Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΒΖ: Το σχήμα Kingsley Capital Partners κατέθεσε οικονομική προσφορά 70 εκατ ευρώ

tags :
ΕΒΖ: Το σχήμα Kingsley Capital Partners κατέθεσε οικονομική προσφορά 70 εκατ ευρώ
Στο δημόσιο μετατάσσονται οι εργαζόμενοι
Σε συζητήσεις με το αμερικανοβρετανικό σχήμα Kingsley Capital Partners, βρίσκεται η ηγεσία του Υπουργείο Οικονομίας, σχετικά με την είσοδό του στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ.Στέργιο Πιτσιόρλα, ενώ νέα συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές της επόμενης.
Μάλιστα οι επενδυτές φαίνεται να έχουν καταθέσει οικονομική προσφορά που κινείται στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ.
Αν τελικώς τελεσφορήσουν οι επαφές, θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς η ημερομηνία ορόσημο για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ ΑΕ), αλλά και της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, τουλάχιστον για φέτος, κρίνεται η 31η Ιανουαρίου του 2019, αφού τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο κ. Πιτσιόρλας, θα έχει την πλήρη εικόνα και θα μπορεί να λάβει και τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η εξυγίανση/αναδιάρθρωση της ΕΒΖ.
Μιλώντας ο ίδιος προ ημερών στους τευτλοπαραγωγούς, τόνισε ότι έχει ζητήσει διορία ως τέλος του μήνα από την Τράπεζα Πειραιώς, για να βρεθεί επενδυτής για βιώσιμη λύση. “Αλλιώς, την αίτηση για το άρθρο 106 και την εξυγίανση θα την αναλάβει η Τράπεζα, πράγμα που σημαίνει ότι για έναν, ενάμιση χρόνο δεν θα ανάψουν τα φουγάρα των εργοστασίων, δεν θα σπαρθούν τεύτλα”, επισήμανε, λέγοντας ότι “εφόσον η εξυγίανση/αναδιάρθρωση της εταιρείας προχωρήσει με στρατηγικό επενδυτή, τότε η καλλιέργεια θα συνεχίσει απρόσκοπτα”.
Παράλληλα επισήμανε ακόμη ότι “εφόσον κατατεθεί το αίτημα εξυγίανσης στο δικαστήριο και ανάψει το πράσινο φως, τότε θα μπορέσουμε να κοινοποιήσουμε την πρόταση εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και με το που πάρουμε το OΚ, θα μπορέσει να προκύψει κρατική ενίσχυση ύψους 15 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2019. Με το ποσό αυτό, θα μπορέσει να τρέξει μεταξύ άλλων η φετινή καμπάνια στην ΕΒΖ. Χωρίς όμως τις προαναφερόμενες εγκρίσεις, δεν μπορεί να δοθεί η κρατική ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι τα λεφτά υπάρχουν”.
Όπως έχει αναφέρει το bankingnews.gr oi μέρες της ΕΒΖ είναι μετρημένες εάν δεν καρποφορήσει το σχέδιο το οποίο προβλέπει την μεταφορά του ενεργητικού της σε εταιρείες SPV ή εταιρείες ειδικού σκοπού.
Το πολύπλοκο σχέδιο έχει ως βάση και το άρθρο 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα και την έγκριση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε την ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχειών καθώς η ανάκτηση θα απέδιδε μόλις 9 εκατ. ευρώ.
Οι  υπόλοιπες υποχρεώσεις της ΕΒΖ εκτός της Τράπεζας Πειραιώς, ανέρχονται σε 71,7 εκατ ευρώ, οι οποίες θα μεταφερθούν στις εταιρείες SPV, μέσω του ποσού των7,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην ικανοποίηση των Γενικών Προνομίων και των ανέγγυων πιστωτών.
Το ποσό των 7,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο απαιτούμενο ελάχιστο εκ του νόμου ποσό που θα λάμβαναν οι πιστωτές αυτοί σε περίπτωση αναγκαστικής ρευστοποίησης των στοιχείων της εταιρείας.
Με την κατάθεση του σχεδίου διάσωσης της ΕΒΖ στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, θα πρέπει να υλοποιηθεί και το «κούρεμα» των πιστωτών τουλάχιστον στα επίπεδα του 50% ίσως και σε υψηλότερα επίπεδα για να καταστεί βιώσιμο το νέο σχήμα.

Στο δημόσιο μετατάσσονται οι εργαζόμενοι

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019 θα πρέπει να ενημερώσουν το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα υπουργεία, οι γενικές και ειδικές γραμματείες υπουργείων και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις για τις κενές θέσεις που θέλουν να καλύψουν ή νέες θέσεις που δημιουργούν, προκειμένου να καλυφθούν από υπαλλήλους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, οι οποίοι και θα μεταταχθούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια, η μεταφορά διενεργείται σε θέση συναφούς κλάδου ή ειδικότητας της ίδιας κατηγορίας, εφόσον αυτός που ζητάει τη μεταφορά κατέχει τα τυπικά προσόντα του κλάδου ή της ειδικότητας, στον οποίο μεταφέρεται.
Το μεταφερόμενο προσωπικό κατατάσσεται σε βαθμό ανάλογα με τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας του που έχει διανυθεί στον φορέα προέλευσης και με τα τυπικά προσόντα της κατηγορίας στην οποία μεταφέρεται.
Κατά τα λοιπά, για τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη του ανωτέρω προσωπικού εφαρμόζονται οι διατάξεις των νόμων 4369/2016 (Α' 33) και 4354/ 2015 (Α' 176), αντίστοιχα.
Οι δαπάνες μισθοδοσίας βαρύνουν τον φορέα υποδοχής βάσει των διατάξεων του ν. 4354/2015. Οι συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις καταργούνται μετά την καθοιονδήποτε τρόπο αποχώρηση αυτών των υπαλλήλων.
    
Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης