Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλλάζει η ατζέντα της προεκλογικής μάχης κυβέρνησης και ΝΔ - Μετατόπιση του ενδιαφέροντος στην οικονομία

Αλλάζει η ατζέντα της προεκλογικής μάχης κυβέρνησης και ΝΔ - Μετατόπιση του ενδιαφέροντος στην οικονομία
Το πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης - ΝΔ μετατοπίζεται από τις Πρέσπες και η ατζέντα πλέον αλλάζει

Με ορίζοντα τις εκλογές τα πολιτικά κόμματα λαμβάνουν θέσεις μάχης ενώ η αντιπαράθεση είναι πλέον εφ’ όλης της ύλης με τον πρωθυπουργό να εστιάζει στο τέλος των μνημονίων και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι η χώρα δεν έχει γυρίσει σελίδα ακόμη.
Το πεδίο αντιπαράθεσης μετατοπίζεται από τις Πρέσπες και η ατζέντα πλέον αλλάζει καθώς οδεύει προς την πλευρά της οικονομίας εκεί όπου η κυβέρνηση θεωρεί πλέον ότι με ευνοϊκά νομοθετήματα τα οποία θα φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή, μπορεί να αντιστρέψει το αρνητικό για αυτήν κλίμα με θέματα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι παροχές οι οποίες ετοιμάζει.
Άλλωστε, η αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Η αλλαγή πολιτικής ατζέντας αλλά και η απομάκρυνση από τα φώτα της δημοσιότητας του Μακεδονικού αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση που ναι μεν, διακρίνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτιμάται θετικά σε ότι αφορά το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό, ωστόσο στο εσωτερικό της χώρας παραμένει «τραύμα».
Στο μεταξύ, ενώ ο πρωθυπουργός επιμένει στα ανοίγματα στο χώρο της Κεντροαριστεράς - σήμερα το βράδυ θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση όπου θα παρουσιαστεί ο απολογισμός του έργου του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο και θα μετάσχουν προσωπικότητες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο - παραμένει ερωτηματικό αν στον επικείμενο ανασχηματισμό θα αξιοποιήσει στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της  Κεντροαριστεράς.
Από τη μία πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση ωστόσο, με το φόβο μια τέτοιου είδους κίνηση να εκληφθεί ως συναλλαγή γίνονται δεύτερες σκέψεις και απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο.
Σε κάθε περίπτωση, το κυβερνητικό στρατόπεδο ρίχνει το βάρος στο αμέσως επόμενο διάστημα στην τελευταία δέσμη κοινωνικών παρεμβάσεων. Πέραν της αύξησης του βασικού μισθού, η κυβέρνηση ποντάρει στη θετική ανταπόκριση της κοινωνίας από την επιδότηση ενοικίου καθώς επίσης και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Η ΝΔ επαναφέρει την ατζέντα με το κυβερνητικό της πρόγραμμα

Στο πεδίο της οικονομίας εστιάζει το ενδιαφέρον της και η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η ΝΔ επιμένει στο αφήγημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει επί της ουσίας να τελειώσει με το πρόγραμμα καθώς δεν έχει την απαραίτητη πρόσβαση στον δανεισμό εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων. Πάντως το αμέσως επόμενο διάστημα σχεδιάζει να επαναφέρει στην πολιτική συζήτηση την ατζέντα με το κυβερνητικό της πρόγραμμα.
Σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εσωτερικός ανασχηματισμός στις Γραμματείες της ΝΔ και να ανακοινωθεί η αποχώρηση των δύο αναπληρωτών εκπροσώπων Τύπου, του Κώστα Κυρανάκη και του Νίκου Ρωμανού, οι οποίοι θα πολιτευτούν αντίστοιχα, στο Νότιο και Βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών.
Στους άμεσους σχεδιασμούς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συγκαταλέγεται και η ανακοίνωση ενός σημαντικού αριθμού υποψηφίων για την Βουλή και την Ευρωβουλή προκειμένου να δοθεί η αφετηρία του δρόμου που οδηγεί στις κάλπες.
Η Πειραιώς προσδίδει βαρύνουσα σημασία στις τρεις εκδηλώσεις που διοργανώνει τις επόμενες εβδομάδες καθώς αφορούν τον τομέα της Υγείας, το δημογραφικό σε συνδυασμό με τη στήριξη της οικογένειας αλλά και τις υποδομές και τα μεγάλα έργα. Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση κινούνται με γνώμονα να υλοποιηθεί η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εντός του 2019 θα αρχίσει η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό.  
Σε κάθε περίπτωση, από την ατζέντα της ΝΔ όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, δεν λείπουν και τα καίρια θέματα της παιδείας και της ασφάλειας.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης