Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το παρασκήνιο πριν τη συνάντηση Τσίπρα - Erdogan - «Κλείδωσε» η ημερομηνία για 5 Φεβρουαρίου στην Τουρκία

Το παρασκήνιο πριν τη συνάντηση Τσίπρα - Erdogan - «Κλείδωσε» η ημερομηνία για 5 Φεβρουαρίου στην Τουρκία
Ποιοι λόγοι είχαν οδηγήσει στην αναβολή - Τι επιδιώκει η κάθε πλευρά
Στη σκιά των νέων εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μίλησε και πάλι για γαλάζια πατρίδα στο Αιγαίο και προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα, «κλείδωσε» η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.
Το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί τελικά, την επόμενη Τρίτη, στις 5 Φεβρουαρίου.
Η συνάντηση οριστηκοποιήθηκε μετά την αποδοχή της επίσημης πρόσκλησης που είχε απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η συνάντηση πέρασε από χιλιάδες «κύματα» καθώς αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει μέσα στο Δεκέμβριο, στη συνέχεια πήγε για Ιανουάριο για να κλείσει τελικά στις αρχές Φεβρουαρίου καθώς ο κ. Τσίπρας ήθελε να μην ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη αν δεν έχει κλείσει προηγουμένως το μέτωπο με τη FYROM.
Φαίνεται ότι σε αυτό είχε τη συγκατάνευση του Τούρκου προέδρου καθώς εντυπωσιάζουν τους διπλωματικούς παρατηρητές οι εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι που επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν, όλο αυτό το διάστημα έναντι της χώρας μας σε αντίθεση με τους υπουργούς του οι οποίοι σήκωσαν το βάρος της αντιπαράθεσης και των φραστικών απειλών.
Έχει επίσης ενδιαφέρον κατά πόσον η έξοδος του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση θα οδηγήσει σε μια νέα περίοδο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς οι υψηλοί τόνοι του πρώην υπουργού Άμυνας προκαλούσαν οξείς ανταπαντήσεις από Τούρκους αξιωματούχους.

Τι επιδιώκουν Τσίπρας - Ερντογάν

Με διαφορετικές προτεραιότητες φαίνεται ωστόσο ότι θα προστρέξουν στη συνάντηση οι δύο ηγέτες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ως προσδοκίες τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο αλλά και μια νέα δέσμευση της Άγκυρας ότι θα λάβει μέτρα για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά που εμφανίζονται και πάλι αυξημένες.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Ερντογάν ο οποίος θέτει ως στόχο τα συμφέροντα της χώρας του στη Συρία και το Κουρδιστάν θέλει να δείξει ένα φιλοδυτικό πρόσωπο το οποίο όμως σκοντάφτει στις διεκδικήσεις της Άγκυρας σχετικά με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.
Κλειδί των εξελίξεων αυτών, κάτι που επιθυμεί διακαώς και η Δύση, είναι το Κυπριακό.
Και αναμένεται οι δύο ηγέτες να επικεντρωθούν σε αυτό το ζήτημα τώρα που εκλείπει από το προσκήνιο ο κ. Καμμένος που είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε χάραξη της ΑΟΖ προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.
Είναι πιθανό στο πλαίσιο αυτό, να ζωντανέψει το στοιχειωμένο σχέδιο Ανάν με κάποιες τροποποιήσεις ώστε να γίνει πιο εύπεπτο και να δικαιολογήσει την κινητικότητα.
Το «κερασάκι» παραμένει πάντα η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας παρότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι αυτή είναι ανέφικτη και οι Ευρωπαίοι στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται απλώς για μια ειδική σχέση με την Τουρκία κατά τα πρότυπα της Ελβετίας και της Νορβηγίας.  
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα επιδιώκει να έχει σταθερό δίαυλο επικοινωνίας και προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να υπάρχει πάντα ο έλεγχος, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί παρατηρητές, είναι πολύ πιθανό να δούμε μία επανεκκίνηση με μεγαλύτερη ορμή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης