Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη - Θα καθυστερήσει η αύξηση επιτοκίων

tags :
ΕΚΤ: Χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη - Θα καθυστερήσει η αύξηση επιτοκίων
Χθες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε για καθοδικούς κινδύνους στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης
Χαμηλότερη των εκτιμήσεων θα είναι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, καθώς και ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία επιβεβαιώνει όσα ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi στη χθεσινή (24/12) συνέντευξη τύπου.
Χθες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε για καθοδικούς κινδύνους στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, με τους αναλυτές να μεταφράζουν τις δηλώσεις ως ένα «σήμα» για την καθυστέρηση στην πρώτη αύξηση επιτοκίων.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ, το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί στο 2019 με ρυθμό 1,5%, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για +1,8%.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,5%, χαμηλότερα από την εκτίμηση του 1,7% και πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ, κοντά στο 2%.
Μακροπρόθεσμα, η ΕΚΤ «βλέπει» τον πληθωρισμό στο 1,8% το 2023, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 1,9%.
Για την ανάπτυξη, η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε στο 1,5%, από 1,6%.
Χθες, ο Draghi έκανε λόγο για αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και καθοδικούς κινδύνους, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα στήριξης της οικονομίας, ώστε να αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Στην ουσία, ο Draghi προανήγγειλε την αναθεώρηση των προβλέψεων τον Μάρτιο.
«Τα δεδομένα από την οικονομία της Ευρωζώνης ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο.
Η χαμηλή εξωτερική ζήτηση και οι ιδιαιτερότητες ορισμένων τομέων οι λόγοι.
Κρίνεται αναγκαία προς το παρόν η έκτακτη στήριξη της οικονομίας, ώστε να ασκηθούν μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις», τόνισε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 0,2% το γ' 3μηνο του 2018, από 0,4% στα δύο προηγούμενα τρίμηνα.
Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα συνεχίσει να στηρίζεται από τη νομισματική διευκόλυνση, υπογράμμισε.
Ο Draghi ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη προέρχονται από γεωπολιτικούς παράγοντες, μέτρα προστατευτισμού, αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές και μεταβλητότητα των αγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης