χαμηλό της ημέρας -1,36%
Περί τις 11:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,63% ενώ ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό στο +0,36%
Περί τις 13:00 εντάθηκαν οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους του FTSE 25 όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,53%.
Στις δημοπρασίες, με στηρίξεις από το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,18% στις 631 μονάδες έχοντας υψηλό στις 632,41 μονάδες και χαμηλό στις 626,86 μονάδες
Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 29,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 2,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 16,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 11,6 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,8 εκατ. ευρώ και όγκου 2,1 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1,8 εκατ. τεμάχια αξίας 891 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 150 χιλ.τεμάχια αξίας 1,2 εκατ. ευρώ.
Η Grivalia 43 χιλ. τεμάχια αξίας 358 χιλ. ευρώ και η ΑΣΚΟ 104 χιλ. τεμάχια αξίας 301 χιλ. ευρώ.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές «συγκρούσεις» των τελευταίων ετών μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τη Συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης (24/1).
Την πρόταση μομφής θα καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, αν και όλα δείχνουν πως η ΝΔ δεν συγκεντρώνει τους 151 βουλευτές που απαιτούνται για να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης.
Από την άλλη, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, προκαλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την κάνει γιατί βλέπουν πως θα επιτευχθεί μία δεύτερη πολιτική νίκη σε σύντομο χρονικό διάστημα και ότι  θα λάβει λιγότερες από 148 ψήφους που πήρε στην ψήφο εμπιστοσύνης
Από την άλλη, το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε περίπτωση που απορριφθεί, αποκλείει ο Αμερικανός διπλωμάτης και προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, Matthew Nimetz.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συνέπειες σε περίπτωση που  η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τεθεί σε ισχύ θα είναι βαθιές και ενδεχομένως επικίνδυνες.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου  μεταξύ των CEO των τραπεζών, της κυβέρνησης και των θεσμών διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων και αποκλίσεων μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης στα φλέγοντα ζητήματα των κόκκινων δανείων .
Υπάρχει διάσταση απόψεων τόσο για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας όσο και η επίλυση των προβληματικών δανείων των τραπεζών βάσει του ιταλικού μοντέλου η οποία προσκρούει σε εμπόδια με βασικότερο το κόστος της προμήθειας που θα πληρώνουν οι τράπεζες για τις κρατικές εγγυήσεις
Για το APS (Asset Protection Sheme) ή ιταλικό μοντέλο όπου θα τιτλοποιηθούν 15 με 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια με έκδοση τραπεζικών ομολόγων που θα φέρουν εγγύηση δημοσίου, οι θεσμοί θα ζητήσουν ενημέρωση από την J P Morgan που έχει συντάξει την πρόταση.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στις 11:00 στην Γερμανία όπου θα συναντηθούν οι έλληνες τραπεζίτες με τον A. Enria τον νέο επικεφαλής του SSM θα είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο τρίπτυχο, μείωσης προβληματικών δανείων, κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για την εξυγίανση και χαμηλή εμπιστοσύνη στους επενδυτές οι οποίοι απομακρύνονται κακήν κακώς από τις ελληνικές τράπεζες.
Στην σημερινή 23/1 συνάντηση με το κουαρτέτο θα εξεταστούν δεσμεύσεις – μεταρρυθμίσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας
Στα εργασιακά, σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αρκεί να είναι προσεκτική, φέρεται να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με εκπροσώπους των θεσμών.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια την υπουργό Εργασίας».
Επίσης, σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου, η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσε τους θεσμούς για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους για την περίοδο πριν από την απόφαση του ΣτΕ του 2015.

Με μεικτές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,19%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με οριακά κέρδη +0,05% στις 2.581 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακή πτώση -0,02% στις 26999,50 μονάδες

Με μεικτές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +0,25%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% ενώ ο FTSE 100 με απώλειες -0,85%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά στο +0,50%, ο S&P 500 κινείται στο +0,20%, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +0,25% ενώ το ETF GREC καταγράφει οριακά κέρδη +0,14% ( 7,08 δολ. ).

Με πτωτικές τάσεις οι  τράπεζες  με χαμηλές συναλλαγές - Εξαίρεση η Eurobank +1,22% 
 
Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα με εξαίρεση την Eurobank που έκλεισε ανοδικά.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Alpha bank και Πειραιώς ενώ οριακές απώλειες κατέγραψε η Εθνική.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,9635 ευρώ με πτώση -0,16% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 881 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9680 ευρώ με πτώση -2,22% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 17/01/2019 στο 0,91 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 18/01/2019 στα 0,8825 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,6180 ευρώ με πτώση -1,90% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 23/01/2019 στα 0,6180 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό καταγράφηκε στις 22/01/2019 στα 0,6025 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4960 ευρώ με άνοδο +1,22% με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2060 ευρώ με πτώση -5,63% και κεφαλαιοποίηση 538 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1112 ευρώ με πτώση -1,77%, με όγκο 96 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 51 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,60 ευρώ με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση 250 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές -  Ξεχώρισε η Coca Cola +1,21% 

Με θετικά πρόσημα έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Aegean, Μυτιληναίος και Motor Oil
H Coca Cola έκλεισε στα 29,30 ευρώ με άνοδο +1,21% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,09 ευρώ με άνοδο +0,73% και αποτίμηση 5,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,39 ευρώ με άνοδο +1,09% και αποτίμηση 322 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,53 ευρώ με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 355 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,51 ευρώ αμετάβλητη και αποτίμηση 2,71 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,45 αμετάβλητη ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,58 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,78 ευρώ με άνοδο +0,91% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,20 ευρώ με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,02 ευρώ με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,88 ευρώ με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,26 ευρώ με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 842 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,18 ευρώ με άνοδο +0,24% και με την κεφαλαιοποίηση στα 216 εκατ. ευρώ.
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0710 ευρώ με άνοδο +1,43% με την κεφαλαιοποίηση 67 εκατ. ευρώ.

Οριακή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,17%, και στην Ιταλία 2,77% με διαφορά spread 140 μ.β.

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,17% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,76%.
Η έκδοση του 5ετούς αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου με στόχο 3,50% με 3,60% επιτόκιο από 4,95% του 5ετούς του Σαμαρά και 4,625% της έκδοσης 5ετούς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,89 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,75%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,99 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,86% με απόδοση αγοράς 2,88% και απόδοση πώλησης 2,84%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,88 μονάδες βάσης και απόδοση 3%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,85 μονάδες βάσης και απόδοση 3,78% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,19 μονάδες βάσης και απόδοση 4,16% με απόδοση αγοράς 4,17% και απόδοση πώλησης 4,15%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 92,33 μονάδες βάσης και απόδοση 4,66%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 89,12 μονάδες βάσης και απόδοση 4,93%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 89,08 μονάδες βάσης και απόδοση 5,01%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 393 μονάδες βάσης από 387 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 423 μονάδες βάσης από 443 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,23% ή 423 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,77%

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,77%.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/1/2019 στο 0,24% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,99% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,73% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,34% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,77% με χαμηλό 2,73% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης