Τραπεζικά νέα

Με Coca Cola και Eurobank έως +3% το ΧΑ +1,08% στις 641 μον. - Σε ιστορικά χαμηλά Alpha και Πειραιώς - Επιδείνωση στα ομόλογα 3,92%.

Με Coca Cola και Eurobank έως +3% το ΧΑ +1,08% στις 641 μον. - Σε ιστορικά χαμηλά Alpha και Πειραιώς - Επιδείνωση στα ομόλογα 3,92%.
Με έντονη μεταβλητότητα οι τράπεζες, λόγω των δηλώσεων Δραγασάκη – Σε νέα ενδοσυνεδριακά ιστορικά χαμηλά Alpha και Πειραιώς
(upd16)Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο με στηρίξεις από  Eurobank +2,94% και Εθνική +2,30% αλλά και από τα κέρδη +2,77% της δεικτοβαρούς Coca Cola ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες στα υψηλά της ημέρας.
Αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς και με οριακή πτώση η Alpha Bank -0,34% ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην έναρξη της συνεδρίασης το σύνολο των τραπεζών σημείωσε πτώση άνω του 3% ενώ νέα ιστορικά χαμηλά κατέγραψαν Alpha Bank στα 0,8410 ευρώ και Πειραιώς στα 0,5520 ευρώ.

Η αβεβαιότητα των επενδυτών αυξήθηκε κατακόρυφα απόρροια  των χθεσινών δηλώσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, καθώς προειδοποίησε πως αν δεν μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίων οι τράπεζες τις οποίες θα κληθούν καλύψουν οι Έλληνες φορολογούμενοι
Η πρώτη έξοδος στις αγορές στην μεταμνημονιακή Ελλάδα είχε αρχικά θετικό αντίκτυπο στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων ομολόγων -  παρά το υψηλό επιτόκιο 3,60% σε διεθνή σύγκριση - εντούτοις δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στην ελληνική κεφαλαιαγορά με τις τράπεζες να κινούνται με έντονη νευρικότητα καταγράφοντας νέα ιστορικά χαμηλά.
Επίσης, σύμφωνα με τη Moody's, η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, είναι θετική για τη χώρα, ενώ δεν παραβλέπει ότι το κόστος του ομολόγου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που επιβαρύνεται η Ελλάδα για τα δάνεια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς EFSF και ΕSM, ωστόσο η ζήτηση ήταν σημαντική και το επιτόκιο του 3,6% εύκολα διαχειρίσιμο.
Σήμερα, σημειώνεται επιδείνωση στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο να έχει απόδοση 3,92% και το  ιταλικό 10ετές στο 2,74% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 118 μονάδες βάσης.
Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης ειδικότερα με απώλειες ο FTSE MIB στο Μιλανο -0,80% καθώς επικρατεί ανησυχία για την ιταλική οικονομία, η οποία διολίσθησε στην ύφεση στο δ΄τρίμηνο του 2018 ενώ ο Dax στην Γερμανία +0,05%
Τα funds έχουν προκαλέσει σοβαρή χρηματιστηριακή ασφυξία στις ελληνικές τράπεζες με βασικό στόχο να τις οδηγήσουν σε εμπροσθοβαρείς λύσεις μείωσης των NPEs…ενώ την ίδια στιγμή διαρρέουν ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς.
Επίσης, ορισμένα hedge funds υποστηρίζουν ότι υπάρχει τράπεζα στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα και το οποίο έχει έως σήμερα κρατηθεί μυστικό και αφορά διαχείριση NPLs.
Το πρόβλημα αυτό υπό κάποιες παραδοχές προσεγγίζει τα 800 εκατ και ίσως να πλησιάσει και το 1 δισεκ. ευρώ ενώ οι φήμες είναι συγκεκριμένες και αφορούν τράπεζα υπεράνω υποψίας.
Από την άλλη,  βασική αιτία που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βιώνει σκηνικό αποσταθεροποίησης και χρηματιστηριακής κατάρρευσης αποτελεί το γεγονός ότι δεν διεξήχθη έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQRs) στα stress tests του 2018 με το  πρόσχημα ήταν ότι έλεγχοι είχαν διεξαχθεί το 2015
Ο SSM δεν λειτούργησε ως εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών, σαν μια ανεξάρτητη θεσμική οντότητα αλλά ως πολιτικά κατευθυνόμενο όργανο ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης φέρει η ανεπάρκεια της κυβέρνησης που παρακολουθεί τα προβλήματα των τραπεζών σαν απλός θεατής….
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 σημειώθηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Coca Cola, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος ενώ πτωτικά έκλεισαν Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ. 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 605-615 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 635-650 μονάδων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,08% στις 641 μονάδες έχοντας υψηλό στις 641,54 μονάδες και χαμηλό στις 632,15 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλα επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 21,2 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,2 εκατ. ευρώ και όγκου 1,8 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 587 χιλ. τεμάχια αξίας 510 χιλ. ευρώ και η Eurobank 980 χιλ. τεμάχια αξίας 549 χιλ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 425 χιλ. ευρώ και η Jumbo 189 χιλ. τεμάχια αξίας xil.η Motor Oil 34 χιλ. τεμάχια αξίας 2,72 εκατ. ευρώ.


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις καταγράφηκαν στην έναρξη της συνεδρίασης, ειδικότερα στην Alpha Bank και Πειραιώς σε νέα ιστορικά χαμηλά και με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -2,73% ενώ ο Γενικός Δείκτης στο -0,37%
Περί τις 16:30 με στηρίξεις από την Eurobank και την Εθνική ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,11% ενώ τα κέρδη της Coca Cola είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τον Γενικό Δείκτη  στα υψηλά της ημέρας στις 641 μονάδες

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των θεσμών έκαναν μια σύντομη προφορική ενημέρωση στους τεχνοκράτες των κρατών μελών για τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα.
Στο EuroWorking Group (EWG) της 28ης Φεβρουαρίου, οι ευρωπαίοι εταίροι θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική πάνω στα δύο κορυφαία «αγκάθια» που παραμένουν σε εκκρεμότητα από το δεύτερο μεταμνημονιακό έλεγχο.
Πρόκειται για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και το όχημα ειδικού σκοπού για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων .
Παράλληλα σε καθυστέρηση βρίσκονται και άλλες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις  όπως είναι το Κτηματολόγιο, η ενίσχυση της Ανεξάρτητης Φορολογικής Αρχής, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων  για τις οποίες αναμένεται να δεχθεί καταιγισμό συστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.  
Από τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτής θα εξαρτηθεί αν θα επιστραφεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση, ύψους 650 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης (ΑΝFAs και SMPs) ενώ η απόφαση θα κριθεί από το Eurogroup της 11ης  Μαρτίου.
Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Recep Tayyip Erdogan έχει «κλειδώσει» για τις 5 Φεβρουαρίου.
Η συνάντηση ενώ αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει μέσα στο Δεκέμβριο, στη συνέχεια αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο για να κλείσει τελικά στις αρχές Φεβρουαρίου καθώς ο κ. Τσίπρας ήθελε να μην ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη αν δεν έχει κλείσει προηγουμένως το μέτωπο με την πΓΔΜ.
Φαίνεται ότι σε αυτό είχε τη συγκατάνευση του Τούρκου προέδρου καθώς εντυπωσιάζουν τους διπλωματικούς παρατηρητές οι εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι που επέλεξε ο Erdogan, όλο αυτό το διάστημα έναντι της χώρας μας σε αντίθεση με τους υπουργούς του οι οποίοι σήκωσαν το βάρος της αντιπαράθεσης και των φραστικών απειλών.
Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα όσον αφορά τα θέματα εμπορίου έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος σε δηλώσεις του  προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογο του Xi Jinping προκειμένου να επισφραγίσουν αυτή τη συμφωνία.
Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο και η κινέζικη αντιπροσωπεία που βρέθηκε στις ΗΠΑ το τελευταίο διήμερο και που διαπραγματεύτηκε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες,  με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα που αναγνωρίζει τον Juan Guaido ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας προτρέποντας ταυτόχρονα τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ να πράξουν το ίδιο, υιοθετώντας ενιαία θέση.
Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχουν δώσει στον πρόεδρο της Βενεζουέλας N. Maduro προθεσμία ως μεθαύριο Κυριακή 3/2 να προκηρύξει νέες γενικές — προεδρικές και βουλευτικές — εκλογές.

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,07%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +1,30% στις 2.618,23 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε πτωτικά -0,16% στις 27898,50 μονάδες

Με μεικτές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,05%, ο CAC στο Παρίσι στο +050%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,80%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% ενώ ο FTSE 100 με κέρδη +0,60%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά +0,70%, ο S&P με άνοδο +0,40%, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +0,22% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,27% ( 7,35 δολ. )

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Σε νέα ενδοσυνεδριακά ιστορικά χαμηλά Alpha Bank και Πειραιώς
 
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Eurobank και Εθνική, αμετάβλητη έκλεισε η Πειραιώς και με οριακή πτώση η Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1 ευρώ με άνοδο +2,30% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 915 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,87 ευρώ με πτώση -0,34% με όγκο 6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,57 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 249 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split (στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,56 ευρώ με άνοδο +2,94% με όγκο 10,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0860 ευρώ με πτώση -5,07% και κεφαλαιοποίηση 485 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1024 ευρώ με πτώση -4,12%, με όγκο 475 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 47 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,25 ευρώ με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 263 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με κέρδη έκλεισαν στην πλειονότητά τους, οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Coca Cola, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Sarantis, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,00 ευρώ με άνοδο +2,77% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,99 ευρώ με άνοδο +0,37% και αποτίμηση 5,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3080 ευρώ με άνοδο +0,46% και αποτίμηση 303 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5880 ευρώ με άνοδο +1,15% και κεφαλαιοποίηση 368 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,52 ευρώ με πτώση -0,06% και αποτίμηση 2,72 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,82 με άνοδο +0,81% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,72 ευρώ με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 2,36 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,00 ευρώ με άνοδο +1,15% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,35 ευρώ με άνοδο +1,58% και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,50 ευρώ με άνοδο +1,54% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,60 ευρώ με άνοδο +1,78% και κεφαλαιοποίηση 829 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,42 ευρώ με άνοδο +1,14% και με την κεφαλαιοποίηση στα 229 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0706 ευρώ με άνοδο +0,86% με την κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,92% και στην Ιταλία 2,74% με διαφορά spread 118 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,92% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,74%.
Στο ελληνικό ομόλογο σημειώνονται ρευστοποιήσεις μετά το πρόσφατο ράλι και στην Ιταλία λόγω της ύφεσης στην οικονομία.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% ωστόσο η ύφεση στην οικονομία είναι σοβαρό ζήτημα.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 118 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων θα είχε απόδοση 4,4% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,80 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,61%...
Το 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,70 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,64% με απόδοση αγοράς 2,66% και απόδοση πώλησης 2,62%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 102,38 μονάδες βάσης και απόδοση 2,86%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 100,79 μονάδες βάσης και απόδοση 3,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 98,78 μονάδες βάσης και απόδοση 3,60% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 98,61 μονάδες βάσης και απόδοση 3,90% με απόδοση αγοράς 3,92% και απόδοση πώλησης 3,88%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 94,11 μονάδες βάσης και απόδοση 4,48%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 90,83 μονάδες βάσης και απόδοση 4,77%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 90,73 μονάδες βάσης και απόδοση 4,88%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 376 μονάδες βάσης από 371 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 416 μονάδες βάσης από 417 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,16% ή 416 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,74%

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,74% λόγω της ύφεσης της ιταλικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει επιδράσει καίρια στο θετικό κλίμα.    
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 31/1/2019 στο 0,16% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,89% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,66% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,74% με χαμηλό 2,63% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης