Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Στο επίκεντρο τους επόμενους μήνες η τελειοποίηση των μεσοπρόθεσμων στόχων οικονομικής πολιτικής

Τσακαλώτος: Στο επίκεντρο τους επόμενους μήνες η τελειοποίηση των μεσοπρόθεσμων στόχων οικονομικής πολιτικής
" Η χώρα πλέον ανακτά σταδιακά σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας", σημειώνει ο Ευ. Τσακαλώτος
Στην τελειοποίηση των μεσοπρόθεσμων στόχων οικονομικής πολιτικής και στην αξιολόγηση του αντίκτυπού τους, θα επικεντρωθούν τους επόμενους μήνες οι προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ελληνική έκδοση του Economist και κυκλοφορεί σήμερα, Κυριακή 27/1, με τη Real News.
Ο κ. Τσακαλώτος στο άρθρο του με τίτλο «ο  δρόμος για τις αγορές και το στοίχημα της ανάπτυξης», κάνει αναφορά στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο,  μετά από σχεδόν μια 10ετία, λέγοντας ότι «αυτό αποτελεί ένα κομβικό σημείο, καθώς σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το χρέος, η χώρα πλέον ανακτά σταδιακά σημαντικούς βαθμούς  ελευθερίας».
Υπενθυμίζει ότι πρόσφατα το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2019, που είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός, ο οποίος «επιτρέπει μια – συνεπή με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους – δημοσιονομική επέκταση, η οποία περιλαμβάνει ταυτόχρονα τόσο μέτρα φιλικά προς την ανάπτυξη, όσο και μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό, προκύπτουν από τα οικονομικά στοιχεία πολύ ενθαρρυντικά σημάδια ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.  
Όπως εξηγεί, «το ΑΕΠ αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 2,1% τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2018, κάτι το οποίο συνδυάστηκε με σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, η οποία υποχώρησε στο 18,3% το τρίτο τρίμηνο, αποτυπώνοντας τη δημιουργία 380.000 θέσεων εργασίας τα τελευταία 4 χρόνια όπως προκύπτει και από τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Εργάνης».   
Κατά τον ίδιο, οι εξελίξεις αυτές «αποτελούν συνιστώσες μιας ευρύτερης αλλαγής του οικονομικού περιβάλλοντος στη Ελλάδα και υποστηρίζουν τη γενική συναίνεση ότι μεσοπρόθεσμα οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα είναι θετικές, ενώ και σταθερή βάση για βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη έχει ήδη δημιουργηθεί».
Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος κάνει λόγο για ανθεκτικότητα στη μεταβλητότητα της αγοράς που έχουν δείξει οι εξωτερικές συνθήκες δανεισμού, βασισμένη κυρίως στην εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική πορεία της χώρας και υποστηριζόμενη από το ταμειακό απόθεμα που έκτισε η κυβέρνηση.
Σημειώνει ότι ο ΟΔΔΗΧ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2019, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια σειρά νέων ομολογιακών εκδόσεων σταθερού επιτοκίου με κομβικές διάρκειες, τη διαχείριση υφιστάμενων υποχρεώσεων χαρτοφυλακίου χρέους κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων προγραμμάτων  που έλαβαν χώρα στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ «οι στόχοι για τα επόμενα έτη προσανατολίζονται στη διατήρηση μιας αντιπροσωπευτικής καμπύλης αποδόσεων, καθώς επίσης και στη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του Δημοσίου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές».
Ο υπουργός υπογραμμίζει ακόμη ότι «οι θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία υποστηρίζονται από την αναγνώριση ότι η ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική που αναπτύχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, αξιοποιεί τα οφέλη από μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, προσδιορίζοντας επίσης και τις πρόσθετες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις προσδοκίες για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη» και μάλιστα, στην προσπάθεια αυτή, σημαντικές δράσεις είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης»,  
Βασική αρχή της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, όπως σημειώνει, «είναι να επικεντρωθεί όχι μόνο σε μεγάλα επενδυτικά έργα, αλλά κυρίως σε καινοτόμα τμήματα της οικονομίας που προσανατολίζονται προς τις εξαγωγές και μπορούν αν επωφεληθούν από το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό εκμεταλλευόμενα στον μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας», ενώ στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να αναμορφώσουν την ελληνική οικονομία προς μια βιώσιμη χωρίς αποκλεισμούς πορεία ανάπτυξης.   
Επιπλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, συμπληρώνει ο κ. Τσακαλώτος, είναι και τα μέτρα θωράκισης του κοινωνικού κράτους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, τη δημιουργία ολοκληρωμένης πολιτικής για τα παιδιά, καθώς και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, όπως η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του βασικού μισθού».
Κατά τους επόμενους μήνες, καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος, «οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα επικεντρωθούν στην τελειοποίηση των μεσοπρόθεσμων στόχων οικονομικής πολιτικής και στην αξιολόγηση του αντίκτυπού τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.
Παράλληλα, στόχος είναι να προάγει και να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, επισημαίνοντας τις επενδυτικές και διευκολύνοντας τις  εμπορικές ευκαιρίες.
Ο δυνητικός αντίκτυπος αυτής της συνεργασίας είναι σημαντικός και θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην υποστήριξη των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη».
         
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης