Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα AQRs των ελληνικών τραπεζών το 2015 και η άρνηση στα stress tests του 2018... αποτελούν απόδειξη αποτυχίας του SSM

Τα AQRs των ελληνικών τραπεζών το 2015 και η άρνηση στα stress tests του 2018... αποτελούν απόδειξη αποτυχίας του SSM
Ο πραγματικός λόγος που δεν διεξήχθησαν AQRs το 2018 ήταν ένας και μοναδικός...ο φόβος, ο τρόμος μήπως και προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες
Ποια είναι η πηγή, η αιτία του κακού που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βιώνει σκηνικό αποσταθεροποίησης και χρηματιστηριακής κατάρρευσης;
Η αιτία του κακού πρέπει να αναζητηθεί το 2015 στα AQRs των ελληνικών τραπεζών και στον φόβο να μην διεξαχθεί έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQRs) στα stress tests του 2018.
Όταν η Lagarde του ΔΝΤ το Καλοκαίρι του 2017 προειδοποιούσε για την αναγκαιότητα διεξαγωγής και AQRs δηλαδή να ελεγχθούν ξανά τα δάνεια των τραπεζών…έπεσαν όλοι επάνω της αρνούμενοι την διενέργεια τέτοιων ελέγχων.
Το πρόσχημα ήταν ότι έλεγχοι στοιχείων ενεργητικού είχαν διεξαχθεί το 2015…οπότε μετά από 3 χρόνια το 2018 δεν ήταν απαραίτητο.
Ο πραγματικός λόγος που δεν διεξήχθησαν AQRs το 2018 ήταν ένας και μοναδικός.
Ο φόβος, ο τρόμος μήπως και προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες την ώρα που οι ευρωπαίοι είχαν υποσχεθεί στον Τσίπρα τον έλληνα πρωθυπουργό ότι…στις τράπεζες δεν θα έχει πρόβλημα.
Ο SSM δεν λειτούργησε ως εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών, σαν μια ανεξάρτητη θεσμική οντότητα αλλά ως πολιτικά κατευθυνόμενο όργανο…
Η D. Nouy φέρει μεγάλη ευθύνη μαζί με μια ομάδα μετρίων που την απάρτιζαν που δεν διέγνωσαν το πρόβλημα το 2015 και το 2018 το συγκάλυψαν μέσω της άρνησης διεξαγωγής AQRs.
Αφήνοντας τις ωραιοποιήσεις κατά μέρος, πως δικαιολογεί ο SSM την χρηματιστηριακή κατάρρευση των τραπεζών στην Ελλάδα;
Γιατί στις εκθέσεις τους άλλα είχαν προβλέψει και άλλα τελικά προέκυψαν;
Τι συμβαίνει;
Βέβαια μέρος της ευθύνης φέρει και η αδυναμία, ανεπάρκεια έως ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδος που επί 3 χρόνια απλά ήταν παρατηρητής των ελληνικών τραπεζών χωρίς να έχουν διαμορφώσει ένα επαρκές σύστημα για τα προβληματικά δάνεια.
Το θεσμικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές, σαθρό και δεν βοηθάει στην εξυγίανση των τραπεζών.
Έφθασε ο Δραγασάκης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να δραματοποιήσει την κατάσταση στις τράπεζες για να μπορέσει να περάσει την μείωση του κατώτερου ορίου στην προστασία της πρώτης κατοικίας.
Εάν είχαν πετύχει οι τράπεζες σήμερα οι μετοχές τους δεν θα έγραφαν συνεχώς ιστορικά χαμηλά, δεν θα είχαν καταρρεύσει και οι short επενδυτές δεν θα έκαναν πάρτι εδώ και 2 χρόνια.
Το χρηματιστήριο αποδεικνύει ότι έχει αποτύχει το τραπεζικό σύστημα με όρους θεσμικούς αλλά και οικονομικούς.
Ο SSM όμως ως αρχή πρόληψης θα έπρεπε να είχε διαγνώσει το πρόβλημα.
Σε όλες τις χώρες οι θεσμικές παρεμβάσεις πέτυχαν…στην Ελλάδα η ΤτΕ, το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος αγωνιούν για την αποτυχία και για να συγκαλύψουν το πρόβλημα σπεύδουν να παρουσιάσουν μοντέλα λύσεις.
Εάν ο SSM έχει αποτύχει…δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο για την ΤτΕ η οποία έχει προσεγγίσει το όλο πρόβλημα με ένα τρόπο πρόχειρο…συνολικά αποδείχθηκε η ΤτΕ ελάχιστη για να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης