Τελευταία Νέα
Speculator

Εντοπίζεις σημάδια χειραγώγησης της αγοράς του ΧΑ; – Μάθε πως μπορείς να αντιδράσεις

Εντοπίζεις σημάδια χειραγώγησης της αγοράς του ΧΑ; – Μάθε πως μπορείς να αντιδράσεις
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιδιώκει τη διασφάλιση λογοδοσίας σε περίπτωση απόπειρας χειραγώγησης, καθώς και για την παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας δικαίου
Πληροφορίες που αφορούν στην παραλαβή και στις διαδικασίες που εφαρμόζονται κατά την υποβολή αναφορών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με πραγματικές ή πιθανές παραβάσεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014 για την κατάχρηση της αγοράς, έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Οι αναφορές πραγματικών ή πιθανών παραβάσεων του Κανονισμού για την Κατάχρηση Αγοράς που υποβάλλονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παραλαμβάνονται από μέλη του προσωπικού ειδικευμένα για το χειρισμό αναφορών παραβάσεων.
Οι αναφορές πραγματικών ή πιθανών παραβάσεων του Κανονισμού για την Κατάχρηση Αγοράς υποβάλλονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είτε επωνύμως είτε ανωνύμως, με τους ακόλουθους τρόπους:

α) εγγράφως, στην ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) kataxrisi_agoras@cmc.gov.gr,

β) εγγράφως, στην ταχυδρομική διεύθυνση «Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΝΠΔΔ, Κολοκοτρώνη 1 & Σταδίου, 105 62 Αθήνα», με την ένδειξη «Εμπιστευτικό - υπόψη των Ειδικευμένων Μελών»,

γ) προφορικώς, στις τηλεφωνικές γραμμές 2103377159 και 2132071944 (στις εν λόγω τηλεφωνικές γραμμές οι συνομιλίες καταγράφονται).
Στην περίπτωση αυτή συντάσσεται πλήρης και ακριβής απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας.
Όταν ο αναφέρων έχει αποκαλύψει την ταυτότητά του, του παρέχεται η δυνατότητα να επαληθεύσει, να διορθώσει και να συμφωνήσει με την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας, υπογράφοντάς τη και

δ) με προσωπική συνάντηση του αναφέροντος με τα Ειδικευμένα Μέλη του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τηρεί πλήρη και επακριβή στοιχεία της συνεδρίασης σε σταθερή και ανακτήσιμη μορφή και έχει το δικαίωμα να τεκμηριώνει τα αρχεία της προσωπικής συνάντησης με τη μορφή:

• ηχογράφησης της συνομιλίας σε σταθερή και ανακτήσιμη μορφή, ή
• επακριβών πρακτικών της συνεδρίασης, που συντάσσονται από τα ειδικευμένα μέλη του προσωπικού της.

Στις περιπτώσεις που ο αναφέρων έχει αποκαλύψει την ταυτότητά του, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρέχει στον αναφέροντα τη δυνατότητα να επαληθεύσει, να διορθώσει και να συμφωνήσει με τα πρακτικά της συνομιλίας, υπογράφοντάς τα.
Ο αναφέρων μπορεί να ενημερώνεται για την πορεία της αναφοράς του μέσω των τηλεφωνικών γραμμών 2103377159 και 2132071944 (στις εν λόγω τηλεφωνικές γραμμές οι συνομιλίες καταγράφονται).
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να απαιτήσει από τον αναφέροντα, είτε εγγράφως είτε προφορικώς, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μέσω των τηλεφωνικών γραμμών 2103377159 και 2132071944 ή προσωπικής συνάντησής με ειδικευμένα μέλη του προσωπικού της, να διευκρινίσει τις πληροφορίες που γνωστοποιούνται ή να παράσχει τυχόν επιπρόσθετες πληροφορίες.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποστέλλει αμέσως αποδεικτικό παραλαβής των γραπτών αναφορών παραβάσεων στην ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται από τον αναφέροντα, εκτός εάν ζητηθεί ρητά κάτι διαφορετικό από τον αναφέροντα.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασής της αναφοράς, αποστέλλει εγγράφως ενημέρωση στον αναφέροντα για το αποτέλεσμα της εξέτασής της, στην ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται από τον αναφέροντα, εκτός εάν ζητηθεί ρητά κάτι διαφορετικό από τον αναφέροντα.
Σε περίπτωση ανάκλησης υποβληθείσας καταγγελίας/αναφοράς και εφόσον προκύπτουν ενδείξεις παραβατικών συμπεριφορών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για λόγους δημοσίου συμφέροντος οφείλει να ολοκληρώσει την εξέταση της υποβληθείσας καταγγελίας/αναφοράς.
Στην περίπτωση αυτή παρέλκει η έγγραφη ενημέρωση του αναφέροντα για το αποτέλεσμα της εξέτασής της καταγγελίας/αναφοράς του.
Σε περίπτωση που ο αναφέρων ζητήσει την τήρηση της ανωνυμίας του σε χρονικό διάστημα που έπεται της κατάθεσης της καταγγελίας / αναφοράς του για την κατάχρηση αγοράς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα τηρήσει τις διαδικασίες που απορρέουν από το ανωτέρω αίτημα, εφόσον αυτό είναι εφικτό με βάση το στάδιο επεξεργασίας στο οποίο θα βρίσκεται η καταγγελία / αναφορά.
Εμπιστευτικές πληροφορίες που λαμβάνονται, ανταλλάσσονται ή διαβιβάζονται κατά την παραλαβή αναφορών πραγματικών ή πιθανών παραβάσεων του Κανονισμού για την κατάχρηση της αγοράς υπόκεινται στις διατάξεις του επαγγελματικού απορρήτου που αναφέρονται παρακάτω:

α) όλες οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αρμόδιων αρχών άλλων κρατών μελών δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, που αφορούν επιχειρηματικές ή επιχειρησιακές συνθήκες και άλλες οικονομικές ή προσωπικές υποθέσεις, θεωρούνται εμπιστευτικές και υπόκεινται στις απαιτήσεις τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου, εκτός εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η αρμόδια αρχή του άλλου κράτους μέλους δηλώσει κατά τη στιγμή της επικοινωνίας ότι η πληροφορία αυτή δύναται να γνωστοποιηθεί ή ότι η γνωστοποίηση είναι αναγκαία στο πλαίσιο νομικών διαδικασιών,

β) η υποχρέωση επαγγελματικού απορρήτου εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα που εργάζονται ή έχουν εργαστεί για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή για οποιαδήποτε αρχή ή φορέα της αγοράς στην οποία ή στον οποίο έχει αναθέσει τις εξουσίες της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συμπεριλαμβανομένων ελεγκτών και εμπειρογνωμόνων που έχει προσλάβει. Απαγορεύεται η κοινοποίηση των πληροφοριών που καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή αρχή εκτός εάν προβλέπεται από τις διατάξεις του ενωσιακού ή εθνικού δικαίου, και

γ) η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να διαβιβάσει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτη χώρα με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 (Γενικός Κανονισμός για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα) και μόνο κατά περίπτωση.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διασφαλίζει ότι η διαβίβαση είναι απαραίτητη για τους σκοπούς του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014 και ότι η τρίτη χώρα δεν διαβιβάζει τα δεδομένα σε άλλη τρίτη χώρα, εκτός εάν λάβει ρητή έγγραφη άδεια και συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις που ορίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Εάν μια συμφωνία συνεργασίας προβλέπει ανταλλαγή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, πρέπει να συμμορφώνεται με τις εθνικές νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί για την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014 για την κατάχρηση της αγοράς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκτελεί τα καθήκοντά της για τους σκοπούς του εν λόγω Κανονισμού για την προστασία της ακεραιότητας της αγοράς, την αποφυγή ενδεχόμενου ρυθμιστικού αρμπιτράζ και τη διασφάλιση λογοδοσίας σε περίπτωση απόπειρας χειραγώγησης, σύμφωνα με τις εθνικές νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί για την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Η εμπιστευτικότητα των δεδομένων δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των περιπτώσεων όπου η δημοσιοποίηση των δεδομένων αποτελεί αναγκαία και ανάλογη υποχρέωση που επιβάλλεται δυνάμει του ενωσιακού ή του εθνικού δικαίου στο πλαίσιο ερευνών ή επακόλουθων δικαστικών διαδικασιών ή για να προστατευθούν οι ελευθερίες τρίτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος άμυνας του αναφερομένου, και, σε κάθε περίπτωση, με την επιφύλαξη των κατάλληλων εγγυήσεων δυνάμει των εν λόγω νόμων.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανταλλάσσει πληροφορίες και συνεργάζεται αποτελεσματικά με το Υπουργείο Εργασίας και κάθε άλλη σχετική αρχή που ασχολείται με την προστασία των εργαζομένων με σύμβαση εργασίας στις καταγγελλόμενες εταιρίες, οι οποίοι αναφέρουν παραβάσεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014 στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή κατηγορούνται για παραβάσεις, έναντι αντιποίνων, διακρίσεων ή άλλων μορφών άνισης μεταχείρισης, που οφείλονται σε ή συνδέονται με την υποβολή αναφορών παραβάσεων του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014.
Τα πρόσωπα που υποβάλλουν πληροφορίες στη διάθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 596/2014 δεν θεωρείται ότι παραβιάζουν οποιονδήποτε περιορισμό που αφορά τη γνωστοποίηση πληροφοριών, ο οποίος επιβάλλεται βάσει σύμβασης ή από οποιαδήποτε νομοθετική, κανονιστική ή διοικητική διάταξη, και δεν εμπλέκονται σε καμία απολύτως ευθύνη σε σχέση με την εν λόγω γνωστοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης