Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε δύσκολη θέση η ιταλική κυβέρνηση - Σε ύφεση η οικονομία, «βουτιά» στη μεταποίηση - Ανησυχία για τις τράπεζες

Σε δύσκολη θέση η ιταλική κυβέρνηση - Σε ύφεση η οικονομία, «βουτιά» στη μεταποίηση - Ανησυχία για τις τράπεζες
Οι αρνητικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας, «δοκιμάζουν» τα σχέδια της κυβέρνησης Conte, η οποία επιμένει ότι η αύξηση των δαπανών θα «διορθώσει» χρόνια αναιμικής ανάπτυξης
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση μετά την διολίσθηση της ιταλικής οικονομίας σε ύφεση και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα.
Οι αρνητικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας, «δοκιμάζουν» τα σχέδια της κυβέρνησης Conte, η οποία επιμένει ότι η αύξηση των δαπανών θα «διορθώσει» χρόνια αναιμικής ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες σηκώνουν το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το ΑΕΠ της ιταλικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δ΄τρίμηνο του 2018.
Η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,1% στο γ΄τρίμηνο του 2018.
Η συρρίκνωση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Την ίδια ώρα, ο ιταλικός PMI υποχώρησε στις 47,8 μονάδες τον Ιανουάριο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Μάιο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της HIS Markit.
Η ύφεση της ιταλικής οικονομίας δημιουργεί προβλήματα στην κυβέρνηση Conte, η οποία εμμένει στα σχέδιά της για αύξηση των δαπανών.
Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον κίνδυνο, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας, χωρίς ωστόσο να έχει πρόθεση να αλλάξει το μίγμα της πολιτικής, καθώς επιμένει ότι η ανάκαμψη το 2019 θα είναι εντυπωσιακή.
Τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για αύξηση των δαπανών έχουν θορυβήσει τους επενδυτές και προκάλεσαν τη διαμάχη με την Κομισιόν, η οποία τελικά οδήγησε σε συμβιβασμό τον Δεκέμβριο του 2018.
Οι επικριτές της ιταλικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η πολιτική της αποτελεί μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.
Όπως λένε, η διαμάχη με τις Βρυξέλλες και η άνοδο στο κόστος δανεισμού προκάλεσαν αρκετή ζημιά στην ήδη ευάλωτη οικονομία η οποία οδεύει στην ύφεση.
Σύμφωνα με τον Brunello Rosa, διευθύνοντα σύμβουλο της Rosa and Roubini, τονίζει ότι πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιταλίας,  βρίσκεται χαμηλότερα από το 1999, όταν η Ιταλία εισήλθε στην Ευρωζώνη.
Η επιδείνωση της ιταλικής οικονομίας ήταν χειρότερη από ότι αναμενόταν, με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν αισιόδοξες τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.
«Η αδυναμία της ιταλικής οικονομίας στο β΄εξάμηνο του 2018 μας εξέπληξε», παραδέχεται ο Jack Allen της Capital Economics.
Αν το ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι αρνητικό ή θετικό έχει μικρή σημασία, καθώς η τάση παραμένει η ίδια, εξηγεί.

Capital Economics: Η ύφεση στην Ιταλία δυσκολεύει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Η ύφεση στην Ιταλία αλλά και η αδύναμη ανάπτυξη αρκετών χωρών της Ευρώπης είναι πιθανόν να αναγκάσουν την ΕΚΤ να αναβάλει οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση επιτοκίων έστω και προς τα τέλη του 2019, σύμφωνα με εκτίμηση του CNNBusiness.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των επίσημων στοιχείων που ανακοινώθηκαν η ιταλική οικονομία διολίσθησε σε ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2018, ενώ η Ευρωζώνη εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1,2% στο ίδιο διάστημα, από 1,6% που ήταν στο γ’ τρίμηνο του 2018.
«Είναι ολοφάνερο ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει χάσει το momentum», τονίζει ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics και προσθέτει ότι «εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη και θα ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια αύξηση επιτοκίων πριν από τις αρχές του 2020».

Πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα

Υπό αυτό το πρίσμα, πιέσεις δέχονται οι αγορές μετοχών και ομολόγων.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρούσε 1% στις 19.518 μονάδες.
Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των τραπεζών.
Η Ιntesa Sanpaolo υποχωρεί 3%, η Banco BPM -4,8%, η Unicredit -3,4%.
Τα χειρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τη μεταποίηση, ασκούν πιέσεις στην αγορά ομολόγων.
To ιταλικό spread ενισχύεται στις 260 μονάδες βάσης.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχυόταν 8,5 μονάδες βάσης στο 2,67%.
Τα στοιχεία για τη μεταποίηση δημοσιεύθηκαν στον απόηχο των στοιχείων για ύφεση της ιταλικής οικονομίας, το ΑΕΠ της οποίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δ΄ τρίμηνο του 2018, μετά από συρρίκνωση 0,1% στο γ΄τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης