Τελευταία Νέα
Οικονομία

Xinhua: Σε επιβράδυνση η ελληνική οικονομία – Αβεβαιότητα προκαλεί ο πολιτικός παράγοντας

Xinhua: Σε επιβράδυνση  η ελληνική οικονομία – Αβεβαιότητα προκαλεί ο πολιτικός παράγοντας
Οι πολιτικές εξελίξεις επιτείνουν την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία
Η οικονομία της Ελλάδας είναι και θα παραμείνει σε επιβράδυνση τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο 2019 ενώ ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) περιγράφει μια γενική τάση βραδείας ανάπτυξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Επικαλούμενο ειδικούς, το πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ότι, είναι ανέφικτο για την Ελλάδα λόγω εγχώριων και διεθνών παραγόντων να επιτύχει τον αναπτυξιακό της στόχο για το 2019, που είναι και έτος εκλογών.
Αφού έχει χάσει περίπου το 25% του ΑΕΠ μεταξύ του 2009 και του 2017, η Ελλάδα ελπίζει να αξιοποιήσει τον εκτιμώμενο ρυθμό αύξησης της τάξης του 2,1% το 2018 για να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους το συντομότερο δυνατό.
Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει μια αύξηση 2,5% σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.
Ωστόσο, οι σύνθετοι δείκτες που χρησιμοποιεί ο ΟΟΣΑ για την πρόβλεψη της επιτάχυνσης ή επιβράδυνσης των οικονομιών καταδεικνύουν επιβράδυνση στην Ελλάδα που άρχισε τον Μάιο του 2018 και θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού.
Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την τάση που έχει παρουσιαστεί σε ολόκληρη την Ευρωζώνη με προεξάρχουσες χώρες τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Οι Έλληνες εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η ελληνική οικονομία επιβραδύνεται, αλλά διαφωνούν σχετικά με το βαθμό στον οποίο ευθύνονται οι εγχώριες εξελίξεις.
Ο Νίκος Θεοχαράκης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε στο Xinhua ότι οι προβλέψεις «δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε περίπου 2% το 2019».
«Τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία σε διεθνές επίπεδο, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά όπως συμβαίνει τώρα, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα δεν θα  μειωθεί περαιτέρω», εξηγεί ο Θεοχαράκης.
Η  καθηγήτρια οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικολίνα Κωστελέτου, συμφώνησε ότι τα σημάδια της οικονομικής επιβράδυνσης είναι εμφανή.
Αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς οι οικονομίες κινούνται σε κύκλους, και θα ήταν καλό να μην έχουμε πολύ έντονες διακυμάνσεις.
Μπορούμε να δούμε την πτώση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και διάφορους οικονομικούς δείκτες που επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση όπως είναι επίσης προφανές από την αγορά ακινήτων που χάνει τη δυναμική της, δήλωσε η κ. Κωστελέτου.
Επίσης αναφέρει τον πολιτικό παράγοντα που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και οι αναλυτές αναφέρουν επίσης ως αιτία αβεβαιότητας.
«Μία ταχεία διευθέτηση των πολιτικών ζητημάτων μέσω πρόωρων εκλογών θα βοηθούσε σίγουρα», σημείωσε αναφερόμενη σε αγοραστές ακινήτων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν αλλά επί του παρόντος επιλέγουν την αναμονή.
Οι επενδυτές φθάνουν από χώρες όπως η Κίνα, εντοπίζουν τα ακίνητα που επιθυμούν να αγοράσουν και αποφασίζουν ποια θα αγοράσουν, αλλά επιλέγουν να περιμένουν μέχρι στιγμής για να δουν τι συμβαίνει, λέει χαρακτηριστικά.
Ο Θεοχαράκης διαφώνησε, αντιτάσσοντας ότι οι πρόωρες εκλογές δύσκολα θα αλλάξουν τίποτα στην οικονομία.
«Δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση, όποιο από τα κόμματα αναδειχθεί στην εξουσία», σημείωσε, αναφερόμενος στο κυβερνόν αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και το συντηρητικό της Νέας Δημοκρατίας, που είναι στην αντιπολίτευση.
«Οι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν όχι αργότερα από τον Οκτώβριο, που είναι σχεδόν κοντά», πρόσθεσε.
Η κ. Κωστελέτου ανέφερε περαιτέρω τον χρηματοπιστωτικό τομέα ως άλλη μία εγχώρια αιτία της οικονομικής επιβράδυνσης.
Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε δύσκολη θέση, εξακολουθούν να έχουν τεράστια συσσώρευση επισφαλών δανείων και δεν μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία όσο πρέπει», είπε χαρακτηριστικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης