Τελευταία Νέα
Πολιτική

Handelsblatt: Στριμωγμένοι Τσίπρας και Erdogan - Μικρά τα περιθώρια για παραχωρήσεις και στις δύο πλευρές

Handelsblatt: Στριμωγμένοι Τσίπρας και Erdogan - Μικρά τα περιθώρια για παραχωρήσεις και στις δύο πλευρές
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Recep Tayyip Erdogan έχουν μικρά περιθώρια για παραχωρήσεις λόγω των επικείμενων εκλογών
«Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Erdogan αυτό που θέλει» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας, Handelsblatt, με αφορμή τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Recep Tayyip Erdogan στην Τουρκία αλλά και την απαίτηση της Άγκυρας για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 20116.
«Πολύ υλικό για σύγκρουση, ελάχιστη κινητικότητα - έτσι μπορεί να περιγραφεί η σχέση των δύο γειτόνων και συμμάχων του ΝΑΤΟ», κάτι που θέλει να αλλάξει ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο «μια ξαφνική επιτυχία, όπως αυτή που κατάφερε πέρυσι ο Τσίπρας στις σχέσεις με τη “Μακεδονία” με τη συμφωνία για το όνομα δεν διαφαίνεται μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων που ερίζουν» σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Η Handelsblatt περιγράφει και τα θέματα που εντείνουν τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ των οποίων και η έκδοση των Τούρκων αξιωματικών.
«Ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί στην αρχή τηλεφωνικά στον Erdogan να εκδώσει τους φυγάδες στην Τουρκία.
Στο μεταξύ, όμως, βρέθηκε με τα χέρια δεμένα: το ανώτατο Δικαστήριο στην Ελλάδα απαγόρευσε την έκδοση των οκτώ ανδρών με το σκεπτικό ότι δεν τους περιμένει μια δίκαι δίκη στην Τουρκία, αλλά βασανιστήρια και κακομεταχείριση» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Από την πλευρά του, ο Erdogan δεν θέλει να υποχωρήσει και σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει στον Έλληνα πρωθυπουργό την υπόσχεση που του είχε δώσει, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών.
Για τον Erdogan οι φυγάδες είναι «τρομοκράτες» και απαιτεί από τον Τσίπρα την έκδοσή τους.
«Αλλά δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Παρ' όλα τα λαϊκιστικά αντανακλαστικά τους αμφότεροι οι πολιτικοί είναι πρωτίστως ρεαλιστές.
Ο Erdogan και ο Τσίπρας δεν έχουν πολλά περιθώρια για παραχωρήσεις.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους βρίσκεται ενώπιον δύσκολων δημοτικών εκλογών στα τέλη Μαρτίου.
Η δυσθυμία αυξάνεται στον λαό για την αυξανόμενη ανεργία και τον υψηλό πληθωρισμό.
Τα ποσοστά δημοτικότητας του Erdogan στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε χαμηλό τριετίας» αναφέρει η Handelsblatt.
Στο πλαίσιο αυτό, οι παραχωρήσεις προς την Ελλάδα ή οι παραχωρήσεις σχετικά με το Κυπριακό θα μπορούσαν ερμηνευθούν ως ένδειξη αδυναμίας.
Ωστόσο «και ο Τσίπρας είναι στριμωγμένος.
Αν και η συμφωνία του για το Μακεδονικό επικροτείται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ,  στο εσωτερικό της χώρας η συμφωνία δεν είναι δημοφιλής.
Αν έκανε ο Τσίπρας τώρα βήματα και προς την Τουρκία αυτό θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο τις ούτως ή άλλως μικρές ελπίδες του στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης